Köttfärs/potatis grattäng

Detta är lätt och gryyymt gott! :D



Detta behöver du:

En grattängform m lock
1 gul lök
4 klyftor vitlök
4 stora potatisar
ca 300 g köttfärs
3 dl grädde
Taco krydda
massor med riven ost

  
Jag börjar med att steka upp köttfärsen och sedan tillsätta taco kryddan.
Så ställer jag köttfärsen åt sidan.

  
Sen skalar jag potatisen och skivar tunna skivor med kniv.
(vill du inte använda kniv kan man skiva med rivjärn.)
Så lägger jag 2 av de skivade potatisarna i botten, skivar ½ gul lök och pressar i 2 vitlöks klyftor.

  
Sen tar jag och kryddar lite med mina favvo kryddor.
Man tar de kryddor man vill.
Sen på med köttfärsen. efter det pressa på de 2 sista vitlöks klyftorna, skiva den andra ½ gula löken o strö på.

    
Skiva sedan de sista 2 potatisarna och lägg på.
Häll på 3 dl vispgrädde och krydda sedan.
Lägg sedan på locket och grädda ganska lågt i ugnen på 225 grader i ca 45-50 min.

  
När grattängen stått sin tid i ugnen tar jag ut den och lägger massor med riven ost på.
Sen på med locket igen och in i ugnen på samma gradantal tills att osten smällt och fått fin färg.
(kan ibland ta 15-30 min)
Under tiden brukar jag göra en sallad.

Sen är det bara att hugga in! :D


Jag brukar ha på lite ketchup på min grattäng bit när jag ska äta. :)
Det tycker jag e hilma gott!!! :D

/Häxan



Häxans dinkel pannkakor

Att följa recept är något jag är välldigt dålig på!!! :D
Jag är lika dålig på att skapa recept eftersom jag kör på en höft när jag lagar mat! :)

Bakning o andra sidan följer jag recepten.

Pannakakor är ju något som nästan alla gillar! :)
Att variera tillbehör till pannkakor kan oxå vara välldigt kul.
Jag har i allafall lyckats skriva ner på ett ungefär hur min pannkaks smet är.

Farmor sa alltid till mig: vill du ha pannkakorna med lite frasiga kanter, ha då i 1-2 x-tra ägg i smeten.
Min kära farmor gav mig många bra tips inom matlagningen. :) Hon var verkligen sååååå duktig! :)

Så... min pannkaks smet innehåller ganska många ägg!!! :D



4-5 ägg
5-6 dl mjölk
½ tsk salt
1½-2 msk strösocker
5-6 dl siktat dinkelmjöl

jag brukar börja med att vispa upp äggen och tillsätta mjölken.
Sen ha jag i salt och socker o till slut mjölet.
Vispa ihop dett till en fin smet och låt stå o svälla i ca 10-15 min



Under tiden den sväller brukar jag passa på att vispa upp grädde.
Jag tycker det är jätte gott med grädde till pannkakorna men ibland vill jag gärna smaksätta den lite med tex  färska bär eller sylt.

Ofta anbvänder jag tex några matskedar hemma gjord blåbärs sylt som jag klickar i och vispar upp med grädden.
Eller färska hallon eller jordgubbar som jag först mixar m en stav mixer så de blir mosade och sen vispar upp med grädden. ( Bra om man tar ca 1-2 dl bär)



Sen är det bara till att grädda pannkakorna! :D



Sen är det bara att mums på!!! :D



Pannkakor med hallongrädde, blåbärssylt och hallon sylt samt färska blåbär.



Pankakor med blåbärsgrädde och hallonsylt. :)

Ibland får jag även små andra idéer... som att tex hälla i karamell/hushålls färg i pannkaks smeten :D
Denna gång hade jag i blå färg o så här blev resultatet.



Jag häller bara i några droppar färg.
För er som undrar hur det smakar kan jag upplysa er om att det smakar precis som vanliga pannkakor! :D



Kul med något annorlunda ibland :)
Kanske något för halloween eller till ett barn kalas?
Eller varför inte bara ha lite kul själv?! ;)


/Häxan


Fetaost fyllda köttfärsbiffar i tomatsås m pasta

För ett tag sedan kom jag över ett jätte bra recept på köttfärsbiffar genom tv 4 nyhetsmorgon.

Jag tänkte sedan undra hur det skulle vara om man fyllde dem med feta ost och gjorde en tomat sås till.... o sen serverade med pasta.....
Jag var ju så klart bara tvungen att prova!
Jag visste inte hur jag skulle göra alls utan jag bara satte igång och lekte i köket :D
Men det har blivit en av mina bästa rätter enligt min man och är även välldigt omtyckt av våra vänner.



Detta behövs till tomat såsen:
2 tetror med krossade tommater. (väldigt gott m smak av basilika)
2-3 vitlöksklyftor
knorr örtagårdens vitlök/persilja buljong
2 msk tomat puré



Tag fram en traktör panna med lock.
Häll ner de krossade tomaterna, ha i tomatpuré, buljongtärningar och pressa i vitlöken.
Lått detta puttra upp och tärningarna lösas upp.
lägg på locket och ställ åt sidan.

Detta behövs till biffarna:

500 g färs
2 ägg
1 gul lök
1 dl grädde
1 dl vatten
en skvätt flytande kalv buljong
2-3 msk ströbröd
salt svart o vitpeppar, aromat o paprika krydda
feta ost

   

Lägg färsen i en bunke och ha sedan finhackad lök och äggen, rör sedan om.
Ha sedan i grädde, vatten och fond och rör om till en fast smet.
ha efter det i ströbröd och rör om.
Ha sist i kryddor och salt.
 
Jag brukar ha i lite paprika krydda, vitlökspeppar, vitpeppar och svart peppar men man kan ju ha vilka kryddor man vill.
 
