Kanelbullar

Kanelbullar är något som jag älskar och som mina vänner tycker är en av mina specialare när det gäller bakning :)
När jag bakar blir mina bullar stora, hur jag bär mig åt.... vet jag faktiskt inte, jag bara bakar! :D



Det receptet jag använder mig av hittar man faktiskt på mjölpåsen! :D
Fast när jag bakar bullar gör jag alltid dubbel satts!



Så detta recept men dubbelt! :D
Så använder jag alltid röd mjölk när jag bakar samt riktigt smör!



Jag bara äääälskar min bakbunke!
Det roliga med denna är att min farmors mor har köpt den någon gång på 1930 talet.
Sen har min farmor haft den, min pappa och när jag var runt 23-24 fick jag den av pappa. :)
Den ha det lagats mycket mat i!!! Men jag använder den mest för bullbak. :D

  

Smula ner gästen i bunken och strö över saltet.
min kära farmor lärde mig nämligen att stör man saltet över jästen sätter den i gång och börjar smälta vilket förenklar bakningen lite :)

   

När du ser att jästen börjar smälta smält då smöret och tillsätt sedan mjölken.
Det ska ju vara fingervarmt (37 grader) jag måste dock använda mig av en köks termometer då min kropstemperatur ligger under.
Men en kökstermometer är alltid bra att ha :)

  

Häll sedan vätskan över jästen och rör om tills att jästen löst upp sig. Detta går ju mycket snabbare och smidigare eftersom jästen nästan är flytande tack vare saltet.
Ha även i socker och (kardemumma)  Av med ringar och tvätta händerna innan ni bakar!
Tillsätt sedan mjöl lite i taget och arbeta in.

   

Jag använder ingen bakmaskin när jag bakar utan här är det jag som är bakmaskinen! :D
Jag vill känna att degen verkligen blir mjuk och smidig så ingen maskin för min del!
När degen är välarbetad låter jag den jäsa under duk.
Det står 30 min på påsen men jag låter den jäsa 45 min.

   

När degen jäst klart ska man dela upp den i 4 delar om amna gör enkelr recept, det innebär 8 delar på dubblet recept! =/
Oraka!!! :D
Jag delar upp min det i 2 bitar och använder hela köksbordet o kavlar ut! :D



Inga mes fasoner i mitt kök! :)  här står jag m kaveln i högsta hugg :D

   

När jag kavlat ut degen brer jag på smör, strör på socker, kanel OCH vaniljsocker! :)
Sen rullar jag ihop degen och skär den i bitar.

  

Mina bullar brukar bli så stora så jag får inte ens plats m dem i stora bullformar.
De får helt enkel ligga på bakplåts papper! :)
Bullarna låter jag sedan jäsa under duk i 45 min innan jag peslar dem m ägg o har på pärlsocker.

Bullarna ska gräddas mitt i ugnen på 250 grader 8-10 min.



Det står på påsen recept till ca 40 små bullar, det ska då bli ca 80 små bullar eftersom jag gör dubbel satts....
Fast som sagt... det blev ca 80 STORA bullar. :D



Härligt gott med nybakta kanelbullar. :)
Brukar lägga dem i frysen o värma i micron, då blir de som nybakta igen.
Alltid bra att ha bullar i frysen om man får oväntat besök. :)

/Häxan 





Häxans Jordgubbs Tårta

Till midsommar gjorde jag en stor jordgubbs tårta med massor av grädde!

Jag tycker att denna tårta kan man göra hela året om man vill men det blir ändå något speciellt med den när ma gör den sommar tid. :)

Jag börjar först med att göra en sockerkaka. (sama recept som för sverigekakan)
Jag gör alltid denna sockerkaka när jag ska göra tårta för den är så perfekt att använda som tårtbotten!

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Ägg och socker röres pösigt gärna m elvisp.
Mjöl och bakpulver blandas ner växelvis med det kokande vattnet i smeten.
Rör om och häll i en smörad bröad form.
Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

Låt svalna.

När kakan svalnat börjar det roliga! :D

  

Jag placerar kakan på ett fat och beroende på hur många fyllningar det ska vara så skär jag upp den 1-2 gånger.
Denna gång skar jag upp den 2 gånger så att jag fick 3 skivor.

   

Jag gillar att fylla tårtan m bla hallon så jag köper ett paket frysta hallon på ica, lägger dem i en kstrull.
Så brukar jag ha på florsocker eller strösocker för annars kan hallon "såsen" bli lite sur.
Så låter jag det koka upp på svag värme och mosar hallona med en sked allt eftersom så det blir en slät sås.

