November (alkoholfri drink)

Yttligare en av mina alkoholfria drinkar som jag hittat på.
Denna är också välldigt lätt att göra! :)

Allt du behöver är blåläsk och alkoholfritt mousserande vin :)
Denna är perfekt att ha som fördrink eller partydrink.
Jag brukade förr om åren alltid göra denna drink till halloween
(Fast då hade jag vanligt mousserande vin dvs m alkohol och även lite vodka i)
Numera dricker jag inte alkohol så denna får i allafall för min del vara helt alkoholfri! :)



Ta ungefär hälften blåläsk och hälften alkoholfritt mousseande vin. :)



November är en drink som jag egentligen hittat på för flera år sedan.
jag brukade ha förfest hemma på halloween så detta var perfekt som fördrink.
Men då besog den av blå festis, asti cinzano mousserande vin och vodka.

Nu har jag gjort om den så den är helt alkoholfri.
Blå festis hittar jag inte längre så jag tog en vanlig blå läk istället :)

/Häxan

Höstglöd (alkoholfri drink)

Höstglöd är yttligare en av mina påhittade alkoholfria drinkar.
Denna är det lite lingon ton och sen får den en härlig röd färg så därför fick den namnet höstglöd. :)

Denna drink är jätte enkel. Allt man behöver är alkoholfritt rosevin och alkoholfritt mousserande vin.



Detta är ett alkoholfritt rose vin från systembolaget.
Jag tycker detta vin är riktigt gott, passar kanon till sallader, kyckling och lättare kötträtter.
Men den passar även bra att göra alkoholfria drinkar på.



Häll upp ca halva glaset med det alkoholfria rosevinet.



Häll upp resten m de alkoholfria mousserande vinet. :)
Jag brukar använda Chapel Hill. :)

Smaken blir en lite lingonton, den e jätte god till lättare matätter men även god att dricka som den är.
/Häxan


Fläder dröm (alkoholfri drink)

Jag tycker det finns alldeles för lite alkoholfria drinkar så jag tog saken i egna händer och skapade bla denna drink som jag kallar för fläder dröm.

Super lätt att göra och passar kanon som fördrink/mingel drink eller till någon lättare förätt.

Det du behöver är champangeglas, flädersaft och alkoholfritt mousserande vin.



Häll upp en bit saft i champange glaset.



Chapel Hill tycker jag är den bästa alkoholfria mousserande.
Den är riktigt god att bara dricka som den är oxå.



Riktigt god, fräsh och härlig alkoholfri drink som jag hittat på själv.
Jag kallar den Fläder dröm

/Häxan


Jordnötskakor

Satt o blädrade igen en massa amt tidningar som ajg skulle kasta. jag ville kollaigenom dem så jag inte missade nått bra recept..... det var ju tur att ajg gjorde det för det var då jag hittade detta recept.

Jag tyckte receptet verkade konstigt först eftersom det INTE är nått mjöl alls i kakorna!
Tyckte detta var mysko och undrade om de hade glömt något så jag var ju tvungen att spara receptet och prova.

det är jag glad att ajg gjorde!
Oj vilka goda kakor!!!! O vad snabbt det gick att göra!!!



Som ni ser... det behövs inte mycket sakker till dessa kakor! :D



Enkelt o bra recept! :D

  

Jag mätte upp jordnöts smöret och la det i en bunke.
Så hade jag i ägg, socker, vaniljsocker och bakpulver och rörde om med en sked.
Ibörjan var det VÄLLDIGT sörjigt och kladdigt men det blir ganska snabbt till en slät/klibbig massa.



Eftersom smeten såg välldigt kladdig ut valde jag att använda engångshandskar.
Detta brukar jag mest använda när jag arbetar m kött, sallader och just småkakor.

välldigt praktiska samt att man håller rent.



Så tog jag en tesked för att ta upp degen och rullade dem till små bollar.
Sen fick de stå i ugnen 7-10 min.
Recepter säger ca 7 min, jag fick 20 kakor så mina var väll lite större än de tänkt sig så jag fick ha mina i ugnen nästan 10 min. :)



När kakorna är klara skulle man dra över smörpapperm kakorna på till ett galler så de skulle få svalna
vilket jag gjorde :)
När kakorna svalnat ser de ut som "vanliga kakor" (kakor brukar ju vara lite hårda)
Dessa kakor ser hårda ut men de är jätte mjuka och fina! :)
Först blev jag förvånad att de var så mjuka, eftersom jag väntade mig hårda kakor.
Min man reagerade på samma sätt men det va faktiskt skönt att de var mjuka!