Ta sedan en matsked, blöt ner händerna lite för då klibbar inte färsen fast lika mycket i händerna.
Forma sedan bollar av färsen gör ett hål i mitten och tryck i en feta ost kub.
(jag köper stor feta ost bit och skär till kuberna själv så jag får dem i den storleken jag vill) :)
Täck sedan igen hålet m färs o rulla ett tag så hålet verkligen täpps igen.
 
Stek sedan upp.
Eftersom biffarna är ganska stora så är det svårt att få dem igenom stekta.
Så eftersom de sedan ska ner i tomat såsen blir det igenom kokta så det räcker med att få en fin stekyta på dem först.

   

När du stekt upp biffarna o fått en fin stekyta, placera dem då försiktigt i traktör pannan med tomatsåsen.
Låt dem ligga och puttra i tomatsåsen på svag värme med locket lite på i ca 30-40 min.
Vänd dem lite då och då så de blir igenom "kokta" av tomatsåsen och saftiga.



Den enda nackdelen med denna rätt är att spisen blir fruktansvärt grisig!!! :D

När allt är klart servera med pasta.



Si så där!
Fetaost fyllda köttfärsbiffar med tomatsås och pasta! :D

Tips: Snyggt att lägga på lite basilika blad om ni ska bjuda på denna rätt.
En god sallad är inte heller fel :)

Mvh/Häxan


Choklad våfflor

Våfflor är ju så himla gott och vem har sagt att man bara kan äta dem 1 gång om året?! :D

Choklad våfflor tex kan man även ha som efterätt.
Här är ett recept jag hittade i en tidning. (gjorde dock om receptet lite.
Jag minskade på mjölken och istället för vetemjöl tog jag siktat dinkelmjöl.
När våfflorna är gräddade blir de inte lika frasiga som fras våfflor!
(kan vara bra o veta så man inte blir besviken, men de är ändå sjukt goda!!!)



Så här blev receptet :)
Choklad våfflor:

2 ägg
3 dl mjölk
2 ½ dl siktat dinkelmjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk strösocker
½ tsk salt
50 g smör



1) Vispa upp äggen och tillsätt mjölk
2) Blanda ihop de torra ingredienserna Sikta ner kakaon för att unvika klumpar och rör sedan ner dem i smeten
(Att sikta kakao innebär att du lägger kakaon i en sil och silar igenom den.)
3) Smält smöret och tilsätt den.
4) Grädda våfflorna i hett våffeljärn.



(Här siktar jag i kakaon. Jag hade i de torra ingrediensrerna först och tog i kakaon separat)





Mitt tips till detta är:
Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker. (ta i ca 1 msk vaniljsocker sammtidigt som du vispar upp grädden)
Skivad banan
Lite blåbär
Hallonsylt och
Sia knäck glass! :D

( i tidningen tyckte de man skulle ha florsocker, mörkchoklad och gräddglass till samt några hallon, det kan nog oxå vara gott) :)



Så här ser kan det se ut med mitt smak tips. :)
Kramar/Häxan
ps jag fotar allt till min blogg själv under tiden som jag bakar/lagar allt.
Försöker hinna med att fota alla moment men ibland hinner jag inte. :)



Häxans Citron sockerkaka

Jag letade runt efter ett bra recept på citron sockerkaka men kunde inte riktigt hitta nått så jag studerade lite olika recept och satte ihop ett eget! :D

Jag är även barnsligt förtjust i gamla sockerkaks formar.
Dock är de lite mindre än dagen stora enkla formar så ibland räcker 1 smet till 2 gamla formar.



Denna form har jag fått från min mans mor. Hon tänkte slänga den o hade kul åt att ja ville ha den :)
Jag tycker den är så vacker! Kul med vackert mönster! :)



Denna underbara form hittade jag och min man i en loppis butik :)



Detta behövs för att göra min Citron sockerkaka:

75-100g smör ( jag tar lite olika beroende på hur mkt smör jag har hemma)
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Skal från en hel stor citron
1 dl mjölk

Smöra och bröa en form (eller 2 om de är gamla och små) avlång eller med hål i mitten!
Smält matfettet och låt svalna
Vispa ägg och socker poröst med elvisp
Ha i rivet skal från citronen.
(Det sägs att man ska undvika det vita när man river skalet för att det blir beskt men jag har inte märkt nått)
Vispaom lite, ha sedan ner bakpulver, vaniljsocker, mjöl och mjölk.
Vispa runt m elvispen så klumpar försvinner.
Ha sedan i smöret och vispa så att du får en jämn smet.
Häll sedan i formen/formarna och grädda nedre delen av ungen.
Är det en stor form grädda 40-50 min är det gamla små formar 30-40 min

   

Så är det bara att det får svalna lite :)



Sockerkakor är ju jätte goda att äta som de är! :)
Men ibland är det kul att piffa upp dem lite också och det kan ma göra välldigt lätt med tex lite kristyr, dekoratins blommor eller bär. :)

 

Kristyr gör man lätt på florsocker och vatten. Är du osäker på mängd brukar det stå på florsockerpacketet.
Vill du ha annan färg än vit är det bara at ha i lite karamell färg också.
Har du ingen sptitts hemma går det bra att hälla det i en plastpåse ich klippa bort ett litet hörn för at rittsa ut.



    







Så mina vänner! Här har ni häxans citron sockerkaka med 2 olika dekorationer. :)
Vi fick besök igår så här mumsade vi citron kaka och kanelbullar.
Kram/ Häxan



(Fotona är det jag Jeanette/häxan som tagit förutom bilderna på mig, de har min man tagit.)



Tårta

Tårtor är underbara och så kul att göra!
Att göra en tårta behöver inte vara så svårt! :)
Här får man dessutom leka och använda fantasin huuuuur mycket man vill!!!



