Tilltugg


När jag för en massa år sedan sålde Ecco skor ute på Stockholms Quality outlet i Barakarby (Norr om sthlm)
Brukade jag ofta göra dessa små mackor när jag kom hem från jobbet.



Jag brukade även göra dem som till tugg till fester eller förfest.
Mina vänner älskade dessa små mackor som jag gjorde. :)




Jag brukar göra 2 olika, den ena är verkligen en klassiker!
Vanligt vitlöksbröd! :)

Den andra är med pesto och soltorkade tomater.
Ost varierar jag till vitlöksbröden. Ibland blir det mozarella ibland vanlig hushålls ost.

Men till pesto/soltorkade tomater tar jag alltid mozarella.

   

Ta fram bröd, jag brukar skära bort kanterna på brödet men det gör man ju som man vill.
Häll upp olivolja i en skål och pensla bröden lite lätt.

  

Fyll på olivolja om det så behövs och pressa i vitlöks klyftor efter smak.
Jag älskar vitlök så jag har i MASSOR! sen penslar kag på dett på brödet.
Jag har nu en grund klar.
Vissa av mackorna väljer jag att bara ha som vitlöksbröd, vissa lägger jag persilja på oxå och sen massor med ost eller mozarella.

Eller så gör jag nr 2...

   

Efter att ha penslat på olja och vitlök lägger jag på ett tunt lager med pesto.
Efter det lägger jag på några skivor med soltorkade tomater i olja, Försöker dock låta oljan rinna av så gott det går innan jag lägger på dem.
Till sist toppar jag med några skivor mozarella.
Sen in med mackorna mitt i ugnen på 225 grader tills att osten smällt.



Pesto bröd med soltorkade tomater och mozarella



Gott som tilltugg/förätt.
Gott med öl eller vin eller vad man känner för.
För våran del blir det alkoholfritt vin.
(Vinet på bilden är ett jätte gott ekologiskt vitt alkoholfritt vin från bolaget. Passar till välldigt många rätter!)

/Häxan

(Ps alla fotaona har jag tagit själv)

Sommar Polly!

Det är helt otroligt vad det kommit massa nytt godis denna vår!
Jag som gillar nya saker tycker självklart at det är kanon roligt! :D

Idag va jag och min man ner en snabbis till Ica och naturligtvis hittade jag något nytt i godis hyllan som jag inte sett tidigare! :D



Vad är nu detta tänkte jag?! :D
Detta måste vi ju bara prova!



4 olika färger i påsen..... smakade olika gjorde det med och det var välldigt goda.
Dock blev det ingen wow upplevelse från min sida, men jag tycker att idén var välldigt rolig och mycket kul med något nytt!
Dock som vanligt med polly..... man kan inte bara ta en utan man tar flera och jag tänker på Polly reklamen som var för ett tag sen.... Åh, polly vad gott......Åh, polly vad gott......Åh, polly vad gott :D




Jag kommer dock att köpa denna påse igen men mera för att jag gillade färg variationen.
Dessa kommer bli kanon att dekorera tex muffins med! :D
/Häxan

(Alla fotona i detta inlägg är det jag som tagit)

Mozarella sallad med soltorkade tomater

Nu när vi börjar närma oss sommaren är det ju välldigt varm vissa dagar o då vill ma ju dels vara ute o även äta något lätt i sommarvärmen.

Jag delar nu med mig av en Mozarella sallad.
Jag brukar fixa i ordning denna sallad välldigt mycket sommartid speciellt som lunch för dagtid vill jag äta något svalkande i värmen. :)



Detta behövs:

Isbergs sallad
soltorkade tomater i olja
rödlök
svarta oliver
Mozarella

 

Tvätta och skär salladen i strimlor.
Skala löken och skär den på hälften, skär sedan tunna skivor.
Skär tomaterna och mozarellan i bitar.

Ta fram en skål, häll salladen i motten och ha sedan på löken, mozarellan och tomaterna samt de svarta oliverna.



Din sallad är nu klar! :)
Snabbt, enkelt och såååååå gott!
/Häxan

(Alla fotona i detta inlägg är det jag som tagit)

Fisk i micron

Denna rätt är välldigt god och superlätt att göra!
Jag gjorde denna rätt från början på torsk block men har numera gått över till alaska pollock.
Man kan göra den på fryst alaska men jag brukar ta fram den och låta den tina ett tag.



Detta behövs för 1-2 pers

2 alaska pollock bitar
Purjolök
½-1 gul lök
2 tomater
salt , citronpeppar
smör

1 grattängform m lock

   

skölj grönsakera och skala löken. hacka dem i bitar.
lägg hälften av grönsakerna i botten på formen och lägg i några klickar smör.
Lägg sedan i fisken, ta på salt och citron peppar.
Häll sedan över resten av grönsakerna så att de nästan täcker fisken, salta och peppra lite till om du känner för det och klicka på lite mera smör ovan på grönsakerna.

