Vit ischoklad

För någon vecka sedan va det någon på jobbet som hade köpt en veckotidning.
Jag satt på fika rasten och kollade igenom den lite och fick då syn på ett recept på vit ischoklad.

Receptet va så enkelt så det satte sig i huvudet :D
Detta var första gången för mig som ja gjorde egen ischoklad men det gick jätte bra, var inte alls svårt! :)



100g cocosfett
200 g vit cholklad
ischokladformar

(det blir ca 50 st)

   

Hacka ckokladen i små bitar, ju mindre bita desto bättre för då smälter den snabbare.
Smält choklad ocg fett i ett vattenbad.
(dvs ta en kastrull och fyll den med vatten, lite mer än halva och lägg en skål ovanpå där du har chokladen o fettet. Värm upp vattnet men det ska inte koka! Bara sjuda.

Under tiden som detta smälter  ställ de små ischoklad formarna i tecx en form m kanter så de står stilla.

  

Fettet smälter först o blir som en rinnig vätska sen smälter chokladen sakta sakta... man får röra om med en sked ganska ofta o verkligen se till att allt smälter o blir som en rinnig soppa.
Det blir gärna små klumpar i botten men rör man ordentligt blir allt som en jämn soppa.
Lättast är sedan att hälla allt i en kanna och försiktigt hälla i formarna.
Man kan säker ta en spritts också men jag tyckte det verkade lättast  en kanna eftersom det var så rinningt.




Sen är det bara att ställa in allt i kylen och låta det stelna. :)
det stelnar faktiskt ganska fort. Tror det tog  ca 45 min 1 timme....




Klara att avnjutas! :)
De blev riktigt riktig goda! :D

/Häxan





Pepparkaksmuffins! :D

Igår när jag och min man var i mat affären för att stor handla fick jag syn på dessa pepparkaksmuffins..



Jag är ju som jag är så jag blev ju självklart nyfiken! :D
Så ett paket hamnade ju som sagt i kund vagnen.

I morse testade vi dessa muffins.
De ser ju välldigt goda ut men jag blev faktiskt lite besviken..... =/



Min man tyckte de var på tok för söta!
Jag tyckte inte de var så himla söta men jag tyckte de bara smakade pepparkaksdeg och fyllningen smakade bara mjukkristyr.





Så detta var iallafall inget för oss i allafall... =(

Kakao/Chokladknäck

För några år sedan hittade ja ett jätte bra recept på knäck med kakao i.
Efter det har jag gjort denna knäck varje år och receptet är verkligen enkelt! :D



Detta behövs:

2dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl grädde
2 msk kakao
2msk smör

knäckformar

  

Jag brukar ta en skärbräda och ställa upp formarna på den.
Låt grädde,socker,sirap och kakao koka upp.
Låt den koka på medelvärme i ca 40-45 min.

(Jag brukar koka min smet i ca 35-40 min för jag vill inte att knäcken ska bli för hård.
Jag vill ha en mjuk knäck som smälter i munnen) :)

Man brukar säga att knäck smeten ska ha en temperatur på 122 grader.
man kan även göra ett kultest för att se om knäcken är färdig.

  

Kultester går till på det sättet att man häller upp kallt vatten i en skål.
Sedan tar man lite av smeten på en sked och häller det i det kalla vattnet.
Ta sedan upp smeten m fingrarna, kan du forma den till en hård liten kula är smeten klar.



Om du kan forma knäcksmeten till en kula tillsätt då 2 msk smör i smeten och rör om.
Se till att smöret smält ner ordentligt.
Det har hänt att jag glömt tillsätta smöret, glömmer du det är det faktiskt ingen fara! :)

 


Häll seda försiktigt upp smeten i små formar. Jag häller direkt från kastrullen!
Jag häller välldigt sakta med en tunn stråle, fast det tar lite tid.
Tycker man att detta är jobbigt kan man ju hälla upp smeten i en spritts o spittsa ut den i formarna. :)
Ställ sedan in detta i kylskåpet och låt stelna. :)

/Häxan

Häxans saffransbullar

När jag var 22 flyttade jag hemmifrån. (dvs ca 11 år sedan)
Det var runt jultid och jag ville baka saffrans bullar men ville inte göra vanliga lussebullar för de har en tendens att bli lite torra ibland.