Igår gjorde jag denna tårta! :)

Jag börjar först med att göra en sockerkaka. (sama recept som för sverigekakan men utan kräm)

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Ägg och socker röres pösigt gärna m elvisp.
Mjöl och bakpulver blandas ner växelvis med det kokande vattnet i smeten.
Rör om och häll i en smörad bröad form.
Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

Lår svalna.

Det är nu det roliga börjar!!! :D
Jag brukar skära upp kakan på mitten när den svalnat.
Ibland gör jag i ordning marsansås/kräm och fyller i samt att jag kokar upp frysta bär så det blir som en sylt, låter sylten svalna o så lägger jag den i.

   

Så var de bitarna klara. Nu kan man verkligen sätta igång och leka!!!



   

Att färga grädde med karamellfärg e välldigt skoj! :D

  

   

Ja brukar ta en mindre pepparkaks form för att stansa ut bla hjärtan från nobless chokladen.
Man får trycka ut figurerna mycket försiktigt för annars spricker chokladen.
Bitarna runt omkring hackar jag sen i små bitar och stör över tårtan, jag slänger inget!

 





Så var det bara att mumsa i sig tårtan!!! :D

Här är även tårtor jag gjort tidigare









Har gjort fler tårtor än dessa men här e några exempel på hur kul ma kan ha. :D
Som sagt endast fantasin sätter gränser! :D
Alla fotona är det jag som tagit/ Häxan/Jeanette

Köttbullar med häxans sås

Igår var vi ut och åkte en sväng. :)
På vägen hem säger min man, vad ska vi äta idag?

Jag vet inte svarade jag.
Då säger han... jag skulle vilja att du gjorde köttbullar med din gräddsås! :)
Så vad det bestämt!



Hemma gjorda köttbullar med koktpotatis, min egen påhittade sås och hemma gjort lingonsylt fick det bli!

Detta recept har jag fått genom tv 4 men även ändrat lite på. :D
Var för köttfärsbiffar men funkar kanon att göra köttbulla på med!

500 g köttfärs eller blandfärs
2 ägg
1 stor gul lök
1 dl grädde
1 dl vatten
flytande kalvbuljong
2-3 msk ströbröd
1 vitlöks klyfta
kryddor efter egen smak (jag brukar ta peppar svart o vit, salt, stark paprika, citrus krydda, aromat o vitlöks peppar)

  

Lägg färsen i en bunke.
Skala och finhacka den gula löken eller riv ner den m ett rivjärn.
Jag gillar lökbitar så jag finhackar löken.
ha även i äggen och rör om.
Tillsätt grädde, kallt vatten och en skvätt fond. (jag använder mig inte av mått i matlagning utan kör på en höft, men för att säga nått mått på fonden..... ca 2-3 matskedar)
Rör om tills att smeten tjocknar.
I med kryddorna, vitlöken och ströbrödet och rör om.

(Jag brukar ta en tesked och fånga upp pytte lite färs för att smaka av så det är välkryddat, många säger att man inte ska göra så för att det inte är bra man kan få mask i magen, ma ka bli skuk mm, Skit snack säger jag! 
Man äter man ju råbiff och den är ju på rå köttfärs!
så hur kan man äta råbiff som är på rå köttfärs men inte smaka av köttfärsen till köttbullarna/biffarna?)

Hur som helst!
När allt är i hoprört rulla färsen till små eller stora bollar beroende på hur stora köttbullar du vill ha.
Fukta gärna ner händerna med lite kallt vatten när du gör detta för då fastnar inte smeten lika mycket på händerna samt att det går lättare att rulla dem.
Jag rullar upp hela smeten och lägger köttbullarna på ett fat eller en skärbräda så att jag har dem klara för stekning. :)



Sen är det bara att steka upp några i taget.
Jag brukar välla ha i 12-18 stycken i pannan så det brukar bli 3 stekningar.
Det är lättare att vända/rulla runt dem om de inte är så många.
Jag steker på medelvärme i ca 10 min så de blir igenom stekta.

Häxans sås:

Till detta har jag hittat på en alldeles egen sås. :)



jag tar 3 dl vispgrädde eller matlagings grädde 1 tärning av knorr örtagårdens vitlök persilja och låter koka upp.

  

Efter det har jag i lite flytande oxbuljong, några droppar soja och krossade grönpeppar korn samt krossade rosepeppar korn. Så avslutar jag med maizena redning.:)



Sen är det bara att äta detta med kokt potatis. :)
Vi hade även hemmagjord lingonsylt hemma. :) (gjorde lingonsylt i höstas)

/Häxan
Alla fotona i inläggen är det jag som tagit förut fotona på mig för de har min man tagit. :)




Häxans pastasås med Kyckling,Bacon och Pesto

Igår kväll viste jag inte vad jag skulle laga till mig och min man så... jag hittade på en ny rätt! :D



Min tanke var först att göra en pastasås på kyckling, bacon och grönsaker.
Så jag plockade fram det jag tyckte jag behövde och började sätta igång.



Jag började med att tvätta och skära upp grönsakerna.
purjolök, champinjoner och paprika.

   

Så klipte jag bacon från 1 fpk i småbitar, strimade 2 kycklingfilé , grov hackade vitlöksklyftor och 1 gul lök.
Stekte upp löken och vitlöken med lite smör kanske 30 sekunder.

   

När jag fräst upp löken och vitlöken lite lätt hade jag i kycklingen och bacon.
Mitt under stekningen fick jag för mig... MEn.. jag vill ju ha pesto och feta ost i oxå! :D
så när bacon och kyckling blivit stekta och det var dags att hälla i lite matlagningsgrädde hade jag även i ca 2 msk pesto.
Så var det bara att röra om! Efter det hälde jag ner grösakerna och rörde om lite lätt bara så att det blev varma och hade i salt och vitlökspeppar. :)



På slutet strödde ja bara över hackad persilja och smulad fetaost.