   

Sätt sedan på locket och kör allt i micron.
Jag brukar låta den vara inne ca 8 min men jag tar först 4 min, tar ut den lyfter på locket så den får lufta lite.
sen tar jag yttligare 4 min.
Gör du detta på fryst Alaska får du nog ha den i micron lite längre.
Ta en kniv eller totatis stick för att känna om den är fryst eller kall i mitten, då får du ha den inne en stund till.

Eftersom man haft smör på blir grönsakerna som smör kokta.
En anledning till att jag vill at fisken ska vara tinad är för att grönakerna kan bli välldigt slibbiga om fisken är fryst.
Är fisken fryst måste den vara längre i micron = längre tid även för grönaker o då blir de lätt överkokta o slibbiga.



Ingen snygg upplägning denna gång för detta fick bli min matlåda!
Till detta hade jag kokt ris men det är även gott med kokt potatis.
/Häxan

Ps (alla fotona har jag tagit själv)


Kycklingfärs biffar

För några år sedan lagade jag och en vänn välldigt mycket mat ihop.
Vi försökte träffas ca 1 gång i veckan eller i allafall 1 gång varrannan vecka just för at laga mat ihop och byta idéer och tips med varandra.
Det var jätte kul och jätte trevligt!

Kycklingfärs biffar är en av de rätterna jag gillade mest av det han lagade så det receptet har jag sparat! :)
Tack Andreas för det receptet!
Kycklingfärs biffarna gör jag fortfarade för de är gryyyymt goda! :D

Innan Andreas pressenterade denna rätt för mig hade jag ingen aning om att det fans kyckling färs i butikerna.
jag hade liksom aldrig tänkt på det.
(detta var för ca 5-6 år sedan)

Den gången han lagade dem åt vi de med potatis och sås.
Men denna gång lägger ja ut dem med ris och ägg samt en sallad.



Detta behövs till ca 10 kycklingbiffar:

1 pkt kycklingfärs (Brukar finnas i kyckling hyllan bland färsk kycklin, filéer mm)
2 ägg
ca 2 dl ströbröd
ca 1 dl mjölk
½ gul lök

Kryddor kan ma ha efter egen smak de som jag skrivit upp är (salt, svartpeppar, curry och vitlöks peppar)

   

Finhacka löken och blanda ner den i färsen med ägg och rör om.
Kyckling färs skiljer sig från köttfärs så det kommer till en början bli välldigt slibbigt!!!

Ha sedan i ströbröd och mjölken och rör om, tillsätt seda kryddorna.
Jag tog lite andra kryddor denna gång (salt, vitlökspeppar, citruskrydda, stark paprika, svart och vitpeppar)
Jag brukar ta en liten tesked o bara pyttelite färs längst ut för at smaka av om det är bra kryddat.
Ni som inte vill göra detta kan göra ett stekprov istället, dvs steka upp en liten klick av färsen för att se om den är bra.

   

Så sätter jag sedan igång och formar biffar.
Jag brukar fukta ner händerna med kallt vatten innan jag lägger färs i händerna, detta för att färsen inte ska klibba fast så mycket i själva händerna.
Det går lättare att rulla färsen när händerna är fuktiga.
Så ja tar en matsked och klickar ut ganska mycket i handen, rullar till en boll och sedan plattar jag ut den och lägger den på ett fat.
Så fuktar jag händerna i gen och kör på nytt.

  

Biffarna steker jag i smör. Jag brukar steka dem på ganska låg värme eller medelvärme för jag vill verkligen att de ska bli igenomstekta.
Så jag steker oftast på 4:ans temperatur på spisen, 5-8 min på varje sida.
Jag tycker det är bra att de får dra lite längre eftersom de är kyckling, inte bra att äta rå kyckling.
Men jag vill inte steka för länge heller för jag vill at de ska vara saftiga och fina.
Steker man för länge och på för hög värme blir de lätt bränt och tort.

  

Till biffarna hade jag o min man ris, stekt ägg och en sallad.
Riset kokade jag samtidigt som jag stekte biffarna.
Gjorde även en enklare sallad till med isbergs sallad, rödlök, småtomater, feta ost och oliver.