  

låt hallon såsen svalna lite bre sedan ut den på "botten plattan" och lägg på "mitten plattan"



Den andra krämen är en vanila kräm. (samma kräm som till sverige kakan)

Kräm:

125 gram smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker 
3-4 msk vanila OBS!!! JÄTTE VIKTIGT att det är VANILA!!! Inte vaniljsocker!!!!

Det är skillnad på Vanila och vanilj socker, dels smaken men sen inehåller vanila mer riktig vanilj än vaniljsocker. Vaniljsocker innehåller även florsocker vilket inte finns i Vanila.
Krämen blir dessutom jätte rinnig med vaniljsocker så Vanilla är ett måste till denna kaka!!!

  

Smält smöret och ha i mjölken. Koka hårt under omrörning i 2 minuter.
Ha sedan i florsockret och vanila.

  

Födela ut krämen på båda plattorna.
Jag brukar ta lite mer kräm på mitten plattan.
Sedan lägger jag förstiktigt på toppen plattan. :)
Sen låter jag detta stå en stund under formen så att kakan får suga i sig lite av såserna.

(kanske 1 timme ungefär)



   

Vispa upp 3-5 dl vispgrädde. (Jag valde 5dl för ja ville ha mycket grädde)
Om du vill ha grädden fluffig, vispa grädden på låg hastighet.
Täch sedan hela tårtan m grädde.
Det som jag valde att dekorera tårtan med blev sommar polly och färska jordgubbar.

  



När jag  dekorerat tårtan klart brukar ja sätta in den i kylskåpet en liten stund.

Gott att servera till är alkoholfritt moussearande jordgubbsvin. :)
(jag o mon man dricker inte alkohol, vill ni läsa om det kolla under kategorin häxan)







Härlig sommar jordgubbs tårta med massor av fluffig grädde! :D

/Häxan










Häxans Uppiffade jordgubbar med grädde!

Jordgubbar med vispad grädde är ju verkligen en klassiker och en väldigt enkel och god efterätt!
Den e ju så enkel denna efterätt så man glömmer ofta bort den eftersom den bara finns där! :)

Jag valde dock att hotta upp denna efterätt lite genom att använda en rolig krydda jag fått från en vänn.

   

Jag börjar med att hälla upp ca 3 dl grädde i en bunke, tillsätta ca 1 msk vaniljsocker.
Så vispar jag upp grädden på låg hastighet för att få den riktigt fluffig!
Sen är det bara att skölja jordgubbarna och ta bort de gröna bladen.



Den krydda jag använder för att piffa upp och hotta till denna underbara efterätt är en cacao & chili krydda.



Cacao & chili kryddan brukar ibland stå bland bak produterna i mat affären men oftast hittar man den bland de vanliga kryddorna.
Den är helt underbar!!!

/Häxan

Möss av rädisor!

Jag tycker om att ha kul i köket samt piffa upp maten lite.

Detta var något som jag såg på tv när jag var liten och har haft med mig.
Jag tyckte det såg så kul ut och de är välldigt lätta att göra.

Dock lite pillrigt men inte så farligt :)



Man behöver bara rädisor och en liten tunn vass skniv, samt lite tålamod :D

   

Tvätta av rädisorna och ta bort bladen men spara en grön stump samt spara rötterna!
Den gröna stumpen kommer bli nos och roten kommer att bli en svans.
Skär bort en bit av rädisan så den blir platt undertill o ligger still, använd "skivan" du skar loss till att göra öron till busen genom att halvera "skivan"



Skär ut små trekanter ovanför den gröna nosen så att du får ögon på musen.
Skär sedan  två små trekanter på "huvudet" så du kan sätta dit öronen.



Det kan vara lite klurigt ibland att få dit öronen!
Ibland får man vända o vrida lite för att hitta ett bra läge så de sitter fast.
det är här man behöver tålamod! :D





Det fanns några riktigt små rädisor med denna gång så jag valde att göra några mini möss också :)



Kull att piffa upp maten lite så att det samtidigt blir lite skoj.
Dessa möss brukar vara välldigt uppskattade!

(Jag lagar inte bara mat, jag fotar oxå så det är jag som tagit alla fotona i min blogg förutom de fotona på mig för dem har min man tagit)

/Häxan




Potatis sallad

Potatis sallad är ju så grymt gott och jag tycker att den ska göras på färskpotatis!