Så åt vi detta med pasta. :)
Blev riktigt gott. /Häxan

Köttfärs med makaroner

När jag och min man träffades så var det mycket mamma scans köttbullar och korv som gällde  för min man. :)
Det skulle gå snabbt! Välldigt snabbt! :D

Jag kan också tycka att mat gärna får gå snabbt att laga ibland men jag vill ha riktig lagad mat!!! :D
Mitt mat intresse har jag fått från både min pappa och min farmor.
Så jag började att laga mat redan när jag var runt 14-15.

Köttfärs och makaroner är en av min mans få rätter som jag utveckat under våran tid ihop.
När vi träffades var det stekt köttfärs och kokta makaroner som skulle blandas med salt och pepper och ätas m ketchup. :)

Men som sagt..... jag har utvecklat denna rätt lite:D



Det har nämligen tillkommit lite grönsaker! :D

Så detta används:
köttfärs
gul lök
paprika
morötter
purjolök
persilja
salt och peppar

Jag börjar med att tvätta, skala och hacka grönsakerna.
Ta fram en kastrull och sätta på vatten till makaronerna.



Jag brukar förbereda grönsakerna och lägga dem i en skål.
Men löken får inte vara med där utan den ska stekas.

    

Stek upp löken gyllen brun, ha i köttfärsen och stek upp koka även makaronerna undertiden.
Sila av makaronerna och ställ de åt sidan lite.
Ha i grönsakerna, salt och peppar. Rör om så att allt blandas.
Grönsakerna ska bara bli varma så att de behåller krispigheten. Så det räcker med at röra om dem bara några minuter.

Efter det ska även makaronerna i.



i med makaronerna och röm om lite snabbt.



Toppa sedan med lite persilja.
Snabbt, enkelt och gott!
Så var denna måltid klar!!! :D
Vi brukar ha ketchup till också. :)

/Häxan

Gott för själen! :D

Choklad måste verkligen vara gott för själen!
Jag tror absolut på orden: Av choklad så blir man glad!

Jag blev i alafall välldigt glad idag när jag och min man var iväg till affären för att storhandla.
Ny choklad igen från Marabou!!! :D



Jag såg chokladkakan och reagerade på de lila färgerna så glatt hoppade jag fram för att spana in detta.
Passion och chili!!! :D Coolt!

Så skuttar jag iväg för att visa min man.
Kort därpå hittar han choklad rullar med kokos.
Då blev jag glad föratt förut fans en chokladkaka med kokos som Marabou hade som de inte har längre!!!
Den var min favvorit! =(

Så i kundvagnen hamnade 1 passions chokladkaka och 2 rullar m kokos choklad! :D

Väl hemma med en kopp kaffe......



kokosen blev den jag provade först.
Super god!!! :D
Dock inte som deras chokladkaka de hade förut men sjukt god i allafall!!!

Dessa kan jag tänka mig att använda som dekoration på tårtor och efterätter.
Tänkte om man tar den o lägger på, sen eftersom de är skålformade.... om man spritsar i nån kräm so tex vanilj och toppar med hallon eller blåbär.... kan kanske bli kul! :D
Men absolut goda att äta som de är! :)

Så hade vi nästa kul choklad!



Direkt när man öppnade förpackningen kände man en doft av passionsfrukt.
Första biten jag tog var underbar!
God mjäölkchoklad, men en syrlig smak av passionsfrukt.
Härlig blandning i munnen. Chilin däremot kände jag inte av så mycket.
Man kunde ana att den fanns där, men inte så mycket mer....

Efter 3 bitar tog det stop! Då tyckte jag att den var alldeles för söt.=/
1 bit var så att det räkte.

Men denna choklad kommer jag garanterat att göra både choklad mousse och pannacotta på!!! :D
Kan se framför mig en chokladmousse på denna choklad toppad med färsk passionsfrukt och jordgubbar!
Sommartid även persika eller nektarin.

Detta kan bli mycket gott!!! :)

/Häxan


Varför Alkoholfritt?

Som ni märkt har jag skrivit ut att jag och min man inte dricker alkohol utan vi vill ha alkoholfritt!
Vi har fått många frågor runt detta!
Många blir nyfikna, några undrandes...
De frågor vi mest möter på är:

Varför dricker ni inte alkohol?
Har ni aldrig druckit alkohol?

Så här är det!
Vi är ett vanligt hårdrocks par.



Vi träffades juni 2005 och gifte oss oktober 2008.
Anledningarna till varför vi inte dricker är många!

När vi träffades sa min man att han inte dricker alkohol, vilket jag genast respekterade!
Han har aldig druckit alkohol, inte ens smakat!!!

När folk frågar ställer han istället motfrågan
-kan du ge mig en bra anledning till varför jag skulle dricka alkohol?

Jag själv är uppvuxen i stockholm och har varit ute och festat en hel del.
Verkligen slagit klackarna i tacket på stockholms få hårdrocks pubar som finns där.

Min störta anledning till varför jag inte dricker alkohol kan verka jätte konstig!

Jag får nämligen som en allergisk reaktion när jag dricker!
Först börjar jag nysa! Jag skojar INTE! Jag nyser ca 20-30 gånger på rad.
Sen blir jag alldeles röd flammig på bröstkorg och hals ibland ansikte samt att det kliar massor!!!
Ögonen blir med röda samt att det kliar.

Dagen efter är jag helt täpt i näsan, har ont i halsen, precis som om jag var förkyld.
Detta är INTE roligt!
Så jag började ifråga sätta mig själv.....
-varför dricker jag när jag mår så här?