Vi brukar egentligen äta potatis och sås till kycklingfärsbiffarna, men vi hade inte det hemma.
Jag tyckte att istället för att åka o handla fick vi ta till vara på det vi har hemma så därför blev det ris och ägg denna gång. :)
/Häxan



Ps (Det är jag som tagit alla fotona i detta inlägg förutom när jag rullar färsen, de har min man tagit)


Honungsglacerade revbensspjäll med potatis o morötter

Denna rätt är lätt att göra och välldigt god. :)



Detta behövs: 
2 bitar tunn revbenspjäll.
kryddor, salt och honung

potatis, morötter, peppar och olivolja

   

De kryddorna jag brukar använda mig av till köttet är
Koriander, salvia, oregano, timjan, svartpeppar och salt.
Skär upp spjällen längs med benen, ha på kryddorna och tryck in dem i köttet.



Lägg sedan i en form och ställ åt sidan en liten stund.

 

Tvätta, skala och skiva potatisen och morötterna.
Potatisen brukar jag bara tvätta och skära i klyftor medans morötterna tvättar, skalar jag och skär i bitar.
Där efter häller jag på lite olivolja, flingsalt och svartpeppar. Sen tar jag på mig vita plasthanskar för köket och arbetar in oljan och svartpepparn med potatisen o morötterna.
(Dessa tunna vita plasthandskar e jätte bra när man ska arbeta med oliga produkter i köket eller med kött)

 

Jag brukar ställa in båda formarna i ugnen. De tar ungefär lika lång tid.
De ska stå mitt i ugnen på 225 grader i ca 30-40 min.
Grönsakerna är det viktigt att ta ut mellan varven och röra om så de blir jämt ugnsgrillade och så potatisen inte sitter fast i formen.

  

Jag brukar ta en sticka för att känna på potatisen att den blivit mjuk den är då klar att servera.
Köttet tar jag ut ur ugnen och häller på lite flytande honung så de blir glacerade.
Klart att hugga in!



Honungsglacerad revbensspjäll med potatis och morötter
enkelt och gott!  
/Häxan



Ps(Alla fotona i min blogg är det jag själv som tagit, förutom de fotona på mig för de har min man tagit)

Häxans pasta sås m fläskfilé



Vet inte riktigt vadjag ska skriva om denna rätt förutom att det är en av mina påhitt. :)
Det som begövs för denna rätt (2-4 port)

1 fläskfilé
1 stor gul lök
morötter
Paprika
purjolök
smör att steka i
Grädde
svartpeppar och salt
fetaost
Parmesan ost
persilja

pasta

   

Jag börjar med att tvätta, skala och skära upp mörötter, paprika och purjo o lägga dem i en skål.
Löken skär jag upp och tärnar o lägger i en annan skål.
Fläskfilen skär jag i bitar/strimlor och lägger i en tredje skål.

Så fräser jag upp löken lite i smör så den blir gyllen brun och har sedan i fläskfilen.
Så steker jag fläskfilen och löken tillsammans så köttet blir genomstekt.
När detta är gjort häller jag ner grönsakerna och fräser upp lite lätt.
Bara några sekunder för jag vill ha kvar krispigheten i grönsakerna.

   

Sen häller jag på 3 dl grädde. Jag gillar ju riktiga produkter så jag använder mig av den feta grädden (vispgrädde)
Så låter jag detta stå och puttra lite och rör om. Grädden reder nu sig själv, det är fördelen med fet grädde.
Så kryddar ja även med salt och svartpepparoch rör om.
Undertiden tar jag fram ett rivjärn och "hyvlar" parmesan osten så jag får små platta skivor.
När grädden börjar tjocka till sig smular jag feta ost över den samt smylar ner parmesan osten.



PÅ slutet strör jag bara lite hackad persilja över.



Jag och min man brukar äta denna rätt med pasta. :)
/Häxan

Ps (alla fotona i min blogg är det jag som tagit förutom foton på mig för de har min man tagit)

Godis är gott! :D

I veckan har jag varit sjuk så därav ha det inte kommit upp så mycket nytt i bloggen.
Jag känner mig fortfarande lite hängig men försöker lägga upp lite nytt i allafall. :)

Nånting min man kom hem med när jag var sjuk var choklad :D
Den ena är en nyhet den andra vet jag inte om den kanske funnits på marknaden ett tag... vi har dock inte sett den förut.
Så min man försökte pigga upp mig med lite nytt eftersom han vet att jag gillar att prova nya saker :)

Vi börjar med nyheten!





Daim! Daim med smak av päron och mint!
Vad är nu detta!!! är detta verkligen gott tänkte jag.

Ja mina vänner!!! Det var det verkligen!!!!
När jag tog min första tugga tänkte jag genast..... åh! En varm sommar dag med gräddvaniljglass och denna krossade daim över sig och sen nån god frukt på!
För er som gillar melon tror jag det skulle funka perfekt, jag själv är ingen melon dyrkare.

Den var VERKLIGEN jätte god denna choklad!
Dem lyckades redan förra året när de hade lime och nått mer, den var ju fantastisk!
Men denna var inte dum den heller!!! :D

Man kände en ton av både päron och mint, inte för mycket av nån av dem tycker jag.
Och kombinationen var verkligen kanon!!!