Dessa kakor gick jätte snabbt att göra och de är verkligen sjuuuukt goda! :D
Dessa kakor kommer jag att göra ofta!
Perfekta att slänga ihop om man får oväntat besök! :D

/Häxan

Ny choklad från marabou

Var nere till affären en snabb sväng med min man då vi såg att vi hade slut på lite saker här hemma.
vad hittar jag i affären? JO! den nya chokladen från marabou! :D

Det är första gången marabou kommer med en vit choklad! :)

Jag var ju så klart tvungen att köpa dena vita choklad med vaniljsmak....



Stora tjocka bitar! Lite hårdare choklad än vad man är van vid.
Men såååååå himla god!
Jag trodde den skulle vara jätte söt, men det var den inte.
Visst... söt var den men inte så att det blev förmycket.
Fast jag har ju iof bara ätit 1 bit!

 

Denna choklad ska jag köpa på mig lite eftersom det är begränsad upplaga.
vill absolut ha den till olika efterätter o bakverk.
Den blir perfekt till julbaket!!! :D  

Kommer lägga upp en del smått o gott här sen för min man fyller år i december så ja bakar en hel del till hans födelsedagsfika! :D

/Häxan


Alkoholfri öl

Denna alkoholfria öl vill iallafall jag sätta en STOR varningstriangel på!!!
Om man vill prova dricka alkoholfri öl ska man INTE börja med denna!!!



Detta var det vidrigaste jag någonsin druckit!!!
Jag och min man fick syn på dessa flaskor på bolaget, vi tyckte de såg coola ut och tyckte det var kul att en ny alkoholfri öl kommit ut på marknaden. :)
Detta var vi ju tvugna att prova!





Denna öl var väldigt mörk, den doftade välldigt sött!!!
Det var en doft av persika och passionsfrukt vilket jag inte alls tycker passar en öl!
Sen skummade den jätte mycket o skummet ville inte riktigt lägga sig heller.

Den smakade som sagt inte gott heller för den var oerhört fruktig i smaken och direkt när man svalt blev den jätte besk i munnen!
Min man tyckte inte heller om denna öl.

Vi tyckte båda som sagt att den var SKIT VIDRIG!!!
för er som vill prova den finns den att köpa på systembolaget, står bland de alkoholfria dryckerna

Jag kan tyvär INTE rekomendera denna dryck! Som sagt... sätter en stor varningstriangel på denna!

Alkoholfri öl

Eftersom jag o min man inte dricker alkohol sattsar vi på alkoholfria drycker.
Idagens läge kommer det mer o mer alkoholfritt ut på marknaden som faktiskt smakar gott!

Det är många som är på mig och frågar om olika sorter eftersom de kanske inte alltid vill dricka alkohol men ändå vara med och festa.
Vissa har blivit gravida, vissa ska jobba dagen efter o vissa har helt enkelt inte lust att dricka.
Anledningarna är många och det är viktigt att acceptera att om man inte vill dricka alkohol så är det faktiskt okey!
 
Så nu äntligen delar jag med mig av det jag tycker är godast, men alla har vi ju olika smak. :)

Här är 2 alkoholfria sorter som jag tycker är de godaste.



Denna tycker jag kommer på första plats bland alkoholfria öler!
Denna öl smakar verkligen som öl även om den är alkoholfri.
Jag tycker denna har MER smak än en lätt öl!



Denna öl har en välldigt fin färg och lagom m skum.
Passar kanon att sitta och dricka som den är eftersom det verkligen smakar öl om den men den passar utmärkt till mat också!
Tycker den är x-tra god till grillat eller bara en fin köttbit.



denna öl är även ekologisk! Stort + på det! :)
Det börjar komma mer o mer alkoholfria ekologiska öler och viner nu på bolaget, det tackar vi för! :D



Alltid trevlig med lite historia också :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Carlsberg var länge min favorit bland de alkoholfria ölerna men sedan Störtebeker kom har Carlsberg glidit ner till en andra plats.
Tycker dock att Carlsberg är välldigt god ocskå men jag tycker nu mera att den passar bäst som en matöl.