Det blev dessutom bara värre och värre.
Så när jag och min man träffades började jag tänka ännu mer på detta och tog då beslutet att nä, det är f-n inte värt att dricka och må dåligt samt att det är så fruktansvärt dyrt!

Så här resonerar vi:

Vi har ju VÄLLDIGT många intressen!!!

Vi tycker om att vara ute och fotografera
Besöka olika platser i sverige, gärna historiska platser
Besöka marknader, gärna historiska marknader och medeltidsmarknader
Vi gillar att köpa kläder
vi gillar att köpa musik och filmer.

Istället för att lägga ut massa pengar på alkohol så har vi råd att göra detta.

Jag älskar ju även att baka och laga mat och det kostar ju i sig en del.
Vi älskar historia så vi ser oss runt omkring i sverige en heldel, hittar massor med nya coola platser.
Vi älskar ju att fotografera så när vi hittar nya coola miljöer har vi nya platser till våra fotosessions.
Bensin kostar ju oxå en hel del.

Men vi lägger hellre ut pengarna på bensin och mat för att få riktiga upplevelser och fina minnen som vi sedan kan ta med oss in i framtiden.

Så istället för att supa skallen i småbitar som många gör kan man istället lägga pengarna på annat.
Varför inte spara pengar o res till något annat land!
Få en upplevelse därifrån.
Då har du ju verkligen ett minne för livet sen och dessutom gjort nått coolt.


Men sen har vi ju dem som dricker alkohol som smakhöjare till maten.
Detta kan jag förstå!!!
Jag tycker det är helt okey att folk vill ta nått glas vin till maten.
Det kan också vara en upplevelse smak mässigt.
Men jag förstår inte de som måste dricka sig fulla!


När vi gifte oss så var även vårat bröllop alkoholfritt!
Många av våra gäster tackade osss i efterhand, sa att de varit lite skeptiska när vi sa att det skulle vara alkoholfritt men att de i efterhand kunde säga att det var ett av de bästa och trevligaste bröllopen de varit på.

Vi hade tom de vännerna som sa: om jag någon gång gifter mig ska jag med ha alkoholfritt.



Alla dessa flaskor ovan är med alkoholfri dryck.
alla köpta på bolaget och det har ännu mera sorter där! :)

Vi vill oxå ha det lite festligt ibland så att det finns alkoholfritt blir vi kanon glada över!
Jag har dessutom inga allergiska problem när jag dricker alkoholfritt.

Så kortfattat kan vi säga: 
vi dricker inte alkohol för att vi väljer att lägga pengarna på annat istället.
Saker som ger oss fina och vackra minnen som vi har med oss restan av våra liv.

Tortellini Grattäng

Jag minns inte hur gammal jag var men i allafall någonstans mellan 15 och 18 års ålder måste jag ha varit när vi började äta tortellini hemma.
Förut såg förpackningarna annorlunda ut och på baksidan stod det hur man skulle göra tortellini grattäng.
Förut fanns det även bara med köttfyllning men tack o lov så fins det nu även med ostfyllning för de som är vegetarianer.
Nu är ju jag en kött ätare men gillar även att äta vegetariskt och jag tänker på dem som vill ha vegetariskt. 



Hur som helst!
Detta är oxå mycket enkelt och oerhört gott.



Detta behövs:
Beroende på hur hungriga ni är eller hur många.
jag och min man är hungriga själar så vi köp 2 förpackningar!
Jag gillar att blanda kött och ost smakerna ihop.

1-2 förpackingar tortellini
1-2 buljongtärningar (jag tog en kött och en grönsaks)
ca 5 dl grädde (ta 3 dl om du bara kör 1 förpackning)
Parmesan ost (som du sedan river över)

  

Ta fram en stor kastrull, lägg i buljong tärningen/tärningarna och låt koka upp så att de löses upp.
Häll sedan ner tortellinin och låt koka upp enligt förpackingens anvinsning.
Sila sedan av den när de kokat klart.

   

Efter att du silat av tortellinin lägg den i en grattängform gärna m lock.
Häll på grädden över tortellinin och ha på massor med riven parmesan ost! :D
Ställ den sedan mitt i ugnen på ca 225 grader i 45-50 min.
Man brukar se när grädden "stelnat" och osten fått en fin gyllene färg.

Undertiden brukar jag även göra en sallad till.



Jag tar och fin skär vanlig isbergssallad, har i lite olivolja, lite vitvins vinäger och italiensksallads krydda.
Slungar runt salladen lite och har på lite krossade linfrön och flingsalt.
Rör om lite lätt och sist har jag i små tomater samt smulad fetaost.



Så är det bara att hugga in! :)
För er som vill piffa upp detta och kanske ha till helgen med ett glas vin rekomenderar jag rosévin eller ett halv tort/halvsött vitt vin till.

Vi dricker inte alkohol själva!!! (kommer att skriva om detta till helgen varför)

För oss som vill ha det festligt men vill dricka alkoholfritt finns på vissa bolag ett alkoholfritt rosé vin.
Annars har bolaget kommit med ett nytt vitt alkoholfritt vin.
Detta alkoholfria vin var välldigt gott.


Snabb Croissants!

Croissants är ju bara så underbart gott!
Jag tror jag skulle kunna föräta mig på dem!

För några månader sedan när jag och min man var iväg till mat affären för att handla fick jag syn på dessa underbara förpackningar.



Jag minns att när mamma och jag var över till Finland för att hälsa på min mormor så hade hon köpt något liknande där. (Jag e ju halv finne)
Men detta var nog när jag var runt 12 år!
Jag önskade så att det skulle finnas här i sverige.
Nu är jag 33! :D Nu äntliiiigen fins det! :D

Jag tycker om att prova nya saker så detta var ju en självklarhet för mig o min man att köpa.
Detta är verkligen super enkelt!