Choklad nr 2!
Denna vet jag som sagt inte om den funnits på markanden ett tag eller om den är en nyhet.... varken jag eller min man har dock sett den.





Mörk choklad fylld med marsipan!!! :D
Sjuuuuukt god! :D
min man tyckte den var för söt så måhända att denna kanske är en tjej choklad.
Jag älskade i allafall den och den var grymt god med kaffe!!!

Ni tjejer som gillar rödvin och choklad..... jag själv dricker ju inte alkohol.
Men för er som gör det skulle denna vara perfekt med ett glas rödvin.

Jag nöjer mig med kaffe och den var sååååååå himla god med kaffe!
Detta är helt klart min nya favvo choklad! :D
/Häxan

Fläskkarré med pommes och Guacamole(avocado röra)

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om denna rätt mer än att det är ett av mina påhitt. :)
Snabbt, gott och enkelt! :)



Jag brukar börja med att göra guacamolen.
Nu hade jag inga citroner hemma så jag tar koncentrerad citron saft i stället.

   

Guacamole för 1-2 pers så tar jag 1 avocado som jag tar bort skalet på och mosar med en gaffel.
Därefter tar jag i några droppar citronsaft och rör om lite.
Sedan tar jag i gräddfil.
Mängden gräddfil får man bestämma själv beroende på hur fast/lös man vill att avocadoröran ska bli.
Häll därför i lite i taget och rör om.
Pressa sedan i 1-2 vitlöksklyftor. Rör om och ha i lite salt.
din avocadoröra/Guacamole e nu klar :)

  

Så tar jag hand om köttet.
Jag bankar ut det lite så det blir lite tunnare samt bankar in kryddorna i köttet.
Kryddor kan man ta vilka man vill.
Jag tog denna gång salt, paprika krydda och pepparmix.
Jag gillar at steka denna typen av kött i en gjutjärns grill panna så det blir lite tjusig räfflat el rutigt mönster på köttet.

Så friterar jag pommesen men man kan ju även göra dem i ugnen om man inte vill ha friterat eller om man inte har en fritös hemma.



Så var det klart, bara att hugga in :)
Godast är att grilla fläskkarré men jag o min man bor i lägenhet och på balkongen får man ju inte grilla!
Så det blir stekpanna här :)
/Häxan

Falukorv med hemmagjord potatismos

Vissa dagar är tom jag lat i köket! :)
Ibland orkar man helt enkelt inte lägga ner så mycket energi, det är faktiskt helt okey att vara lat ibland tycker jag.



Denna dag blir det vanlig falukorv med hemmagjort potatismos.
Potatismor är grymt lätt att göra, det enda som tar lite tid är att skala och koka potatisen men så lång tid tar det ju faktiskt inte! :)



Jag börjar med att skala potatisen, lägga den i en kastrull med vatten och koka upp med lite salt.
Så skivar jag falukorven och skär små jack i dem.



När potatisen kokat klart, häll bort allt vatten.
Mosa sedan potatisen.
Ta en klick smör, jag tar ganska mycket smör för jag tycker det är gott men var o en gör som de vill.
Klicka i smöret i den mosade potatisen och rör om tills att allt smör smält.



Sen är det bara att hälla i mjölk.
Häll lite i taget och rör om! Alla vill vi ju ha vårat mos olika.
Vissa vill ha ett fast och klibbigt mos medans andra vill ha lite lösare mos.
Ju mer mjölk desto lösare blir det så häll lite i taget so du inte häller på för mycket o får super löst mos.
När du är nöjd smaksätt med salt och vitpeppar.



Stek sedan upp falukorvs skivorna.
Jag steker på medelvärme och bara nån minut på varje sida.



Så! :) Latdag i köket vilket man får ha ibland!
Falukorv med hemmagjord potatismos
/Häxan



Lövbiff i citron med ris, ägg och citron sallad

Grymt gott och enkelt att göra! :)

Detta behövs:

några skivor lövbiff (jag tog 4)
1 stor citron
olivolja
Vitlöks peppar, salt

  

Pressa ut saften från 1 citron.
häll olivolja i en stekpanna
Krydda köttet med lite salt och vitlöks peppar och skek upp köttet på båda sidorna så den får en lätt stekyta.

 

Häll sedan på citronsaften och låt den koka in i köttet.
Vänd skivorna lite då o då så du får citron på båda cidorna.

Detta behövs till en sallad
Isbergssallad
olivolja
flingsalt, citronpeppar
saft från 1-2 citroner beroende på mängd sallad.

   

Skär upp salladen så den blir som strimlor.
ha på några droppar olivolja och rör om lite.
Ha därefter på citron saften, salt och citronpeppar och rör om så att allt blandas väl.