Jag hade ingen dator och jag hittade inte direkt några bra recept.
Jag får väll hitta på något själv då tänkte jag.
Så jag valde det traditionella kanelbulls receptet som finns på baksidan av mjölpåsen.
tog bort kardemumman och la dit saffran istället.
Sen själva fyllningen fick bli smör, socker, vaniljsocker och riven mandelmassa!

Jag väljer nu att dela med mig av detta recept.



Detta behövs:

1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk
½ tsk salt
159 g smör
1 pkt saffran
1½ dl strösocker
Ca 13 dl vetemjöl

Till fyllning:
smör
strösocker
vaniljsocker
riven mandelmassa

ägg till pensling samt pärlsocker.

   

Smula ner jästen i en bunke och stö över saltet.
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm detta till 37 grader.
Häll sedan den varma vätskan över jästen och rör om till jästen löst upp sig.
Tillsätt då saffran och socker.
Rör om igen :)

 

Tillsätt sedan mjölet och arbeta till en slät smidig deg.
Låt jäsa i bunken under duk i ca 45 min.

   

jag orkar inte hålla på o dela upp degen hit o dit så ofta delar ja den bara i 2 delar o så kavlar jag ut all.
Senlsar på rikligt med smör och har även på rikligt med strösocker, vaniljsocker och massor med riven mandelmassa!
Varför snåla? Ska det va så ska det va!

   

Rula sedan ihop degen (ganska hårt så att fyllningen stannar innuti när du skär upp den)
Skär upp i cm tjocka skivor och lägg på bakplåtsklädd plåt
(eller i bullformar men mina bullar brukar bli så stora så de får inte plats)
Låt sedan jäsa på plåten under duk i ca 45 min.

   

När bullarna jäst klart vispa upp ett ägg och pensla bullarna.
Stö även på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader 6-8 minuter.



Musiga saffrans bullar :)



Härligt goda saffrans bullar som INTE är torra och så slipper man dessutom alla äckliga russin! ;D
/Häxan

Häxans fläskfilé wok m glasnudlar och krispiga grönsaker

Att woka är en av de bästa sakerna jag vet!

Man kan i princip ha i vad man vill i en wok och man kan verkligen variera.
Här kommer nu en av mina woker som jag brukar göra.



Detta behövs:

1 helfläskfilé
2-4 vitlöks klyftor
1 bit chili (eller en hel beroende på hur starkt man vill ha det)
1 pkt glas nudlar
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1 stk sambal
1 burk kokosmjölk
morötter, paprika och purjo.

Kryddor: salt, svartpeppar och garam masala (den ligger på en påse bland woksakerna i matbutiken)

   

Jag börjar med att skära bort en del av fettet från filen och skära den i små tunna strimlor.
Sen skalar jag vitlöken, krossar den och hackar den i bitar.
(hade engen chili hemma denna hång annars brukar jag skära ner chilin i bitar oxå o blanda m vitlöken)

   

På baksidan av glasnudelpåsen står det hur man tillagar nudlarna.
det är verkligen super lätt!
Bara låta vattnet koka upp m lite salt, dra av kastrullen från spisen i med nudlarna och låst stå under loch i 3 min.

 

Skölj sedan nudlarna under kallt vatten och ställ åt sidan för att rinna av.

   

Se till att wokpannan blir varm.
Häll i lite matolja och olivolja i woken ha sedan i vitlöken och chillin och fräs upp nån minut.
Ha därefter i den strimlade filén och låt fräsa upp.
när bitarna är halv frästa ha då i kryddor så köttet får dra åt sig av kryddorna.
Rör om ordentligt.

   

Ha sedan i kokos mjölken och sambal rör om ordentligt och låt stå o små puttra.
Mjölken ska koka bort en del samt koka in ordentligt i köttet.
Undertiden tvättar och skär jag grönsakerna (morötter, paprika o purjo)
När mycket av mjölken kokat bort har jag i babuskotten och vattenkastangerna. Låt puttra 5-10 min så bambun blir mjuk. inte gott att äta den om den är sten hård. =/
Ha därefter i grönsakerna.

 

Blanda om väl och ha sedan i glasnudlarna blanda igen :)



Woken är nu färdig att avnjutas. :)



Snabbt, enkelt och jätte gott! :D

/Häxan

Utmaning :D

Jag har blivit utmanad av Sabina på bloggen http://sabinabakar.blogg.se 
Detta tyckte jag var jätte roligt så självklart antar jag utmaningen! :D


4 matprogram jag gärna ser:
Jag gillar ju att få inspiration från olika håll så jag ser gärna på:

1) Hells kitchen
2) Rachel Ray
3) Tv morgon (de har riktigt bra o rolika kockar där ibland)
4) hm... ser ju på fler saker men just nu ploppar inga mer namn upp.....