    

Allt är så smidigt och enkelt!
Bara riv av fliken på burken, sen får man vrida, nästan som man skruvar upp något för att burken ska öpnas på mitten.
Så burken öppnas med en smäll o där har du degen.
Så är det bara att leta upp skarven, öppna lite försiktigt och rulla ut degen.
Den är tom färdig markerad så det är bara att skära efter lingerna och rulla ihop degen enligt anvisning på burken.



Sen bara lägga på bakpapper på plåt o grädda i ugnen. :)



Så! Lätt som en plätt! :D
Enligt förpackningen ska detta ta ca 15 min vilket det faktiskt gör. 15-20 min allt som allt.
De blir inte lika spröda som de man köper färdiga i affären, men ändå sjuuukt goda! :)

Så dessa gör jag till frukost ibland. :)
(alla fotona i detta inlägg är det jag som tagit)
/häxan



Grönsaksröra med Mozarella och pasta

Denna rätt går mycket snabbt att laga!
Den är lätt, härlig och mycket god.

Den här rätten är det en tjej som lärt mig då jag för några år sedan stod och sålde Ecco skor i Barkarby. :)
Tänk vad härliga saken man pratar om när man har tråkigt i en butik. :D



Hon sa att man kan ta i pricip vilka grönsaker som helst.
Detta använder jag:

2 tomarer
1 gul lök
1 bit purjolök
1-2 morötter
paprika
svarta oliver
champinjoner

 2 pkt mozarella, salt och peppar.

Skär grönsakerna i bitar. Ta fram en kastrull, häll i lite oliv olja (kanske.... 2-3 matskedar)
Värm upp grönsakerna på medelvärme bara några minuter.
Grönsakerna ska bara bli varma.
tärna upp mozarellan under tiden som grönsakerna värms. 




När grönsakerna är varma ha på salt, peppar och i med mozarellan



Till detta serverar jag pasta. jätte gott med färsk pasta men funkar bra med vanlig pasta oxå.
jag tycker om att blanda olika pasta. Om ni med vill göra det observera att det kan vara olika koktider på pastan.



Så var det klart! :)
Denna gång hade jag inte oliver och champinjoner hemma så det fick gå bra utan. :)



Denna rätt är perfekt att ha som matlåda!
Sommartid är den kanon att ha med på utflykter, jätte god att äta även kall.
Jag brukar ofta göra denna rätt o ha med mig ut i skogen på sensommaren/hösten när jag plockar bär och svamp.
Eller när jag o min man e ute på äventyr. :)
man blir lätt hungrig när man e ute. :)

/Häxan



Sverigekakan

Denna sockerkaka är sjuuuukt god! För bästa resultat gör denna kaka dagen innan du ska servera den så den får stå och gotta till sig! :)
Jag vet inte hur många år jag gjort denna sockerkaka.... alla som smakat den har tyckt om den.

Den är med en slags smör/vanilg sås/kräm innuti.
Receptet har min mamma fått från en arbetskamrat för en massa massa år sedan.
Jag tror jag började göra denna sockerkaka när jag var runt 14-15 år....

Den är även välldigt god sommar tid att lägga ett lager grädde över och färska jordgubbar så att det blir som en sockerkaks tårta.

Men här själva receptet på kakan och krämen:



3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Börja med att smöra och bröa en form.
Vispa upp ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.
Mjöl och bakpulver nedröres växelvis med det kokande vattnet i smeten.
Vispa så smeten blir jämn.

Kakan gräddas på 200 grader i ca 35 min längst ner i ugnen!



Ta en sticka och kolla så att den inte kladdar i mitten.
Denna socker kaka brukar alltid spricka upp lite i mitten, men det gör inget. :)
Låt nu kakan stå och svalna.



När kakan svalnat, själp upp den på ett fat så sprickan i kakan hamnar mot fatet.
Det som är kul med denna kaka är att det går som en rand i mitten på den.
Jag brukar ta och skära upp kakan efter denna rand för den ska delas i 2 delar.

 

Nu dags för krämen!

Kräm:

125 gram smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker 
3-4 msk vanila OBS!!! JÄTTE VIKTIGT att det är VANILA!!! Inte vaniljsocker!!!!

(så här ser vanila ut, ganska små packet som brukar finnas bland bak sakerna i mataffären)


Det är skillnad på Vanila och vanilj socker, dels smaken men sen inehåller vanila mer riktig vanilj än vaniljsocker. Vaniljsocker innehåller även florsocker vilket inte finns i Vanila.
Krämen blir dessutom jätte rinnig med vaniljsocker så Vanilla är ett måste till denna kaka!!!

Smält smöret och ha i mjölken. Koka hårt under omrörning i 2 minuter.
Ha sedan i florsockret och vanila.

Födela ut krämen på båda halvorna.
Jag brukar ta lite mer kräm på botten halvan.

   

När krämen är på plats lägg försiktigt ihop halvorna mot varandra.



Ställ sedan formen över kakan och låt den få stå och dra till nästa dag.
Man kan ju äta den samma dag men kakan blir mycket saftigare och godare om den får stå och dra.
Sen kan man lätt piffa upp den innan man serverar.
Det finns i affären dekorativa runda papper som man kan lägga kakor och tårtor på.
Jag brukar använda den minsta runda, lägga den på kakan, ta flor socker i en sil och pudra över kakan.

  

Även snyggt att lägga lire frukt på.
Vill man göra tårta av kakan går det även bra, lätta att byta ut krämen till sylt och marsansås.
Sen bara klä den med grädde och dekorera den :)

/Häxan


Grönsaksfylld ostgrattinerad lunchkorv m potismos

Detta är en mycket enkel och god måltid.
Ibland känner man inte för att hålla på att stå i köket utan man vill ha något som går snabbt.

Ta några lunchkorvar och skär upp dem på längden.



Fyll sedan med grönsaker som tex lök, pujolök och paprika.