Denna text kan jag hålla med om!



Carlsberg är lite lättare i smaken även om denna med verkligen smakar öl.
God på sommaren till lättare grillat men passar även bra på julbordet, speciellt till sill och smått tilltugg. :)

Om man nu bara vill sitta ner och dricka ölen som den är tror jag att den passar tjejer välldigt bra eftersom den är lite lättare i smaken.


Båda dessa öler finns att köpa på systembolaget.

Störtebeker ligger på 9.20:-/flaskan
Carlsberg ligger på 9.90:-/flaskan

Mer info om dessa drycker hittar du på www.systembolaget.se Alkoholfria drycker

/Häxan


Lätta biskvier m chokladkräm

Tack till min vän och arbetskamrat Therese/ http://mittnudirekt.blogspot.com/ för detta underbara recept! :D
Kul att prova på lite annorlunda biskier som var hur lätta som helst attt göra! :D



Tar som vanligt fram sakerna jag ska använda, fast på denna bild är inte alla saker med.



Här är receptet jag fick :)
Det står att man ska ha bittermandelolja.
Jag hittade inte det i affären (ska stå bland karamell/hushållsfärgerna)
Så jag tog bittermandel arom istället. Fungerar lika bra om man inte hittar oljan! :)



Så här ser flaskan ut för er som vill se den :)



De har missat i receptet att skriva ut vart bittermandel oljan/aromen ska i men den ska i med karamellfärgen.

   

Jag skär ner mandelmassan i små bitar för då blir den enklare att mosa sen. Så knäcker jag äggen över bunken så äggvitan rinner ut. Se till att INTE få med äggulan o ta det försiktigt så den inte går sönder.
Man kan även knäcka de 2 äggen över en egenskål, kanske dumt att knäcka äggen överbunken ifall gulan skulle spricka =/
Då måste man ju kasta allt =/
När äggvitan från de 2 äggen är med mandelmassan ha då i aromen och färgen.
(Vill man i ha röd färg kan man ju byta ut den till den färg man önskar)

  

Mosa ihop allt  till en massa och vispa sedan ihop det till en "jämn" smet.
Receptet står det jämn smet men den blir lite grynig.
Diska sedan av vispen.

  

Ta sedan fram en ny bunke och vispa upp äggvita och socker.
Jag hade aldrig gjort maräng förut så jag vispade upp den m elvispen på känsla.
Fick den fast, tjock och krämig.

   

Häll sedan maräng smeten i mandelmassa smeten och rör om försiktigt med en slickepott så att det blandas väl.
Häll sedan i enn spritts och sprittsa ut på bakplåtsklädda plåtar eller gör som jag, använd en matsked och klicka ut. Jag gjorde mina lite större än vad receptet sa för jag fick 12 bottnar.
Jag fick ett jätte bra tips från en tjej i min andra blogg, banka plåten i golvet/bänken lite så att topparna förvinner.
Tack så jätte mycket för det tipset! Det blev kanon!

  

Så ska de gräddas mitt i ugnen i ca 20 min. :)
Under tiden gör jag choklad krämen! :)

   

Hacka chokladen och låt den smälta på svag värme i ett vatten bad.
(Dvs: ta en kastrull, fyll den med vatten men inte ända upp, lägg på en skålsom klarar värme, låt vattnet bli varmt men inte koka och låt chokladen få smäla i fatet, rör om då o då så du får en flytande choklad massa)
Till detta recept skulle de ha varit vit choklad....men jag avr lite godis sugen i veckan... så den hamnade i min mage! :D
Fick bli mjölkchoklad istället.

  

Mät upp yoghurten och ha i den i den varma chokladsmeten och rör ihop dessa ganska snabbt.
Ställ sedan i kylen i minst 20 min gärna mer :)

   

Till detta med citroner o jordgubbar ska man ha vit choklad! :)
Det var okey m mjölchoklad men det skulle vart vit choklad!