4 saker jag har ätit idag:

1) havegrynsgröt (åt i morse)
2) fläskfilé wok m grönsaker o kokosmjölk
3) plopp :D
4) snart Tacos (Blir lite senare ikväll)

4 smaker jag längtar efter:

1) saffransockerkaka (ska göra en i helgen) :D
2) KAFFE! :D
3) finsk rotlåda. (jag är ju halvfinne! :D Gör alltid egen rotlåda varje år)
4) Nybakta bullar

4 saker på önskelistan:

1) HUS!!! :D
2) Vikingatält! :D
3) Växthus
4) Kitlar, galler, byttor mm i smide så jag även kan laga mat utanför det önskade vikinga tältet :D

4 smaker jag avskyr:

1) LEVER!!! (Det är ju bara sååååå vidrigt! hur fan kan man äta det?!!!)
2) Pilgrims muslor!  (Fruuuuuktans värt!!!)
3) Muslor  (Det smakar fan hur vidrigt som helst, det kruper i hela kroppen bara ag tänker på det)
4) Fjärtsoppa! Smaken av ärtsoppa är verkligen vidrig!!! o inte ser det då trevligt ut heller!!! =/

4 personer vars bloggar jag uppskattar, och därmed också utmanar:

http://mariapaulinejosefina.bloggplatsen.se/
http://mittnudirekt.blogspot.com/
http://glife.se/NinavonSailor
http://horsenality.bloggplatsen.se/

Födelsedags fika! :)

Snart drar storbaket igång!!!
Jag kommer förmodligen börja med en del av godiset redan nu i helgen.

Min man fyller år 14 december så varje år bjuder vi hem våra vänner på fika! :)

Jag älska ju att baka och det är lika kul varje år att baka kakor, sockerkakor,bullar göra julgodis mm
Så ni får hålla ögonen öppna men jag kommer ju så klart att hojta till på alla sidorna. :)

 

så här såg fika bordet ut 2008
  
 

Så här såg fika bordet ut 2009

Det skilljer sig lite och i år är inget undantag......
I år ska det bakas:

Kryddmuffins
chokladbollar
Mjuk pepparkaka
Saffrans sockerkaka
Morotskaka
Sverigekaka
Wienerkakor
Kola snittar
Choklad sockerkaka
Pannacotta
Chokladmousse  
Saffransbullar
Kanelbullar
Drömmar
Syltkakor
Blåbärspaj
Schackrutor
kokostoppar
Citronkaka
sockerkulor
jordnötskakor
... så kommer jag säkert på mer!

Godis:

Rischoklad
kakao knäck
vit choklad tryffel m lime
Choklad tryffel m apelsin
vit ischoklad
Kaffe godisar
choklad godisar m nogat o mandelmassa
... o även där kommer det komma mer :D

Så.. i helgen lär jag börja med en del av godisarna... så håll utkik efter recept!
För det kommer det att komma en hel del av!!! :D

Kramar/ Häxan


P&B

När jag för en tid sedan var in till storstaden var jag bara tvungen att besöka pob inne i (i sthlm) hötorgshallen.
Bättre ställe kan man nog inte hitta!!!

P&B står för Pelle och Björn.
Jag har handlat av båda ett flertal gånger både vid hötorget och vid söderhallen och de är alltid lika roliga och trevliga och hjälpsamma.
Man känner sig verkligen välkommen och de har även alltid trevlig och hälpsam personal!
Under alla år som ja handlat där har jag ALDRIG någonsin varit missnöjd! :D



Här hittar du bla de perfekta pressenterna som ger en smakupplevelse!
Honung, marmelader,sylt, chockad mm

(Nu har de tom en hemsida: http://www.pobdelikatess.se/  )

Men de har även bra produkter för dig och ditt eget hem.
Här köper jag min honung, och vilken honung.... den är underbar!
Deras honung har inga tillsatser eller konserveringsmedel.
De har dessutom honug i ett flertalsmaker!