Stö sedan på massor med riven ost och ställ in den mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-30 min.
Eller tills du tycker osten fått en fin gyllene färg



Jag brukar göra egen potatismos till och någon god sallad. :)
Sen är det bara att hugga in! :)
Gott och enkelt! /Häxan






Karré med vitlökssmör och pommes

Igår så lagade jag karré m vitlökssmör och pommes till mig och min man.
Samt att jag gjode en lätt sallad.

 

Detta är lätt, gott och enkelt! :) Precis som man vill ha det! :D

Först gjorde jag vitlöks smör, tog kanske 50 g rumstempererat smör.
Pressade i 2 vitlöks klyftor och finhackade persilja. Så mosade jag ihop allt la en plast påse över o ställde in i kylskåpet en stund.



Efter det tog jag hand om köttet.



Jag kryddade först köttet m flinsalt, pepparmix, citrus krydda och vitlöks peppar.
Dessa är mina favvo kryddor i köket! :D
Efter det la jag plast över köttet och bankade ut det.
Jag lägger plast på för att det inte ska stänka.
Banka ut köttet gör jag delvis för att tunna ut köttet så det går snabbare att steka samt att kryddorna sätter sig i köttet.



Jag stekte upp köttet i våran gjutjärns grill panna på ganska hög värme.
Stekte ena sidan ca 2 min, gjorde en vändning o stekte den sidan i 2 min, gjorde en till vändning för att få "rutmönster" på köttet och stekte 2 min samt att jag gjorde en sista vändning och stekte även där 2 min.
Efter det hade jag i en skvätt oxfond och lite vatten.
köttet fick ligga och puttra i detta, gjorde några vändningar.

Gjorde även en lättare sallad på små tomater, lök, fetaost, krossade linfrön och persilja.
Hade även på några droppar olivolja och lite flingsalt.

Fixade även våra pommes under tiden, de valde jag att fritera.
Man kan ju tillaga de i ugnen med om ma vill undvika oljan.
Själv föredrar jag fritterat för det är godast! :D

Så var det bara att hugga in! :D
Jag och min man dricker inte alkohol men nått gott ville vi ju ha till maten eftersom det var lördag så det fick bli Carlsbergs alkoholfria öl.
Bland de alkohilfria öl sorterna jag provat tycker jag denna är godast.



Stekt karré med massa god vitlökssmör, pommes och en lätt god liten sallad samt god kall alkoholfri öl! :D
Huuuur gott som helst! :)

Bilderna i detta inlägg är det jag som fotat /Häxan/Jeanette



Häxans tekakor

För en tid sedan fick jag för mig att jag ville börja baka eget bröd! :)
Jag hade tidigare aldrig bakat bröd utan det närmaste deg jag hade kommit var till bullar.

Jag frågade folk om de hade några bra recept på gott bröd samt att jag satt och googlade runt på recept.
Det slutade med att jag gjorde ett eget recept efter att ha studerat ett flertal olika recept.

Så det blev häxans tekakor!
Många som besökt min och min mans bilddagbok har sett mina tekakor där och många har frågat om recept, några har fått det men här kommer nu receptet.

Häxans tekakor ca 16 st



1 pkt jäst
50 g smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
0,25 dl bröd sirap (dvs ca 1/4 dl sirap)
1-2 msk brödkryddor
siktat dinkel mjöl.

(eventuellt krossade linfrön)

Smula ner jästen i en bunke och strö på saltet
(min kära farmor lärde mig när jag var liten att jästen smälter snabbt då)

Smält smöret i en kastrull och ha i mjölken och sirapen, låt det bli 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om så att allt löses upp.

Ha sedan i socker och brödkryddor.
(här om man vill kan man hälla ner lite krossade linfrön, men även jätte gott utan)

Ha till slut i mjölet. häll i lite i taget, hela påsen kommer inte att gå åt så därav arbeta in mjölet så att du får en slät smidig deg.
Låt jäsa i bunken under duk ca 30 min.

När degen jäst klart dela den i 4 bitar och sen varje bit i 4 bitar :) På så sätt får du 16 bitar.
Rulla till små bollar och kavla ut dem ganska tunna.
Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt sedan jäsa i yttligare 30 min.

Grädda dem mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12 min så att de fått en fin gyllene färg.



Övre bilden har jag även strött på hela linfrön, solrosfrön och sesam frön på några tekakor.
Innan jag la tekakorna i ugnen penslade jag dem med vatten och strödde på fröerna

Nedre bilden är med krossade linfön i degen.

Alla bilder i detta inlägg är det jag som fotat/  Häxan/Jeanette


Ny god choklad från Marabou

Minns ni i sommras att Marabou kom med en chokladkaka de kallade Sommar som var smaksatt m jordgubb?


Den var ju så otroligt god!!! Speciellt ihop m kaffe! :D
Dock var den kanske lite söt i smaken men ändå välldigt god.
Men det är inte den jag ska skriva om nu.

Hur som helst!
Igår när jag och min man var iväg till affären för att handla såg jag att Marabou kommit med något nytt!
De har ju små choklad hjärtan som är välldigt goda och kul att dekorera bla tårtor med.
Nu finns de i smak av jordgubb! :D


Vi köpte ett paket och nu har jag precis smakat 2 bitar...
De är verkligen goda!
Dessa små hjärtan är inte alls lika söta som chokladkakan var och man känner en ton av jordgubb utan att det blir för mycket.
Verkligen en bra balans! :)



Det står limited edition på förpackningen =/
Så hoppas inte detta är en choklad som bara förvinner.
Hoppas den finns kvar ett bra tag!