 

När biskvi bottnarna svalnat, krämen stelant och jordgubbarna fixade klickar du lätt ut krämen på bottnarna och dekorerar m jordgubbarna eller andra bär :)





Det funkade m mjölkchoklad som kräm men skulle helt klart varit godast m vitchoklad kräm :)



Therese kom med ett bra förslag på jobbet. Mjölkchoklad kräm med färska hallon!
Det var en kanon idé!!! :D
Detta var suuuuuper gott!!! :D  Klar rekomendation! :D

/Häxan

Wok m fläskfilé och bambuskott

För ett atg sedan var jag ock älsklingen ute och åkte.
Vi besökte då ett ställe som heter Quartinge för att kolla på lite antika möbler mm.

Jag hittade då en amssa gamla mat tidningar från 1981-85
En tidning fångade mitt intresse och jag började små titta i den.
Det såg ut som kina mat! :D

Receptet fasnade på nått sätt i mitt huvud!

En bit färsk skinka ca 300g
1 hel purjolök
1 msk smör
1 tsk soja
ca 3 dl vatten
salt, peppar
1tsk ingefära
ca 1 tsk potatismjöl

Som ni förstår har jag varit framme och ändrat receptet lite efter at ha lagat det korekt första gången :D
jag böt ut skinkan och tog en hel fläskfile istället.
Sen så har jag laggt till 2 små burkar strimmlade bambuskott.



Jag ställer alltid farm alla saker innan jag börjar laga mat så att jag ser att jag har allt hemma samt att jag har bättre koll så att allt kommer i som ska vara i.

  

Skär upp fläskfilen så att den blir som strimlor.
Tvätta purjolöken och skär den i bitar.

   

Tidnings receptet använde sig av en traktör panna jag plockade fram woken :)
Jag hade is möret så fräste jag upp köttet, sen hade jag i hälften av purjolöken. (Spara hälften till senare)
Rör om.

   

När kött och purjolök fått fräsa upp ha i sojan och vatten.
Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
Låt puttra ca 15 min utan lock.
(nu brukar jag passa på att koka jasminris)

  

När allt puttrat i 15 min ha då i ingefäran, salt, peppar och potatismjölet och rör om så att allt blandas väl.
Potatis mjölet gör så att det tjocknar lite.

   

Ha sedan i bambuskotten, rör om ordentligt och ha sedan i det sista av purjolöken.
Rör om igen :)
Låt det bara puttra nån minut. Purjolöken ska bara bli lite varm så att krispigheten finns kvar.



Härligt gott med tex alkoholfri öl eftersom vi inte dricker alkohol.
(finns inlägg om detta varför se alkoholfritt. Ska lägga upp lite alkoholfria drycker snart oxå.)



Hönökakor

Så var det bröd dags igen! :D
Känke för att variera mig lite o inte bara baka tekakor.
Så denna gång fick det bli Hönokakor



Jag plockar alltid fram allt som jag behöver när jag ska laga mat eller baka. på så sätt har man bättre koll tycker jag. :)




Jag hittade för ett tag sedan detta underbara recept i en mat tidning.



Lägger upp denna så att ni som vill följa exakt hur man gör kan göra det :)
Jag gör ju på mitt sätt ;D

  

Jag smulra ner jästen i en bunke och stör över saltet eftersom jästen börjar smälta när den får salt på sig.
Går snabbare att lösa upp jästen då.
Så tar jag och smälter upp smöret och måttar upp mjölet.

   

När smöret smält är det bara att hälla i vattnet. jag är tvungen att använda en mätare förr att se att den kommit upp i 37 grader eftersom min kropps temeratur ligger på 35-36 grader och min fingrar nästan alltid är iskalla. =/

  

När vätskan är 37 grader är det bara att hälla den över jästen, röra om till att jästen löst upp sig och sedan ha i sirapen.
Vispa lite till och tillsätt sedan de båda mjölen växelvis och arbeta till en fin deg. (knåda degen 5-10 min)

 

När du fått en fin, jämn och slät deg låt den vila under duk i 30 min.

 

När degen jäst klart ta upp den o dela den i 4 delar.

   

Runda till bitarna och kavla ut dem. de ska vara ca 30 cm i diameter man kan göra dem lite mindre också men då blir brödet lite tjockare.
Sen ska man nagga brödet. För er som inte vet vad nagga är så är det när man ta en gaffel och gör avtryck i brödet så det blir en massa punkter/små hål i brödet.