Men man hitta ju för övrigt välldigt mycket annat gott hos dem! :D







Som sagt... det bästa stället för dig som vill ge bort en smakupplevelse i nån form av pressent julklapp ibland ska man ju iväg någonstans o så vet man inte vad man ska ge bort... besök detta ställe eller gå in på deras hemsida:
http://www.pobdelikatess.se/ 
De har sååå mycket gott att erbjuda!


Jag köpte ju honung nu när jag var där



Dessa är 2 av mina absoluta favoriter! :)
Men de har ett flertal olika smaker på sin honung!

Jag tycker om att använda honung som sötningsmedel till mat och bakverk.
Lime/kanel honungen är fantastiskt god att ringla över tex havegryns gröt. :)

Deras citron honung (som ej är med på bild) är jätte god att ha i tex muffins smeten.

Eukalyptusen är underbar, speciellt när man är sjuk att ha i te
 


Men något jag gillar oavsett smak är att koka upp mjölk och tillsätta 1 msk honung m mjölken o sedan sitta ner o bara njuta av smaken :)


Svart karamell/hushålls färg! :D

Som ni vet vid det här laget så älskar jag ju att ha kul i köket!!!
Snart är det dags för storbak eftersom min man snart fyller år.

Så snart kommer det att fyllas med bak recept i bloggen!

Något som jag tycker är kul är ju litte udda saker som svart kristyr tex! :D

vadå svart kristyr undrar många och svart karamellfärg finns det verkligen?
Vart hittar man det i så fall?

Javisst finns det! Det finns på Panduro hobby, de har massor med kul färger! :D



Jag började göra svart kristyr redan år 2005 till pepparkaks baket :D



Denna bild är tagen pepparkaks baket 2007. :)
Kommer at komma nya bilder i år!
Men här ser ni grön, röd och svart kristyr :)

När jag gör svart kristyr använder jag välldigt mycket svart färg för att den verkligen ska bli svart o inte grå.
Brukar mest bli färg och citron saft :D



Blir lite kul med svart kristyr på pepparkakorna.
(gammal bild från 2007, bättre bilder kommer at komma i december! )

Häxans Marshmallowsbitar

Jag hittdae ett recept på marshmallowsbitar som blev totalt fiasko trotts att ja följde receptet!
Så jag hittade på en egen variant! :D



Detta behövs: mini marshmallows (ca ½påse) och 1 chokladkaka! :D



Tag fram en form ock lägg bakplåtspapper ell smörpapper i den.
Häll ut en del av marshmallowsen.

   

Häll upp vatten i en kastrull, inte ända upp.
Hacka chokladen i småbitar. Tag en skål och lägg över kastrullen o häll chokladen i skålen.
Värm upp vattnet, ej så det kokar utan bara så at det sjuder.
Chokladen börjar smälta... rör om då o då tills chokladen smällt helt.



När chokladen är smält, häll den då över marshmallowsen.
Rör sedan om med en sked så at allt blandas väl, tillsätt eventuellt några mer marshmallows så att det verkligen fylls ut.
Räknade med ungefär halva påsen.
Ställ sedan in den i kylen ca 1½ timme

    

När allt stelnat tag då ut pappret från formen m godiset.
Skär upp i lagom stora fyrkanter och lägg i en burk m lock.





Perfekt godis till kaffet och sjukt lätt att göra! :D
/Häxan


 

Ett misslyckande!

Vill lägga ut o visa er att det även kan bli totalt fel i mitt kök även om jag verkligen följer recepten!
När jag provar nya recept för första gången följer jag dem alltid.

Jag hittade ett recept på marshmallows bitar... tyckte receptet verkade jätte intressant och bestämde mig för att testa detta.
Jag blev något förbannad och irriterad på detta recept!





Jag följde receptet, gjorde exakt som det står och var noga med måtten....
Tyckte det var konstigt att det står mjölk i receptet... tyckte det borde stå grädde... men som sagt jag valde at följa receptet.
sen undrar jag....  för mig är ett par timmar = 2 timmar... hur är det för er?
Jag kan säga såhär..... jag hade den i kylskåpet ca 6 timmar o då hade den fortfarande inte stelnat så jag slängde in den i frysen yttligare 2 timmar!!!
Då ser resultatet ut såhär:



Så här på bild ser den ganska okey ut, men den var fortfarande jätte mjuk!!!
Sen skulle jag börja skära i den....



Det var bara en kladdig sörja!!!
Jag blev så trött och förbannad! Orkade inte med detta!
Det är välldigt sällan det blir fel när jag gör något, men detta kändes inte som om det var mitt fel i allafall eftersom jag följde receptet.