Jag kokar även upp jasminris och steker ägg till denna rätt.



Lövbiff stekt i citronsaft med jasminris och ägg samt en citronsallad.
till detta brukar jag även ha lite thai cili sås. :)
/Häxan


Häxans Korvstroganoff

Korvstroganoff är ju verkligen jätte gott och det finns massor med olika sätt man kan göra den på.
Jag gillar när det går fort att laga mat och när det är enkelt så denna rätt är perfekt :)

Min korvstroganoff gjorde jag välldigt stark förut, men när jag träffade min man så fick jag dra ner lite på kryddorna. :)
Så den jag gör idag är mycket mildare!
Skriver även ut för de som vill ha den lite starkare :)



Detta behövs för 3-4 port

½ falukorvs ring
2 stora gula lökar
1 pkt Kelada matlagningsgrädde (3 dl)
2-3  stora msk tomat puré
Vitlöks peppar, stark paprika, salt
(för att få den stark några droppar tabasco, svart och vit peppar med de övriga kryddorna)



Jag skär upp löken i ganska grova bitar eftersom jag gillar lite tuggmotstånd.
Sen så strimlar jag korven.
Efter det tar jag fram en stor kastrull och fräser upp löken lite lätt med olivolja, jag låter mest löken bli varm o lite småmjuk, men jag vill gärna behålla krispigheten i löken.
Efterdet har jag i korven. Jag rör om lite och låter det bli lite små varmt.



Ta efter det 2-3 stora matskedar tomat puré, klicka i och rör om.
Häll sedan på matlagningsgrädden och rör om.
Ta till slut i kryddorna. Krydda och smaka av. Var försiktig med kryddorna om du inte vill ha det förstarkt.
Det är bättre att krydda lite och smaka avoch sen krydda lite mer o smaka av så du får det som du vill ha det.
Jag drar i ganska mycket vitpeppar och svartpeppar om jag vill ha den starkare :D



Så var det klart! :)
Jag serverar den sedan med Jasmin ris för det är nästan det enda riset jag tycker om men man kan ju självklart ha vilker ris man vill.
/Häxan

Passions choklad mousse

Som ni kanske vet har ju marabou kommit med nya chokladkakor.
en av dem är ju med passionsfrukt.

Min första tanke när jag provade den med passionsfrukt var att göra en cholkadmousse på den och även ha till färsk passion, jordgubbar och nektarin.
Nektariner har jag dock inte fått tag på :)



Detta behövs för 4-8 pers

3 dl vispgrädde
1 ägg
150-200 g choklad

  

Ta fram en bunke, häll ner grädden och vispa upp den fluffig men inte hård!
Ta fram en till bunke, ha ner ägget och vispa upp nen lite lätt.

 

Ta fram chokladen och hacka den i småbitar.

   

Smält chokladen i ett vattenbad.
Dvs:Ta fram en kastrull, fyll den med vatten men inte ända upp utan ca halva-3/4 av kastrullen.
Lägg på en djup tallrik/skål och lägg chokladen där i.
Sätt på plattan, det varma vattnet gör att skålen blir varm och chokladen börjar smälta.
Vattnet ska dock inte koka utan bara avra välldigt varmt.

   

Häll sedan den varma chokladen över ägget
(ta gärna hjälp av en slickepott samt en grytlapp då skålen kan vara varm)
Rör sedan snabbt ihop så det blir till en smet.
häll därefter på den vispade fluffiga grädden och blanda ordentligt så inte massa choklad ligger kvar i botten.
(Jag brukar blanda med en slickepott)

  

Ta fram skålar eller glas och häll upp moussen i.
Ställ sedan in dem i kylskåpet och låt stå minst 1 timme.







Jag valde denna gång att dekorera med färska jordgubbar och färsk passionsfrukt.
Hade velat ha nektarin också men jag hittade ingen.
Blev i allafall välldigt gott :)
/Häxan


Vit choklad pannacotta

Pannacotta är både lätt och gott att göra.
Jag brukar ofta göra vaniljpannacotta (kommer lägga ut recept på den längrefram)
Denna gång valde jag att göra en vit choklad pannacotta.

Om du vill ha en annan choklad än vit går det lätt att byta ut. :)

För er som inte vet vad pannacotta är för något är enklaste förklaringen en slags pudding gjord på varmgrädde.
Panacotta betyder kokt grädde. 



Detta behöver du till 4-6 port:

3 dl vispgrädde
½ dl strösocker
50 g choklad
1½ gelatin blad

    

Ta fram gelatinbladen, ta fram en skål och fyll den med kallt vatten.
lägg ner 1½ gelatinblad i vattnet. (det är bara hela blad i påsen så jag tar en sax o klipper till)

Ta sedan fram en kastrull och häll i grädden och sockret. Låt sedan koka upp och rör om mellan varven så sockret inte bränns fast i botten.