Just nu ser ja sommar framför mig, en härlig jordgubbs tårta dekorerad med dessa hjärtan på! :D
(Men de var jätte goda med en kopp kaffe.)
Kan även tänka mig att de är goda med alkoholfritt mousserande vin
(alkoholfritt eftersom jag o min man inte dricker alkohol)

Det blir i allafall en jordgubbs tårta till sommaren med dessa och kanske tom alkoholfritt mousserande jordgubbsvin.... den kan nog bli gott!!! :D

Det är jag som tagit alla fotona i detta inlägg /Häxan (Jeanette)

Choklad mousse

Choklad mousse är så himla lätt att göra!
Det går snabbt och det är så otroligt gott. Som många vet gillar ja verkligen att göra choklad mousse med olika dekorationer och smaker.

Att variera smak på moussen gör man lätt genom att välja choklad med smak.
I vintras tex kom marabou med en smak som de döpte till Vinter.
Där smulade jag pepparkaks bitar i botten hade den chokladen i moussen och dekorerade m färska fikon.




Detta behöver du för att göra en Choklad mousse (4-6 port):

1 ägg
2dl grädde
150-200 g choklad (Du kan ha vit choklad,mjölkchoklad, choklad m smak.. ja vad du känner för)

Bär, frukt, chokladkulor, strössel, kaksmulor... eller vad man nu känner för att dekorera med.
Låt fantasin flöda här!

Jag brukar börja med att vispa upp grädden fluggig i en bunke men INTE hård.
Den ska INTE vara rinnig heller utan fluffig helt enkelt.

Efter det hackar jag chokladen och låter dem smälta sakta i ett vattenbad.
(vattenbad, ta en kastrull, fyll den med vatten men inte fullt upp. Lägg på en skål så att kanterna går över kastrullen och blir som ett lock. Lägg i chokladen i skålen och sätt på plattan.
Se till att vattnet inte kokar utan mera att det sjuder. Skålen blir då lagom varm och chokladen börjar smälta)
   

Uder tiden tar jag fram en till bunke med bra hällpip.
Där vispar jag upp ägget med en vanlig visp.

Rör om chokladen så att alla bitarna smälter o att det blir en jämn massa.
Häll chokladen över det vispade ägget och rör snabbt om med en sked så att det  blir en klibbig massa.
Häll efter det den vispade grädden över chokladmassan, ta gärna en slickepott och rör om med.
Man kan ta en sked oxå men det blandas lättast med en slickepott.

När du blandat i hop allt fint ha i lite kaksmulor om du känner för det i botten på glasen/skålarna du serverar i.
Häll sedan på moussen.
Nu är moussen mjuk så ställ in den i kylskåpet och låt stå där i ca 1 timme.
Efter det ka du leka med fantasin och dekorera den som du känner för.



En choklad mousse är aldrig fel! :)
Så ut i köket mina vänner och låt fantasin flöda!

Mvh/ Häxan
ps: dessa foton är tagna av mig.

Hur kan du vara så smal med allt gott du gör?

Innan jag börjar lägga ut recept känner jag att jag måste svara på några av de vanligaste frågorna jag får.

Hur kan du vara så smal?
Du bakar så mycket men äter du något själv och vart gör du av det i så fall?
Du lagar så mycket mat men det sysns inte på dig att du äter... vad är hemligheten?

Jag själv anser inte att jag är smal, jag är helt normal.
Så här är jag:

Längd: 160cm
Vikt : 53 kg
Byst: 90 cm
midja: 68 cm
Höft 95 cm



Att äta för mig är jätte viktigt!!!
Äter jag inte mår jag fruktansvärt dåligt!
Man måste äta för att orka.

Så vad är min hemlighet?
Jo så här ligger det till.

Jag äter regelbundet dvs på ganska bestämda klockslag.
Jag äter 4-5 mål mat om dagen.
Jag tränar 3 gånger i veckan och då kör jag 1½- 2 timmar varje gång.

Att äta regelbundet för mig innebär INTE att äta nyttigt! :D
Jag äter vad jag känner för men med måtta.
Tex vill ja ha muffins kan det räcka att äta 2 inte 10
Vill jag ha en bit choklad tar jag nån bit inte hela chokladkakan! :D

*Först äter jag frukost. Mina frukostar är nog ganska nyttiga i allafall.
*sen blir det ett litet mål, det kan vara nån frukt, macka
*Lunch är också jätte viktigt! Mina luncher brukar vara ganska nyttiga också.
* Mitt på dan försöker jag få i mig nått mer, här kan det bli nån frukt, macka, kaffe och choklad eller nån bulle/kaka.
* sen på kvällen äter jag alltid middag.

Jag dricker även mängder av vatten! Alkohol dricker jag inte alls.

Om ni undrar över något så fråga gärna, jag ska försöka svara så gott jag kan :)
Mvh/ Häxan

(Fotot ovan är på mig. fotat och Copyright har min man Micke Karlsson)


Välkommen till min blogg!

Med stora påtryckningar från familj och vänner att jag borde dela med mig av mina mat och bak idéer öppnar jag till slut en blogg.
Jag har aldrig bloggat tidigare så detta är helt nytt för mig!
Se hur detta går.

Anledningen till att min blogg blev döpt till häxan är för att detta är vad många av mina vänner och bekanta kallar mig.
Ej i elakt syfte vill jag påpeka!
De anser att häxor är kloka och visa. Om jag är klok och vis vill jag inte utala mig om, det är upp till andra att dömma.

Jag hoppas iallafall att många ska gilla mina mat idéer dela min passion i köket och att ni får inspiration till att komma på egna spännande saker.

I köket har jag jämt kul, låter fantasin flöda och fantasin har inga gränser vill jag lova!
Så välkomna in i min värld...... Låt magin och fantasin flöda....

Mvh/ Häxan





Fotat och Copyright har min man: Micke Karlssson
(det är jag som är på bilden, fotosession från 6 mars 2010)


RSS 2.0