Jag gillar inte att kasta saker! Men eftersom det inte gick att göra något åt detta så åkte det i sopporna =(
Dock fick jag en idé på hur jag kunde göra detta lättare och snabbare! :D

Så jag ska lägga upp recepter på häxans marshmallowsbitar! :D

Vit chokladmousse m saffran

Jag har hela tiden udrat om man inte kunde göra en chokladmousse m saffran så jag bestämde mig att prova! :)
Jag brukar göra vit chokladmousse och saffran brukar passa bra ihop m vanilj o vit choklad.
Jag var dock rädd att det skulle bli för sött!
Den blev söt men inte för söt tycker jag.
Dessutom hade jag på blåbär som drog ner den söta smaken en del :)



Detta behöver du: (8-10 små port)

3dl grädde
150-180 g vitchoklad
1 ägg
2 pkt saffran
färska blåbär

 

Chokladen ska smältas i ett vattenbad.
(Vatten bad är när man häller upp vatten i en kstrull och lägger på en djup tallrik.
Sen värms detta upp på svag värme så att skålen blir varm. Vattnet ska inte koka bara sjuda)

  

Vispa upp ägget i en kanna/bunke och ställ åt sidan.
Vispa sedan upp vispgrädden med saffranet i en annan bunke.
Vispa grädden fluffig.

   

Tag sedan fram chokladen, hacka ner den i småbitar o låt den smälta över vattenbadet.

   

Chokladen ska smälta helt så det inte finns några klumpar. Den ska vara helt rinnig och slät.
rör om då o då så att den verkligen blir slät.
När du fått den slät hel ner den i kannan/bunken med det vispade ägget och rör om med en sket snabbt till en slät smet!

   

Ta bort skeden när du rört om till en slät smet.
Häll sedan på den visspade saffransgrädden och rör om med en slickepott.
Se till att allt blandas väl!



Häll sedan upp moussen i små serveringskålar eller småglas,småkoppar vad du nu känner för.
Häll inte upp för mycket i skålarna (jag hällde upp lite mycket i mina nu första gången).
Moussen e ganska söt o häller man i för mycket i skålarna kan den bli svår att äta.
Ställ sedan in dessa i kylskåpet.
Låt stå 2-3 timmar. 


  

När de stått sin tid i kylskåpet och stelnat till, tag då fram dem o dekorera med lite blåbär.
Nån form av lite syrligare bär rekomenderas för annars blir moussen lite för söt.
Även snyggt sen att sikta lite florsocker över blåbären.
(sikta florsocker, då menar jag ta fram en liten sil, häll i lite florsocker o skaka detta över moussen o blåbären)



Så är de klara att servera. :D
Härligt god söt chokladmousse m saffran och blåbär :D
/Häxan

Sockerkulor

Hittade ett nytt spännade recept att prova! :D
Detta recept var så enkelt!!! Det är så härligt när ma hittar superlätta recept!!! :)

Underbara små kakor blev det också! :D



Som vanligt plockar jag fram allt jag behöver så man slipper riva i skåpena o undra vart allt är.
Lättare att plocka fram allt så man ser tydligt vad man har o kan pricka av att man verkligen har allt.



Här har ni receptet :)

   

Enligt receptet ska man hacka ihop mjöl och smör, så jag tar fram bakplåtspapper placerar smöret mitt på och häller försiktigt på mjölet.
sen tar jag fram en bra kniv som inte är för vass (För då skär den sönder pappret)
Sen börjar jag hacka samman all så det till slut blir en grynig massa.

   

(Man kan behöva lyfta kanterna lite då o då så mjölet dras mot mitten igen)
Sen är det dags för vattnet. Jag brukar hälla i vattnet lite i taget så att det sjunker in. Häller man på allt vatten rinner det bara ut o även utanför pappret så häll på lite i taget och arbeta in.

   

Nu står det i receptet at amn ska fortsätta hacka ihop allt men då gör inte jag för jag tycker det tar för långtid. :)
Istället viker jga smörpappert och pressar ihop degen.
Jag fortsätter så här tills att degen börjar likna en riktig deg och bli fast.
Om ni oxå gör så här, var beredda att ha ett till smörpapper.
Eftersom man använt knir först kan det finas sprickor i pappret samt att man hällt på vatten som gör pappret mjukt.
Det kan alltså spricka!
Så ha ett reserv papper ifall ni behöver byta.
För at få degen helt slät så brukar ja knåda till den lite på slutet (Ibland behöver man lite smöl på händerna så den inte klibbar fast)

    

Dela degen i två jämnstora bitar och rulla ut i 2 längder.
Det står att det ska bli ca 30 kakor så det blir 15 bitar perlängd.
Jag brukar försöka måtta ut det så kakorna blir jämnstora.

