Äppelchips

Jag hittade i en mattidning hur man gör äppelchips.
detta tyckte jag var vädigt intressant och var så klart tvungen att testa.

Jag följde receptet men blev inte så nöjd med resultatet så jag testade 1 gång till och blev mycket nöjdare.



Jag blev såklart nyfiken på att köra dem naturella men även m socker o kanel som receptet beskriver.
Första omgången blev jag som sagt inte så nöjd.
När jag följde receptets tid tyckte jag äppelchipsen blev aldeles mjuka och sladriga.
De med kanel blev jätte kladdiga och smakade bara kanel samt att de var jätte mjuka och sega så det var ingen hitt alls enligt mig! =/

Så här gick det till 1:a omgången:

  

Eftersom jag ville testa detta tog jag bara 1 äpple.
Jag skar först äpplet i 2 halvor. Sedan tog jag den ena halvan och skar riktigt tunna skivor och la på bakplåtspapper på en plåt och sedan äppelskivorna på.

   

Den andra halvan skar jag också upp i tuna skivor och rullade i Socker/kanelblandning o la sedan upp även dessa på plåten och sedan in i ugnen 8 minuter.
Det står ju inte i eceptet vilken höjd så jag satte in dem mitt i ugnen.
Efter 8 minuter tog jag ut plåten och vände på alla äppelbitarna och satte in dem i ugnen igen.
Jag tyckte de verkade jätte mjuka så de fick vara inne 10 min.
Men.... när jag tog ut dem var de ganska mjuka o sladriga.......



De naturella äppelchipsen var alldeles mjuka som gummi.....



Äppelchipsen med socker och kanel var som disktrasor och smakade bara kanel.....
Men jag är ju envis! :D
Så jag gav mig på detta igen! :D

   

Denna gång gjorde jag bara naturella äppelchips.
Jag tog ett äpple och skar tunna skivor och så jag fick hela skivor denna gång.
så la jag bakplåtspapper på plåt och sedan på med äppelskivorna och in i ugnen.

denna gåång lät jag dem vara inne ca 12 minuter sedan tog jag ut dem och vände på dem och lät de vara inne yttligare 12 min.



Denna gång blev de mycket bättre!!! :)
Några skivor hade råkat bli lite tjockare eftersom jag skar med  kniv så de var lite små mjuka men de som verkligen var tunt skurna var riktigt krispiga och fina :)





Jag trodde inte äppelchips skulle bli så gott men de blev faktiskt jätte goda. :)
Jag ska skaffa ett köksverktyg så jag kan få äppelskivorna jämntjocka/tunna så jag kan få alla äppelchips lika krispiga för jag vill ha mina krispiga. :)

Sen ska jag prova kanel och socker igen o kanske ta nån msk mer socker än i receptet. :)

Jag tror dessa äppelchips passar kanon som tilltugg till tex cider
(fast alkoholfri för min del eftersom jag inte dricker alkohol)

Ps: Jag fotar allt själv till min matblogg.
Ibland är det svårt att hinna med att fota alla moment eftersom man ska hinna med och laga maten också :D
Så jag försöker hinna med att fota alla moment så gott det går.
/Häxan

Parmesanchips

Jag är en person som verkligen gillar snacks/tilltugg.
Roligt tycker jag också att det är om man kan göra snacksen själv.

Här är ett jätte gott och super enkelt recept på parmesanchips som jag hittade i en mat tidning.
Allt man behöver är 200g riven parmesan ost.



Denna ost brukar jag använda mig av i olika maträtter även till parmesanchipsen.
Bara att riva ner hela osten eftersom den är på 200 gram.



 

Riv ner parmesan osten och läggbakplåtspapper på en plåt.
lägg därefter små osthögar glest.

Grädda 5-8 min på 175 grader i mitten eller nått snäpp högre upp i ugnen.
De smälter o får en fin ljusbrun färg.





De blir lite salta men är kanon goda!
Godast är att äta dem när de är ny gjorda, går att äta dem efter nån timme oxå men rekomenderar dem nygjorda.
Perfekt snacks/ tilltugg. :)

Jag ska göra sånna här till helgen o testa m alkoholfri öl (eftersom jag inte dricker alkohol)
Kan tänka mig att de är kanon goda m öl eller vitt vin.
(så alkoholfritt vitt vin är också något jag ska prova m dessa)
Alkoholfria alternativ hittar ni under alkoholfritt här i min blogg.

Stekt falukorv m kokt potatis och stekt ägg

Som många säkert redan vet lägger jag ut maträtter som för vissa kan vara självklara.
Men att laga "enkla" rätter är inte alltid självklart för alla och speciellt inte om man är nybörjare i köket.
Min matblogg riktar ju sig till alla personer både stora som små och alla ska kunna ha kul i köket och laga mat anser jag. :)

Denna gång lägger jag ut en enklare rätt.
Stekt falukorv med koktpotatis och stekt ägg.



   

Jag börjar med att tvätta potatisen och b örja koka upp den.
Potatis brukar ta runt 30 min att koka, men det kan variera lite på storlek.
Stora potatisar tar längre tid.
Det är alltid bra att ta en potatis sticka o testa om potatisen är mjuk.