Jag vet inte vad andra tycker men när den första färska potatisen kommer så kan i allafall jag lätt äta potatis sallad som den är! :D





Detta behövs:

Ett gäng med färskpotatis
gul och röd lök
1-2 vitlöks klyftor
majonäs
dijonsenap
creme fraiche
rädisor
salt, peppar
färsk dill eller gräslök

   

När jag kokar potatis, speciellt färsk potatis har jag i ganska mycket flingsalt för jag tycker det ger bra smak till potatisen.
Har i ca 3 nävar salt.

  

Jag tycker om att ha på färsk dill över potatisen när den kokat klart.
Dill har jag sått själv så det har vi på balkongen, nära och bra. :)
Så låter jag potatisen svalna.

  

När potatisen är kall häller jag upp den i en skål och skär den i småbitar.
Så häller jag i en liten burt creme fraiche, tar gram en matsked o klickar i ca 1 matsked dijon senap och 2 rejäla matskedar majonäs.
Blanda sedan ihop allt.

   

Hacka sedan den gula löken och den röda samt pressa ner vitlöken.
Rör om igen, tvätta rädisorna, skär bort blad och rötter.
Skär dem sedan i bitar och ha i potatis salladen och rör om.
Smaka av och ha eventuellt i lite sallt och svartpeppar eller pepparmix.



toppa gärna med finhackad dill eller gräslök.

God att äta som den är men även till grillat eller kallmarinerad fläskfilé som är en av mina stora favoriter.
/Häxan






Kallmarinerad fläskfilé

Denna rätt är mycket god och enkel att göra.
Dock så ska den ligga i marrinad 1-2 dygn i kylskåpet men den sköter praktiskt taget sig själv.

Denna rätt mins jag inte hur jag kommit över... tror att mamma fått den av någon arbetskamrat....
Jag har i allafall gjort den nu i några år och folk blir alltid lika undrandes o frågar vadå kallmarinerad?

Det får ni snart reda på...... :D

Denna rätt passa i allafall året runt!
Vintertid serverar jag den med råstekt potatis (eller ibland potatis gratäng.)
Sommartid serverar jag den m hemma gjort potatis sallad.




Detta behövs:



Och så klart 1 fläskfilé också.

   

Fläskfilén ska först stekas och sedan in i ugnen ett tag.
Så börja med att värm upp stekpannan och ha i en klick smör.
Sätt även på ugnen så den hinner bli varm. Den ska vara på 200 grader.

Stek upp fläskfilén i stekpannan på medel värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta.
När den fått det placera den då i en ugnsform och ställ den mitt i ugnen ca 20-25 min på 200 grader.
Den blir då genom stekt.



När filén varit inne sin tid i ugnen ta då ut den och låt den bli kall.



Eftersom fläskfilén ska ligga i marrinad i kylskåpet 1-2 dygn o har både lök och vitlök i sig vill man ju gärna inte att saker i kylskåpet ska ta smak av det.
Jag brukar alltid använda dessa påsar när ja ska göra marrinader.

Jag tycker de är kanon bra för de är ju tjockare plast så påsen håller bra!
Det är som en dragkedja ma drar igen så den håller tätt och stänger doften inne så man slipper lukten av lök o vitlök i hela kylen!
Man kan återanvända påasarna igen om man verkligen diskar ut dem ordentligt.
(Jag brukar dock slänga mina när jag använt mig av vitlök)

  

Lägg den kalla fläskfilen i påsen.
ta fram en bunke och häll ner vatten, olja och balsam vinäger.
Jag tar lite mera vitlök än vad som står i receptet eftersom jag tycker det är gott.
Pressa i den och rör om.

   

Skala och hacka sedan löken och ha i m salt och peppar.
Grov hacka sedan persiljan och ha ner dem med och rör om.

   

Häll sedan marrinaden i påsen över filén.
Dra igen dragkedjan på påsen, ställ in i kylskåpet och låst stå där 1-2 dygn!
För bästa smak 2 dygn.



När jag ändå går till kylskåpet brukar jag ta ut påsen ibland ochklämma lite försiktigt på den o försöka vända filén.
Balsam vinägern har näligen en tendens att sjunka till botten och jag vill att hela filén ska bli jämt marrinerad. :)
Tjejer! Eller killar :) Om ni har långa hårda naglar var försiktiga när ni klämmer på påsen.
Även om det är hårdare plast kan det ändå gå sönder om man trycker till för hårt.
Så ta det lite lugnt.