  

Sätt på ugnen. Den ska vara på 200 grader.
Rulla sedan bitarna till små bollar och lägg på papperkläd plåt.
Grädda mitt i ugnen  ca 12 min.

   

När kakorna är färdig gräddade o fortfarande varma ska de rullas i socker.
Jag hälde upp socker i en skål o la ner några kakor i taget och rullade runt dem med hjälp av  två skedar. :)
Sen är det bara att lägga upp dem på en tallrik så de får svalna.



Underbart lätta supergoda småkakor! :D
/Häxan


Lättlagad fläskfile m Aioli o pommes

Ibland är det skönt att bara kunna slänga ihop något lätt, att inte behöva bry sig så mycket men ändå få en god måltid.
Här kommer nu ett av mina påhitt. :)

Detta behöver du:
1 fläskfilé
Kryddor

Pommes jag använder ibland pommes Barbecue (de är lite roliga samt att de är supergoda)

Till snabb aiolin:
Majonäs
Dijon senap
vitlök
citronsaft
paprika krydda

Citrus sallad:
Isbergs sallad
1-2 citroner
flingsalt
citronpeppar eller vitlökspeppar
(små tomater)

  

Lägg fläskfilén i en form, häll på kryddor och tryckfast dem lite i köttet.
Ha i ett tunt lager m vatten i botten på formen.
Sätt sedan in den mitt i ugnen på 225 grader i ca 45 min.



Dessa kryddor använde jag mig av till köttet.
De är vitlökspeppar, citruskrydda, diablo och flingsalt.
Självklart kan man ha på vilka kryddor man vill. :)



Undertiden som fläskfilén är i ugnen pasar jag på at göra en lätt aioli samt en lätt sallad.

 

Som vanligt har jag ju inga riktiga mått.... jag blandar lite o smakar av så att det är gott. :D
Men skulle jag göra en någerlunda uppfattning så tar jag ca:

2 msk mjonäs och 2 tsk dijon senap och blandar i hop.
Jag brukar smaka av den så den inte smakar för mycket av majonäsen.
Sen har jag i några droppar citrosaft ca... 1 tsk och lite paprika krydda.
Sist har jag i 1 pressad vitlöksklyfta.

Sen är det bara att röra om och servera. :)

   

När jag gör sallad till mig o mannen använder jag ofta bara 1/4 av salladen
Skär salladen riktigt tunn.
Pressa ut saften från 1 citron. (gör du en större sallad kan du behöva 2 citroner)
Hällsaften över salladen och rör om.

Ha på citron peppar ELLER vitlökspeppar samt lite flingsalt (Vanligt salt går oxå bra)
Var försiktigmed saltet så att salladen inte blir salt! Man ska bara känna en härligt sur smak o lite kryddig från kryddorna.

Rör om och smaka av.



Ha eventuellt i lite små tomater också :)




Pommes barbecue väljer jag att fritera. Kanske inte det nyttigaste allternativet men det struntar jag i för jag tycker det är gott och tycker det är helt okeyatt äta ibland. :)
Kanske inte så bra om man skulle äta det varje dag, men som sagt nån gång ibland är helt okey tycker ja :)



Enkelt och gott! D Glöm inte salladen! Man måste få i sig lite grönsaker också o denna salald är sjukt god!! :D
/Häxan






Lax på saltbädd med romsås o kokt potatis

Denna rätt är fantastiskt god åretom!
Jag fick lära mig denna när ja var ca 10-11 år... min mamma hade fått receptet av en arbetskamrat och skulle vara jätte bra midsommarmat! :)

Både laxen och såsen kan man förbereda, på så sätt är det ju jätte bra sommarmat om man har över folk man ska bjuda mat på.
Laxen är jätte god sommartid at äta kall medn såsen o med nykokt färskpotatis.
Förberederman ha man ju mera tid till sina vänner.
Vintertid kanske man vill ha laxen lite varm :)

Jag tycker som sagt att denna rätt kan man äta återt runt! :)
Egentligen ska man ha en hel laxfilé bit till denna rätt med skinn på sig.