  

När bröden bakats ut ska de jäsa under duk i 30 min och sedan gräddas mitt i ugnen på 250 grader i 6-7 min
(min ugn tar ca 15 min att bli så varm så jag ställer 2 timers! Den ena timern ställerjag på 30 min eftersom det är brödest jäs tid.
Samtidigt ställer jag mob på 15 min så den ringer när det är dags att sätta på ugnen. På så sätt sparar man lite energi, dumt att ha ugnen i gång när man inte har nått i ugnen)



Detta bröd är verkligen underbart gott! :)



Underbar frukost med nybakt bröd! :D
/Häxan

(alla foton i min blogg är det ja som fotar förutom de fotona som är på mig, de ahr min man tagit)


Häxans Cajun och Curry kyckling gryta

Jag gillar verkligen stark mat men det ska ändå inte vara kryddat för mycket.
Vad jag menar med det är att maten ska vara stark, men du ska ändå känna smakerna och inte ha i för många kryddor.

Jag delar nu med mig en av mina egna grytor. :)
Detta är mitt egna recept på en kyckling gryta smaksatt med Cajun och Curry.



Observera att det är Cajun krydda jag använder och INTE Cayenne peppar!
Cajun krydda är en kryddblandning, man kan hitta den i välsorterade butiken men det är välldigt svårt.
Jag köper min på vanliga marknader.



Detta behövs för 3-4 pers

2 kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 buljongtärning (knorr, örtagårdens vitlök/persilja)
tomatpuré
ca 2½ dl creme fraiche
1 paprika
1 bit purjo
morötter
persilja
vitlökspeppar
stark curry
cajun krydda
salt

(ris eller potatis)

   

Börja med att skölja av kycklingfiléerna så du får bort den slemmiga hinnan, skär därefter den i små och stora bitar.
Skala och hacka löken.
Skala, krossa och finhacka vitlöken (Jag tycker vitlöken ger mer smak när ma hackar den istället för att pressa i)

   

Jag tillagar mina grytor i min gjutjärns gryta. det ger absolut bästa smaken!
Värm upp grytan lite och häll i lite olivolja och en klick smör, fräs sedan upp löken och vitlöken lite snabbt.
Ha i kyckling bitarna samt 1 tsk cajun krydda och 1 tsk stark Curry så att kycklignen får fräsas upp med detta ordentligt.

   

Undertiden som detta fräser skölj av tomaten och skär den i ganska grova bitar.
Tag fram en buljongtärning.
När kycklingen börjat få en fin stekyta (gyllenbrun) ha i tomat bitarna och 1 buljongtärning.
INGET vatten! Tomaten innehåller så mycket vätska så det räcker gott o väl :)
(det är ingen soppa vi ska ha! ) :)


   

Rör om och se till att buljongtärningen löses upp ordentligt.
Sätt på locket och låt puttra på medel värme i ca 30 min.
Undertiden grytan puttrar ser jag till att tvätta, skala och skära alla grönsakerna i bitar (morot, paprika & purjo)

   

När ca 30 min gått har jag i en rejäl matskep tomatpuré
(skulle man jämföra med vanliga mått är det väll ca 2 vanliga matskedar)
Ha i detta och rör om ha sedan i ca 2½ dl creme fraiche och rör om igen.
Ha sedan i 1 msk vitlökspeppar, 1msk stark Curry & 1 msk Cajunkrydda. 


   

Rör om ordentligt sätt på locket och låt puttra i yttligare 20-30 min.
Undertiden kan man koka potatis eller ris beroende på vad man vill ha till grytan.
När den fått puttra klart rör om, ha i grönsakerna och persiljan och rör sedan om igen! :D



Jag låter grytan bara puttra nån minut efter att jag haft i grönsakerna.
KJag gillar att krispigheten i grönsakerna finns kvar därför låter jag den bara stå nån minut så grönsakerna blir varma men inte mjuka. På så sätt har du kvar mer vitaminer i grönsakerna också.

 

Jag tycker min gryta passar bäst med ris men det funkaräven jätte bra med potatis eller potatismos om man känner för det. :)
/Häxan




Mini Scones

Jag hittade detta underbara recept när jag bläddrade igenom hembakat tidningen.
Jag tänkte åh! scones! Det var ju år o dar sedan jag gjorde det!
det måste jag göra! :D
Scones som är så himla gott o så lätt att göra!!!