  

När den legat färdigt i sin marinad tar ja en vass kniv och skär upp den i tunna skivor.



Lägg sedan köttet på ett serveringsfat.
ta en sked och häll lite av marrinaden över köttet så det blir som en liten sås samt att man får lite extra smak från balsmavinägern.





Sommar tid serverar jag den kallmarinerade fläskfilen med hemma gjord potatis sallad.
Dryck alkoholfri cider eller alkoholfritt vitt vin som tex Nautero



Vintertid serverar jag den helst med råstekt potatis men även ibland potatisgrattäng.
Dryck:Alkoholfritt rött vin. Loxton cabernet sav passa välldigt bra till detta.

(jag o min man dricker ju inte alkohol, inlägg om detta hittar ni under kategorin häxan)

/Häxan



Nudelsoppa med Kyckling och Grönsaker

Nudlar tycker jag är bra mat men det är ju inte så bra att bara äta nudlar hela tiden samt att det kan bli välldigt enformigt!
Jag har byggt ut denna nudelsoppa en del.
Det var en vän till mig som brukade koka upp nudlar och kött men jag tyckte den behövdes piffas till lite för att göra den mera färg glad och lite matigare!
Samt att jag gillar kyckling mer än rött kött.
(Har visserligen det ibland istället för kyckling, som sagt.... kul m variation)



Detta behövs för 2-4 portioner:

2 kycklingfiléer
1 pkt nudlar
1 gul lök
morötter
purjolök
1 buljongtärning
lagerblad
vitlökspeppar
(salt)

   

Häll upp vatten i en kastrull och lägg ner buljongtärningen.
Ha i lager blad och låt koka upp.  När buljongen är upplöst lägg i fileéerna och låt koka 10 min.
När de kokat 10 min dela filéerna i bitar och låt koka yttligare 10-15 min.
Under tiden som kycklingen kokar skivar jag upp brönsakerna i små bitar/tärningar.

    

När de kokat klart Fiskar jag upp lager bladen o slänger dem.
Sedan bryter jag sönder nudlarna i påsen, sedan lägger jag i dem i det kokande vattnet sammtidigt med grönsakerna o låter koka upp enligt påsens anvisning.
I detta fall 3 minuter.

  

På slutet har jag i kryddorna  oljan som med fljer nudelpaketet samt vitlöks peppar o ev salt om det behövs.
Smaka alltid av. :)



Sen är det bara att hugga in o njuta :)
Enkelt och gott!

/Häxan

Omelett

Omelett är något jag brukar laga till mig själv om jag vill ha något snabbt! :)

Ibland tycker jag att en liten omelett är perfekt som en lätt lunch, ett mellanmål efter träningen eller bara för att jag är sugen på nått litet att äta :)
Denna omelett är alltså bara 1 portion



Detta behöver du till 1 portion omelett

1 ägg
½dl mjölk
salt och vitpeppar
(persilja)

   

Vipa upp ägget och tillsätt mjölken.
vispa upp lite till o ha ner sal och vitpeppar. (Jag brukar doppa en sked lite lätt o smaka av så det blir bra kryddat)
Värm därefter upp stekpannnan, tillsätt smör eller olja beroende på vad du vill steka i.
Eftersom jag gör en omelett till mig själv använder jag en välldigt liten stek panna som är till för att steka ägg egentligen.

  

När stekpannan blivit varm och jag haft i smöret eller oljan häller jag i smeten.
Jag använder en visp i början för att röra runt lite så smeten verkligen stelnar till.



Sen går jag över till en stek spade.
Kollar så att omeletten inte sitter fast o så att den får en fin gyllenbrun färg.

  

När omeletten fått gyllen brun färg på undersidan tar jag en tallrik som täcker stekpannan, placerar den ovan på med hjälv av en grytvante så man inte bränner sig o vänder upp o ner på alltsammans.
En omelett kan annars vara svår att vända, den går lätt sönder!