Ta fram chokladen, jag använde i detta fall denna vita choklad även smaksatt m kokos. :)
Gryyyyyymt god! :D
(Brukar göra vit chokladmousse på denna choklad)

  

Väg chokladen så du har 50 gram.
Hacka den sedan i små små bitar och lägg den i en skål.

  

När grädden och sockret kokat upp tag då kastrullen av spisen.
ta upp gelatinbladen från vattnet som nu blivit gelé aktiga. Kramma ut dem lite lätt och lägg i den varma vätskan.
rör om lite så att de löses upp.

   

Häll sedn den varma vätskan över chokladen och rör om med en sked tills att chokladen smält.
Ta sedan fram små koppar, små skålar eller små glas beroende på vad du känner för att servera i. :)
Jag valde på skålar denna gång. :)
Häll upp vätskan i skålarna/glasen och ställ in i kylskåpet.
Låt stå i kylskåper minst 3 timmar så de får stelna lite.



Den är god att äta som den är men även gott när man toppar med lite färska bär eller frukter. :)
/Häxan

Häxans Kycklingsnittzel med Bearnaisesås

För några år sedan fick jag för mig att prova göra snittzel på kycklingfilé! :)

Jag och min man äter välldigt mycket kyckling och det är kul att kunna variera sig lite.
Så jag bestämde mig för att göra en egen pannering och göra snitttzel på kycklingfilé! :)

Det roliga är att när vi bjudit många av våra vänner på denna rätt är det många som undrar vad jag använt för kött. De blir lite förvånade när vi berättar att det är kyckling. :)

Denna rätt börjar jag med Bea såsen!



Detta behöver du:

200g smör
1 msk finhackad scharlottenlök
4-5 grovt krossade vitpepparkorn
2 msk vitvins vinäger
½ dl vatten
3 ägg gulor VIKTIGT att äggen är rumstempererade! Såsen skär sig annars!
2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja

 Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.

   

Ta äggen och separera ägggulan och äggvitan. Det är bara äggulorna du ska ha till såsen!
Man får vara lite försiktig så de inte går sönder under själva knäckningen och separationen.
Jag brukar sedan lägga äggulora i en liten skål.

   

Ta fram en liten kastrull.
Blanda lök, vitpeppar, vatten och vinäger. låt koka upp tills ungefär hälften av vättskan återstår.
Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i den lilla kastrullen.
Ställ den i ett vatten bad med sjudande vatten 
(Dvs ställ den lilla kstrullen i en större kastrull, den större kastrullen ska vara fylld m vatten så den lilla kstrullen flyter)

   

Låt vätskan bli varm i den lilla kastrullen ha der de sönderrörda äggulorna och vispa lite.
Låt  sjuda under vispning tills såsen börjar tjockna.
Ta fram en handuk och fukta ner den.

   

Ställ kastrullen på den fuktade handuken så den står stadigt.
Ta kastullen med smör och droppa ner lite smör i såsen. 
Viktigt nu att du rör HELATIDEN annars skär sig såsen.
Hällsedan i smöret växel vis i en ståle och vipsa helatiden oavbrutet!
När du fårr en jämn sås ha då i dragon och pesilja och vispa tihop allt så det blandas väl.



Så var bea såsen klar! :D
Bara att ställa den åt sidan.

  
 
Ta fram kycklingfiléer. (Jag rukar räkna ca 1 per person)
På i kycklingfile´brukar jag få ut 3 skivor.
Jag tar fram en skål vispar upp 1 ägg och en skvätt mjölk som vanligt använder jag ju inte mått.... =/
Men uppfattningsvis..... ca 3 dl kanske.
jag vispar i hop detta med salt och vitpeppar sen börjar jag skära upp filéerna.



Viktigt att tänka på när du skär utt filéerna i tunna skivor:
1) Ha en bra och vass kniv!
2) Skär försiktigt och lånsamt!

     

På 1 filé brukar jag få ut 3 skivor.
Skär en tunn skiva först, sedan skär jag en omgång till ,så på så sätt får jag 3 skivor.
Sen lägger jag alla skivorna i ägg/mjölk blandningen så de får svälla lite o bli lite lagom kladdiga.
Låter dem ligga i 10-15 min.

  

Undertiden gör jag min pannering.
Har inga mått på denna, här får man testa sig fram. Men jag använder:
Ströbröd,salt, citruskrydda, pepparmix och parmesanost.

 Bara att rulla skivorna i panneringen.

 
Sen steker jag up snittzlarna i mycket smör och lite olivolja.