Men jag gör en betydligt mindre portion för min man är fisk och skaldjurs allergiker så det är bara jag som kommer att äta o jag äter inte så mycket mat! :D



Detta behövs.

En laxfilé med skinn
Grovsalt

Sås:
cremefraiche
Abbas stenbitsrom
rödlök
dill

Potatis att koka

   

Ta fram en kastrull och låt potatisen börja koka.
Ta sedan fram en form och häll i grovsalt så att botten täcks.
Nu om man har en laxfilé ska man lägga i den med skinnsidan uppåt o köttsidan ner mot saltet.
(Jag lagar ju åt mig själv så dessa småbitar har ingen skinsida.)

Så ska den in i ugnen. Låt den stå mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min.
Man brukar se när laxskinnet börkar "koka" det bubblar lite i den samt att den börjar få fär då brukar den vara klar.
Har man en sånn här liten bit brukar det räcka med 12-15 min.

   

(Såsen kan egentligen förberedas innan.
man kan använda en plastbunkemed lock så slipper man att det luktar sen i kylen. När man väl serverar kan man ju hälla upp den i en trevligare skål.)

Ta creme fraiche, kaviar och finhackad rödlök o lägg i skålen/blastbunken.


  

Rör om detta, ha dedan i klippt eller finhackad dill.
Rör om så att alt blandas väl och ställ in i kylskåpet en stynd.
Såsen blir gärna lite rinning om den får stå framme förlänge.

   

När laxen är klar ta ut den från ugnen.
Har du en laxfile m skin ska du nu dra av skinnet, vänd på laxen o lägg Över den på ett serveringsfat så den sidan som legat mot saltet nu ligger uppåt.
Borsta snabbt av grovsaltet med en pensel från laxen så den inte biter sig fast för mycket.
(inte gott om laxen blir för salt, så försök att göra detta ganska fort)



Så är det klart att servera! :D
/Häxan




Nudelröra med kyckling o grönsaker

Här kommer ännu ett av mina egna recept.
Det var ett tag jag ville ha bra o någerlunda billig mat så ibland blev det bara nudlar och grönsaker.
Ibland hade  jag i kyckling eller bacon ibland båda beroende o ibland hade jag bara i bacon m nudlarna o grönsakerna.

Jag hade ett tag dille på nudlar men det är ju inte bra att bara äta nudlar hela tiden!
Så det var därför jag skapade denna variant. :)



Detta behövs för 2-4 personer:

2-3 kycklingfiléer
2 pkt nudlar
Purjolök
morötter
lök
paprika
salt och vitlökspeppar

  

Tvätta, skala och skär ner grönsakerna (paprika, purjo och morötter) i en skål
Skär ner kycklingfileerna i bitar o lägg i en annan skål. skala sedan läken och hacka den i bitar.



Man kan använda vilka nudlar man vill men dessa tycker i allafall jag är godast! :) (finns i flera olika smaker)
   
  

Häll lite olivolja i en stekpanna och ha i löken. Låt fräsa upp lite lätt.
Ha sedan i kycklingen o stek upp så den får en jämn fin stekyta.

  

I nudelförpackningarna brukar det ligga lite olja och kryddor. Dessa tar jag ut o lägger åt sidan.
Jag tar fram en kastrull men jag häller inte upp så mycket vatten i den kanske bara så att det går upp 2-3 cm
Sen bryter jag söner nudlarna och lägger i dem i vattnet o låter de koka upp.
(det brukar stå att de ska koka ca 3 min)
(jag vill nämligen inte ha nått vatten när nudlarna är färdigkokta, visserligen kan man sila mort vattnet, hellre för mycket vatten än förlite!)

   

När det börjat koka så har jag i oljan som följer med förpackningen.
Nudelkryddorna häller ja över kycklingen och rör om ordentligt så att det blandas väl.

   

Så har jag på grönsakerna salt och vitlökspeppar.
Grönsakerna fräser jag baar upp lite snabbt så att de blir varma men behåller krispigheten.
Nu har vattnet på nudlaran nästan kokat bort om inte är det dags att sila av dem.

  

Häl på nudlarna och blanda sedan väl. :)



Så var det klart att servera! :D
Enkel god vardagsmat som inte kostar alltförmycket heller :D



Jag brukar även ringla lite ketchup över. Tycker det höjjer upp smaken. :D
/Häxan

RSS 2.0