  

Nu har man omeletten på tallriken så det är bara att låta den glida ner i stekpannan igen för att steka den andra sidan :)



Just nu har vi inte så mycket saker hemma i kylskåpet så idag blev det en helt vanlig omelett! :)
I vanliga fall brukar jag steka lite champinjoner o ha i omeletten ibland tomma med färska tomater o lite feta ost.
Gott med en knäcke macka till med ost, fast i dag blev det salami, man tar det man har :)

/Häxan

Häxans spaghetti m pesto

Välldigt enkel rätt att göra!
Den har blivit skapad nån gång när jag varit sjuk och inte orkat laga mat! :)



Detta behöver du:

Spaghetti
Pesto
vitlök
soltorkade tomater
(Fetaost eller mozarella och svarta oliver)

  

Har man inget spaghetti mått hemma och är osäker på hur mycket eller hur lite man ska koka kan man tänka på att mängden spaghetti ska vara ungefär lika mycket som omkrettsen på en 1 krona.
Det motsvarar 1 portion.
Fick jag lära mig som liten o det har funkat bra än så länge :D

Sen är det bara koka upp spaghettin enligt förpackningen.

  

Sila av spaghettin när den är klar och lägg den i en skål.
Klicka på några matskedar pesto, jag brukar vilja ha mera drag i maten så jag pressar i 2-3 vitlöks klyftor.
För den som inte är så förtjust i mycket vitlök är det bara att hoppa över eftersom peston redan innehåller vitlök.
Blanda därefter i hop allt väl.



Sen är det bara att toppa med soltorkade tomater, feta ost och oliver.
Nu hade jag ingen feta ost hemma o inga svarta oliver heller så jag fick nöja mig med soltorkade tomater o lite basilika blad men det funkar det med! :)

/Häxan






smulpaj m frukt eller bär

Paj är nog ett av de godaste sakerna som finns! :)
Jag tycker paj är något man kan äta precis hela året men godast är nog just på sommaren o hösten när alla färska bär och frukter kommer.

Jag tycker om att göra både stora pajer men även mini pajer.
Så jag kommer nu lägga upp både för stor paj och mini pajer så ni får se hur jag gör.

Detta recept på smulpaj hittade jag i en av mammas vecko tidningar när jag var liten.
(tror jag var 13-14 år) det var så enkelt recept så jag memorerade den i huvudet.

2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2½ dl havegryn

225 gram smält smör detta ska stå på 225 grader i ugnen i ca 25 min! :)
Lätt o bra! :D



Frukter/bär varierar jag.
de vanligaste att jag använder är:

Äpplen eller
Blåbär eller
Rabarber och jordgubbar

Denna paj går även jätte bra att frysa in så därför använder jag folie formar.
Om jag vill göra mini pajer använder jag mazarin formar.
Men nu börjar jag med den stora formen.

  

Ta fram en bunke, blanda mjöl socker och havregryn.
Smält smöret och ställ åt sidan.

  

Den stora formen fick nu bli en äppel paj.
Tvätta o skala äpplena, skär dem i små bitar och lägg i botten på formen, nästan så att botten inte syns.
Strö sedan över lite kanel om du känner för det.

  

Häll sedan smöret över socker, mjöl och havre och rör om så du får en kladdig massa.
Klicka därefter ut den ovanpå frukterna/bären så att de täcks.
Grädda sedan mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min

Mini pajer: (Ca 20-25 st)

Samma havre recept som ovan

  

Till mini pajerna använde jag mazarin formar och gjorde en blandning på rabarber och jordgubb.
Jätte god blandning.



Till jordgubb och rabarber är det gott att avända tex kardemumma och vaniljsocker.
Men vill man piffa upp det lite kan jag verkligen rekomendera cacao & chili kryddan!!!

Krydda dock inte alla ifall du ska bjuda familj och vänner, inte alla som gillar hatt det blir lite små hett i munnen :)
Den är absolut inte stark! Men man känner att det hettar till lite i eftersmaken.



Klicka sedan ut havre massan över, grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min. 



En stor god paj eller små mini pajer.... väljer man helt själv.
Kanske beroende på tillfälle.
Jag älskar ju at storbaka till bla födelsedagar så det var så idéen om små pajerna dök upp.
Man vill ju gärna kunna äta av allt så mini format e bra på bull fest! :D



gottatt servera till speciellt när de fortfarande är lite varma... vaniljglass! :)
annars är vaniljsås aldrig fel!

Kom ihåg! Dessa pajer går att frysa.
Vill du frysa en paj? Gör då pajen men grädda den inte i ugnen utan frys in den bara m frukt/bär i botten o havre täcket på, ta fram den vid tex oväntat besök.

225 grader och räkna på ca 30-35 min i ugnen om du stoppar in pajen fryst.
Har bara testat detta med stor paj!

/Häxan




RSS 2.0