Jag har tidigare bara gjort scones på mjölk så grädde var nått nytt för mig men jag gillar när det är riktigt smör och grädde när ma bakar så jag blev bara glad över detta.



Jag tog fram det som behövdes och lät smöret ligga framme ett tag eftersom det skulle vara rumstempererat.

   
Så bladade jag ihop alla torra ingredienser o hade sedna i smöret.
Det stod att man skulle nypa ihop det o jag gjorde som receptet sa.
Sedan hade jag i grädden och knådadeihop allt till en deg.
(jag var lite trött så jag glömde fota det sista momentet)

   
Jag delade upp brödet i 8 bitar (Bommade att det stod 6 bitar)
Men jag skar degen i bitar jag höll inte på med nått glas som de vill i receptet.
Sedan rullade jag dem som små bollar o la på bakplåtsklädd plåt, tog fram en kavel för att platta ut dem lite.
(de ska vara ca 2 cm tjocka)
Sedan la jag in dem mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 min

 
Nygräddade mini Scones :)


En god kopp te och nybakta scones! Jag hade velat ha apelsin marmelad på men den var slut men ost är ju inte fel heller! :D
Kan det bli bättre så här på hösten? :D
Det är nu man vill sitta inne och mysa med en bra bok eller en bar film, varför inte lite härlig mys fika också?! :D
/Häxan

Morots bröd

För ett tag sedan hittade jag ju en ny bak tidning i affären (som jag även har skrivit om).



I denna tidning hittade jag mycket kul o spännande saker!
Bla hittade jag ett recept på morotsbröd som jag kände att jag absolut ville prova! :)



Nu är jag en person som följer måtten på ett recept när det gäller bakning men inte hurvida allt ska blandas ihop.
Jag gör helt enkelt lite på mitt sätt eller så som farmor har lärt mig.
Dock lägger jag ut "gör så här" för er som är intresserade. :)



Så här gör jag:



Först tar jag fram allt som jag ska ha för receptet.
Tvättar,skalar, river o måttar upp morötterna.

   

Jag tar fram min jätte gamla bunke, i den smular jag ner jästen och strör saltet över jästen.
Jästen sätter igång och börjar smälta när den får salt på sig o löses därav upp snabbare sen.
Så smälter jag smöret i en kastrull o häller på mjölken, värmer den så den blir 37 grader varm
Sen har jag i de rivna morötterna och oljan.
Sedan har jag i vetekli
(det står ju bara kli i receptet, jag har aldrig bakat m kli förut så jag antog att det skulle vara vetekli)



Som ni ser så såg det inte så himla mysigt ut..... ser ju ut som värsta sörjan!
Blev dock trevligare när man hade i mjölet! :)



Jag tyckte inte mängden mjöl stämde med receptet!
I receptet står det 6-7 dl mjöl o jag var tvungen att ha i nästan 9 dl!
Degen ska ju bli slät o inte "klibba" så tillsätt lite mjöl i taget o arbeta in tills ni fått ett bra resultat.
Kanske var mina morötter extra så kanske det bidrog till en ökad mjöl mängd...

Degen ska i allafall nu jäsa i bunken under duk i 30 min.




Nu står det i receptet att man ska sätta på ugnen!
Varför sätta på ugnen redan nu undrar jag?!!! Min ugn tar ca 10 min att bli rätt temperatur och nu ska man knåda degen o rulla den till en längd och att den ska delas i 20 delar (det tar ju nästan 10 min....
Sen ska ju degen jäsa i 30 min... ska ugnen stå o dra energi då 30 min i onödan?
Det tycker ju inte jag så så gör INTE jag!

Jag väntar m ugnen eftersom jag vet hur lång tid det tar o delar upp brödet som det stod.
Jag tänkte att om vilka små bröd det kommer  att bli men valde att göra som det stod i receptet här.
Man skulle sen rulla dem till bollar o lägga på smörpappers klädd plåt.



Brödet ska ju nu jäsa under duk i 3o min.