Till detta brukar jag o min man äta pommes eller kokt potatis samt en sallad.
Igår hade vi även ekologisk alkoholfri öl till maten som var välldigt god! :)

Så Kycklingsnittzel med Bea o pommes
/Häxan

Äppelkaka (Fyriskaka)

Äppelkaka och äppelpaj är ju verkligen grymt gott! :D
Denna kaka är som en sckerkaka med äpplen i :)

Receptet har jag hittat i boken sju sorters kakor (av ica bokförlag)



Detta behövs:

125 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Kanel, socker och 2-4 äpplen


Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.

 

Smält smöret och ställ den åt sidan för att svalna.
Undertiden gör jag en blandning med socker o kanel.
I receptet står det 1-2 msk socker, 1 tsk kanel jag har doch i betydligt mer! :D

   

I receptet står det att när smöret svalnat ska socker och smör röras pösigt.
Det står inget om att använda visp el elvisp. jag har provat båda och det blir inte bra =/

Jag tar en träslev och rör ihop socker och smör ganska snabbt.
Tillsätt sedan 1 ägg i taget och rör om mellan varven.
När du rört i hop det till en smet tillsätt då mjöl, mjölk och bakpulver.
Efterdet får man röra ihop det ganska snabbt för att få en jämn smet.
Smeten blir dock ganska "klibbig" men den ska vara så.

 

Som sagt, smeten blir välldigt fast och "klibbig" Första gångerna jag gjorde denna kaka trodde jag att jag gjort nått fel men så var inte fallet.
När du fått en jämn klibbig smet häll utt den i formen.
En slikepott rekomenderas o i vissa fall får man dra ut smeten i efterhand i formen så det blir ett jämt lager.

  

Tvätta, skala och skär äpplena i skivor. Lägg de sedan i socker/kanelblandningen.
Har du ingen burk går det ju jätte bra att göra blandningen i en skål och rör om med en sked. :)

   

Placera ut äppelbitarna. Det brukar bli över lite av socker/kanel blandningen så jag brukar strö lite över kakan.
Grädda den sedan längst ner i ugnen på 175 grader i ca 30-40 min.



Härlig äppelkaka! :D



Mycket god med vailjsås!
/Häxan



Häxans tomatsås

Denna tomat sås har jag kommit på själv.
Fick mig då ett gott skratt för några år sedan då jag fick syn på att denna sås redan finns! :D



Den var dock lite annorlunda än den jag gör, men kul ändå tycker jag :D
Jag brukar mest äta denna sås med pasta.
Ibland toppar jag den med olika tillbehör.
Den är även god att ha som sås till tex grillad kyckling eller en köttbit.
Men ibland vill man ju bara äta vegetariskt!!!



Denna sås är jätte god, den är jätte lätt att göra och snabbt  går det! :)

Detta behövs för ca 2 port:

1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 tetra med krossade tomater
Tomat puré
Peppar, salt
Färsk basilika

Pasta

   

Ta fram en mellan kastrull och häll i olivolja. ett tundlager så att botten täcks.
Skala och grovhacka löken. (Man kan finhacka om man vill men jag gillar stora bitar så man har nått att bita i)
Krossa vitlöksklyftorna och grov hacka eller pressa i dem m vitlökspress.
Häll detta i kastullen m olivoljan och värm upp underomrörning i ca 2 minuter.
Löken ska INTE bli brun utan bara lite mjuk.

  

Häll sedan i tetran med de krossade tomaterna, ha i ca 1-2 msk tomatpure.
Peppar och salt tar man efter egen smak. Riv sedan lite färska basilika blad och ha i.
Bara att servera med pasta. :)



Jag brukar ju även variera mig med lite olika tillbehör



Majs, rostad lök och feta ost är några av mina favoriter som jag toppar med :)



Även gott att lägga till svarta oliver



Man kan toppa med mycket om man inte känner för att äta tomatsåsen som den är :)
/Häxan

Häxans lax med coscos och snabb Aioli

För en tid sedan hade jag lagat lax med coscos och ailoi.
jag hade fotat det och laggt ut i min o mannens gemensamma bilddagbok.



Så fick jag ett önskemål från en tjej där om att jag skulle lägga ut den i min blogg. :)
Tack för det och här kommer den nu! :)



Detta behövs för lax och coscos

En bit lax

Coscos
fetaost
rödlök
krossade linfrön
soltorkade tomater

  

Coscos är jätte lätt att göra och det brukar stå på förpackningen hu man gör.
Jag skulle bara laga till mig själv så jag kokade upp 1 dl vatten med lite olivolja och salt.
Så stängde jag av plattan och ställde jag kastrullen åt sidan och hade i 1 dl coscos och rörde om.
Det ska sedan få svälla under lock i ca 5 min.