Undertiden som potatisen kokar tar jag fram falukorven, tar bort "skalet" och skär korven i skivor.
varje skiva snittar jag lite för att underlätta stekningen.
Skär man inte ett snitt i dem böjer de sig lätt när man steker dem o de blir skålformade.

  

När potatisen kokar ca 20 min sätter jag igång med korven för att allt ska bli klart ungefär samtidigt.
Jag använder ganska mycket smör när jag steker korven.
Tänk på att inte ha för varmt när du steker för då kan korven lätt brännas fast i pannan.
På en skala 1-6 brukar jag stea runt 3:an-4:an.

Ägg går snabbt att steka så det steker jag sist.
Jag har enn "ägg stekpanna" i den får det plats 1-2 ägg men man kan ju självklart steka ägg i vilken panna som helst.
Ha i ganska mycket smör och även här.... stek INTE på för hög värme.
Ha ungefär samma som m korven.
Jätte gott att ha på lite aromat på äggen istället för salt.





Detta fick bli matlåda. :)
Denna rätt brukar jag göra till mig och min man när jag vill ha något som går snabbt och som är enkelt och gott! :D
/häxan

Kycklingsallad med krutonger

Jag älskar sallader!
Sallader är jätte gott och de kan man verkligen variera.
Jag tycker dessutom att sallader är väldigt lätta att göra.

Här är nu en av min sallader som jag brukar göra.
En kyckling sallad med krutonger och pasta.



Detta använder jag till denna sallad för 2 pers. ( då blir det 2 stora sallader!)

Pasta
1-2 kyckling filéer
sallad
rödlök
majs
tomat
avocado
fetaost
(purjolök)
bröd att göra krutonger av


   

Jag börjar med att koka upp lite pasta.
Jag vill ju bara ha lite pasta i botten på salladen så jag har kanske bara i ca 2-3 dl pasta som jag låter koka upp så länge som det står på paketet.

 

Undertiden som pastan kokar passar jag på att skära upp kycklingen i bitar.
Skär ganska små bitar, jag steker kycklingen och är bitarna för stora kanske de inte blir ordentligt genomstekta.
Så skär dem i ganska små bitar så de blir ordentligt genomstekta sen.

   

Under tiden som pastan kokar passar jag även på att förbereda krutongerna.
Vad är krutonger?
Jo krutonger är så krispiga goda brödbitar som man har i salladen och som är super lätta att göra!
Man tar bara bröd, jag använder oftast formbröd men man kan i princip använda vilket mjukt bröd man känner för.
Skär eventuellt bort kanter och skär sedan ner brödet i små fyrkanter.
(brödes ska sedan stekas, men det återkommer vi till)

   

När pastan kokat klart brukar jag spola kallt vatten på den så den blir kall. Jag vill inte ha varm pasta i min sallad.

 

Efter detta brukar jag göra en liten vinigrett. Jag brukar ta en liten gladburk m lock o så har jag i ca 1/3 olivolja och 2/3 vinäger samt italiensk salladskrydda.
Så skruvar jag på locket, skakar om och häller vinigretten övet pastan o rör om.

   

Sen blir det dags för kyckling bitarna att stekas upp.
Jag steker gärna upp dem i olivolja med American bbq spice chili & smoky krydda.
Stek på medelvärme. (Har du för hög värme blir den lätt bränd utanpå o råsa innuti)

   

Undertiden som kycklingen steks passar jag på att skölja och strimla salladen, skära rödlök i tunna sivor samt skära avocado i bitar.

   

Jag sköljer även tomaten, skär debn i klyftor, skär bort slamset innuti
(jag gillar inte att ha det i en sallad för jag tycker salladen blir så blaskig)
Sedan skär jag tomaten, själva fruktköttet i bitar.
Så fördelar jag detta över de 2 salladerna.

   

Sedan har jag på majs och feta ost.
När kycklingen är färdigstekt ställ den åt sidan en stund.
Hur vet man när kycklingen är klar?
Ta upp en bit på en skärbräda och skär upp den för att kolla i mitten.
Är den rosa är den inte klar, uatn då är det bara att steka lite mera.

  

Sist steker jag upp krutongerna / brödbitarna
Jag har gansk mycket olivolja i pannan eftersom brödet suger åt sig en hel del!
Så jag har i olja så det ligger som ett lager, sen har jag i brödet och blandar runt så jag ser att nästan allt brödbitar fått olja på sig, sen steker jag på medel värme så att brödbitarna får en fin gyllenbrun färg o blir lite krispiga.



Toppa sedan salladen med den stekta kycklingen och krutongerna.
Salladen är nu klar att servera!
Enkelt och gott.
(jag brukar ibland göra en dressing till också, men den är min pappas specialare o är hemligt recept på)
Salladen är även god att ätas som den är! :)



Kycklingsallad med kutonger och pasta. :)
/ häxan


ps: kom ihåg att jag fotar allt själv till min blogg.
Ibland hinner jag inte fota alla moment men försöker hinna med att fota så mycket jag kan undertiden som jag lagar maten.

RSS 2.0