Jag valde att sätta timern på 30 min för brödets jäs tid men så satte jag igång alarmet på mob på 20 min eftersom jag vet att det tar 10 min för att ugnen ska nå upp till rätt temperatur. :D
När 20 min hade gått satte jag på ugnen 225 grader och när yttligare 10 min hade gått ringde timern och ugnen var klar och brödet färdig jäst samt energi sparad!
(tänk på miljön) ;)

In med brödet mitt i ugnen ca 10-12 min



Bröden blev som jag trodde... välldigt små men jätte söta! :D
De blev super goda!!!
Jag kommer göra dessa morotsbröd igen men jag kommer nog att dela upp dem i 10 bitar istället för 20 för jag vill gärna ha dem lite större! :D
Kändes som om man tog 2 tuggor så var de borta! :D

Men gott va det så detta recept rekomenderar jag varmt
/Häxan

(alla fotona i min blogg är det jag som tar förutom fotona på mig, de tar min man)

Ostgrattinerad falukorv

Ost grattinerad falukorv är något vi inte äter så ofta här hemma, kanske därför man tycker att det är såååå gott när man väl äter det. :D

Det är ju så otroligt lätt att göra!



Detta använder jag när jag gör grattinerad falukorv:

1 falukorvs ring
1 äpple
1 gul lök
krossade tomater
senap
ketchup
ost

(sen gör jag alltid eget potatismos)



Ta fram en stor form, ta av skalet från falukorven och skär skåror i korven (Skär inte igenom!)



Tvätta äpplet skala det om du känner för det, jag brukar låta skalet vara kvar.
Skär äpplet i skivor och tryck i äppelskivorna i några a skårorna.



Skala löken och skär den i tunna klyftor. Tressa ner den i de andra skårorna.
Har du lök o äppelbitar över, skär dem i små bitar o strö runtom korven.
Ringla sedan över senap och ketchup över korven och häll i krossade tomater runt om.



Sen sist lägger jag på massor med ost. :)
Så låter jag den stå mitt i ugnen på 225 gradet tills att osten smällt o fått lite färg. :D



(korven brukar få ligga i ugnen ca 20-30 min)



Till detta serverar jag hemma gjord potatismos.:)
/Häxan

Persiko halvor m grädde

När jag var liten och vi åkte till farmor o farfar hela familjen brukade man alltid få mer än en hel del gott!
Min farmor var fantastisk i köket!
Det är från min farmor jag fått en hel del kunskap och insperation av.

Denna efterätt gjorde hon välldigt ofta och är verkligen ett barndoms minne för mig.
Så den har jag tagit med mig i livet men ibland händer det att jag har lite annat till den oxå :D



Detta behöver du:

burk med inlagda persikohalvor (en liten burk inehåller ca 4-5 halvor)
grädde
(det är gott att ha i nån tsk vailjsocker i grädden, annars är det även gott att riva eller hacka ner vit choklad i grädden)



(ev nått att toppa med om man känner för det)

Farmosr orginal är dock persikohalvor med vispad grädde!
Hon brukade ha i lite socker eller lite vaniljsocker i grädden men det va allt! Enkel och gott!!! :D

   

Så om man vill ha farmors orginal ta 3 dl grädde, nån tsk vaniljsocker eller strösocker och vispa upp grädden.
Annars kan man som sagt byta ut det mot riven eller hackad choklad.



Persikohalvorna ligger i ett slags spad. Jag brukar hälla bort vätskan de ligger i för grädden kan skära sig lite om det kommer i kontakt m vätskan, dock helt ofarligt! :)

  

Det finns en jätte god krydda cacao&chili heter den som är super till att toppa efterätter.
(se uppiffade jordgubbar om ni vill se denna krydda närmare)

 

Annars är det även gott att toppa m lite chokladkullor eller fudge.

(fudge finns i massor med olika smaker! jag o min man brukar hitta dem på medeltidsmarknader)



På baksidan av påsen hittar man kontakt:





Farmors orginal: Pesikohalvor med vispad grädde :)



Pesikohalvor m vispad grädde & toppad m choklad kulor. :)
Min man gillar denna variant.