Undertiden gjorde jag snabb Aioli. (se lite längre ner)

   

När coscosen är klar och svalnat lite har jag i krossade linfrön, finhackad liten rödlök, smulad fetaost och strimlad soltorkad tommat. :)
Jag brukar även ha i persilja men hade ingen hemma nu samt att jag ibland har i svarta oliver.
Man kan ju egentligen göra vilka blandningar man vill med coscos. :)

 

Lax biten kryddar jag bara med lite flingsalt och Lime peppar.
Så steker jag upp det på ganska låg värme (3an-4an på spisen) Steker ca 2-3 min på varje sida.
Jag vill att laxen ska vara saftig o inte torr så därför steker jag den på låg temeratur o låter den dra lite efteråt.

Snabb Aioli:



Detta behövs

Majonäs
Dijon senap
citronsaft
paprika krydda
1 vitlöksklyfta

   

Som vanligt har jag ju inga riktiga mått.... jag blandar lite o smakar av så att det är gott. :D
Men skulle jag göra en någerlunda uppfattning så tar jag ca:
2 msk mjonäs och 2 tsk dijon senap och blandar i hop.
Jag brukar smaka av den så den inte smakar för mycket av majonäsen.
Sen har jag i några droppar citrosaft ca... 1 tsk och lite paprika krydda.
Sist har jag i 1 pressad vitlöksklyfta.

Sen är det bara att röra om och servera. :)



Aioli är verkligen grymt gott.
Jag brukar ha det att dippa pommes i.
Till stekt eller grillat kött.
Men även gott som i detta fall att ha till laxen!




Snabbt, enkelt, gott och nyttigt! :)
/Häxan


Ost paj med köttfärs

Detta paj recept fick jag av min vänn Milla.
Dock som vanligt har jag ändrat på det lite :D
Det var egentligen en skink paj men jag bör ut skinkan mot köttfärs samt att i receptet stod det 2-3 msk vatten och jag sänkte ner det till 1 msk.



Till pajdegen:

100 g rumstempererat smör. (smöret ska alltså vara mjukt)
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vatten

Lägg smör och mjöl i en skål och finfödela med en gaffel. Tillsätt sedan vatten.
Och forma med händerna till en fast deg. låte den sedan stå svalt i kylen ca 30 min.
Bryt små bitar och tumma ut över formen så den täcker botten och kanterna.
Klä sedan kanterna med folie och förgrädda pajen 10-12 min mitt i ugnen på 225 grader



undertiden kan man steka upp köttfärsen och förbereda ost/äggsmeten.



Detta behövs till fyllningen

köttfärs
1 gul lök
Taco krydda
3 ägg
3 dl grädde
4 dl riven stark ost. (jag brukar ta västerbotten, den kostar lite men den är godast)



Hacka löken och stek upp den så den blir gyllen brun. Ha ner köttfärsen och stek upp den med löken.
tillsätt taco krydda.
Ställ sedan åt sidan för att få svalna något.



Vispa upp ägg och grädde, tillsätt lite kryddor som tex svartpeppar.
Riv osten och ha ner den i smeten och rör om.



När paj skalet blivit förgräddat tag ut den ur ugnen och ta bort folie kanterna.
Fyll pajen med köttfärsen och häll på ost/ägg smeten.

grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
Undertiden kan du göra en god sallad att ha till. :)
Detta blev min matlåda igår så tyvär har jag inga fina bilder att visa på upplägning.





Jag kommer längre fram att prova göra en vegetarisk variant på denna paj samt en som bara är med ost i :)
Kramar /Häxan



En helg i medeltidens spår

Som ni märkt har jag inte bloggat något under helgen.
Detta beror på att jag och min man besökt kungariket kungsör och varit på medeltids marknad! :)



Det var en otroligt mysig marknad med massor av vackra saker!
Smycken, kläder, vapen mm men framförallt GOD MAT!!! :D

Vi hade bla med oss eget fika.





 
Citron muffins med grön karamell färg! :D



Något vi åt som jag naturligtvis glömde fota var vildsvins kebab! :)
Det var otroooooligt gott!

Vi stannade kvar efter att marknaden stängt för att umgås med vänner och vara med på gille.


Maten var heeelt underbar!!!
Vi fick dovhjort i gräddsås med kantareller och champinjoner med grillad kulpotatis samt sallad och bröd! :)



Som sagt! Underbar mat!!! :D



Det var en underbar helg med massa trevliga människor och som sagt GOD MAT!!! :D

Nästa marknad värd att besöka blir Ekenäs 22-23 maj!
Se om jag hittar vildsvins kebbaben då så jag ka äta den igen och kanske komma ihåg att fota den! :D

Nu ska jag i allafall återvända till nutid och börja lägga ut recept igen :)
Kramar/Häxan



      

   


RSS 2.0