Persikohalvor m vispad grädde & toppad m chili fudge.
(man kan ju toppa m vilken fudge eller choklad eller vad man nu vill ha, jag gillar ju smaker så jag vill gärna ha nått som bryter lite) :)



Pesikohalvor med vitchoklad o vispad grädde toppad m cacao&chili krydda. :)
de 2 sista är min absoluta favoriter men jag gillar ju självklart farmors orginal välldigt mycket också!
/Häxan

(alla fota i min blogg är det jag som fotat förutom bilderna på mig,de har min man tagit)



Västerbotten paj

Jag fick ett jätte bra paj recept av min vänn Milla för ett bra tag sedan.
Det var en ost o skink paj på västerbotten ost.
När jag åt denna paj kom jag genast att tänka en jätte god västerbotten paj som jag ätit ute vid flera tillfällen.

så jag tänkte då, varför inte bara ta bort skinkan o ha i bara västerbotten ost? :)
Det blev kanon gott!



Detta behöver du till pajen:

100 gram rums empererat smör
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vatten


Fyllningen:

3 ägg
3 dl grädde
4 dl riven västerbottenost
salt, paprika krydda och peppar



Börja med själva degen.
ha i mjöl och det rumstempererade smöret. Mosa först m en gaffel så det blir lite korning blanda sedan ihop det med fingrarna, tillsätt vattnet o arbeta till en smidig deg.




När degen är ihop knådad bryter jag loss den i små bitar o tummar ut den i formen.



Tillslut är hela formen täckt m deg. Då ställer jag in den i kylskåpet 20-30 min.
Undertiden gör jag fyllningen.



Det går ganska snabbt att vispa ihop allt, det som tar tid är att riva osten.



När pajen varit i kylen 20-30 min ska kanterna täckas m folie för pajskalet ska förgräddas.
Anledningen till varför kanterna inte ska gräddas nu är för att de inte ska bli brända så därför ska de täckas över m folie.

Grädda 10-12 min på 225 grader.



Ta ut pajen från ugnen när den förgräddat klart men stäng INTE av ugnen!
Pajen ska snart in igen! Sänkt däremot temperaturen till 200 grader.
Tag sedan bort foliet och häll i smeten.
Sätt därefter in pajen igen och låt grädda ca 30 min (på 200grader)



Härligt god västerbotten paj! :)
Perfekt att servera med en liten sallad men även kanon god att äta som den är.
Min man kom med en bra idé.... hallonsylt!

Det var super gott!!! så kanske kan man även ha denna som en annorlunda efterätt.
/Häxan


Häxans ostgrattinerade kantarell mackor

Så här på hösten har skogen massa gott att erbjuda! :)
jag tycker mycket om både kantareller och trattkantareller.

Jag hade turen att springa på ett gäng kantareller o kunde därför göra mina super mackor som jag nu delar m mig av.



Detta behöver du:

Kantareller
formbröd
vitlök
persilja
smör
ost
Salt
peppar



   

Jag börjar så klart med att rensa svampen.
sen skalar och fin hackar jag vitlöken.
Vitlök har jag i lite beroende på mängd svamp oftast gör ja bara 2 mackor o då kan det räcka med 1 vitlöksklyfta.
Jag ÄLSKAR vitlök  men den bedövar lätt smaken från svampen så därav räcker det m en klyfta.

Så sär jag svampen i bitar också.

   

Ta fram en stekpanna o ha lite olivolja och lite smör.
Fräs först upp hälften av vitlöken lite o ha sedan i kantarellerna.

   

Under tiden som kantarellerna steks så sätt på ugnen på ca 200 grader, ta fram formbröd o placera på smörpapper.
När "vattnet från kantarellerna stekts bort o kantarellerna börjar få färg, klipp/hacka ner lite persilja i en skål och häll sedan över kantarellera i skålen och resten av vitlöken och blanda om ha i lite peppar o lite salt.

  

Häll sedan blandningen på mackorna och lägg lite ost skivor på toppen.
Låt de sedan stå mitt i ugnen tills osten börjat smälta och få lite färg.
Skär sedan upp dem som trekanter om du vill o servera. :)



Något som jag tycker är gott till är alkoholfritt mjöd.
Det brukar man hitta på medeltidsmarknader och vanliga marknader.





Härligt goda svamp mackor! :)
Passar jätte bra som en lite förätt eller om man bara vill ha nått litet att tugga på :)


RSS 2.0