Chokladsemlor

Semlor är gott! :D
Men ibland känner man ju för att variera sig lite så därför ville jag göra choklad semlor! :)



Detta behövs till ca 24 minisemlor:

½ pkt jäst för söta degar
1/4 tsk salt
75 g smör
2½dl mjölk
2 msk kakao
1 dl socker
Vetemjölspecial

   

Smula ner jästen i en bunke och ha på salt över jästen (Den sätter då igång och börjar smälta)
Smält smöret i en kastrull tillsätt sedan mjölk ock kakao. Vispa och värm till 37 grader.

   

Häll kakao vätskan över jästen o rör om till att jästen löst upp sig, tillsätt socker, rör om o ha sedan i vetemjöl.
Tyvär har jag inget mått på mjölet för jag bara hällde i lite i taget och arbetade in så jag fick en fin smidig deg.



Låt sedan degen få jäsa i bunken under en handuk i 30 min.

   

När degen jäst ta upp den på bänken o dela upp den.
jag delar den först i fyra.
Sen de delarna delar jag i 2.
Sist delar jag alla delarna i 3 o får på så sätt 24 delar.

 

Rulla de små bitarna till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäta under duk i 30 min.

När de jäst ska de in mitt i ugnen på 250 grader ca 8-10 min.



Låt de sedan få svalna, även här gärna under en handuk så de inte står och torkar.

Under tiden som de svalnar kan man förbereda att vispa grädde, göra chokladmousse och mandelmassa.



Dags för mandelmassan..... :D

  

Jag vill ha en mjuk mandelmassa men inte för rinnig.
Så först finriver jag mandelmassan o så tillsätter  jag lite mjölk och rör om.
Tillsätt bara lite mjölk i taget så det inte blir för rinnigt! Blir det för rinnigt tillsätt lite mera riven mandelmassa. :)




   

När bröden svalnat är det dags att skära upp dem.
Bottnarna lägger jag i en form med lite högre kanter o locken lägger jag åt sidan så länge.

   

När jag placerat halvorna i formen klickar jag först på mandelmassan.
Sen kan man sprittsa på grädde eller som i detta fall chokladmousse.
(recept på chokladmousse hittar ni bland efterätter/desserter, tänk på att låta moussen stå ca 15 i kylen så den inte är för rinnig när den ska sprittsas på)



Sedan kan man skära till locken om man vill. Jag brukar skära dem som trekanter ibland. Plasera dem sedan ovanpå.

  

Tag sedan fram en sil och florsocker. Pudra semlorna m lite florsocker





Gör du semlor m chokladmousse ställ in de direkt i kylen så moussen får stelna!
Mousse ska stå minst 1 timme i kylen.





Jag gjorde även några semlor med blåbärsgrädde :)

/Häxan

Morotskaka (glutenfri)

Morotskaka är ju fantastiskt gott!
Detta recept minns jag inte vart jag har hittat men jag tycker den är kanon! :)





Som ni ser har jag till höger halverat receptet.
jag tycker receptet är stort så därför gör jag hälften, blir en kanon lagom morotskaka.
Denna gång bör jag dock ut mjölet till gluten fritt mjöl som hette fin mix.
Gick jätte bra att använda glutenfritt mjöl istället. (bra att veta för gluten intoleranta)

   

Vispa ägg och socker poröst (m vanlig visp eller elvisp) Jag brukar ta elvisp.
Smöra en form 30x20 om du gör en halv satts. Formen ska bara smöras!

Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan för att svalana.
När ägg och socker vispats upp ha i de rivna morötterna, ta fram en slev och rör om.

  

Rör ihop morötterna i ägg smeten, ha sedan i mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker.
Ha sedan i det smälta smöret och rör om ordentligt.

  

Häll sedan smeten i formen, strö över lite kanel.
Låt den sedan stå mitt i ugnen ca 20-30 min.
Det står 20 min i mitt recept men jag brukar alltid behöva ha den 25-30 min i ugnen annars är den fortfarande rinnig. 



När morotskakan är klar från ugnen låt den då stå och svalna.



När kakan svalnat är det dags att göra krämen till kakan.

Rumstempererat smör, florsocker och Philadelphia ost.

   

När jag gör denna kräm följer jag INTE receptet.

Jag har i 75 g rumstemp.smör och hela förpackningen av philadelphiaost (liten forpackning)
och 2½ dl florsocker.
Blanda ihop detta försiktigt till en borjan o lite snabbare mot slutet så det inte blir några klumpar från florsockret.
Krämen ska vara slät o fin.

  

Klicka ut krämen över morotskakan o ta hjälp av en slickepot att dra ut den jämt över kakan.
Låt den sedan stå svalt en stund så krämen stelnar lite.



Underbart god mototskaka! :) Jätte gott att toppa med lite kokos eller färska jordgubbar men så klart
underbart god att äta direkt så här :D
/Häxan



Häxans tårta

När jag fyllde år i februari bjöd jag och min man över några vänner till oss.
Jag älskar ju att baka så dett var ju en mycket bra anledning att få storbaka och att umgås med vänner.

En tårta är ett måste men jag vill gärna att tårtor ska se lite roloiga ut! :D
Dock vill jag göra alldeles för mycket saker så denna gång fick jag fuska lite..... :D

Jag brukar i normala fall göra egen tårtbotten och egen sylt men nu fick det bli köpt. :)



Så detta valde jag till min tårta:

3 delat tårtbotten
Bob squees hallonsylt
kolasås av kondencerad mjölk.
Färgad grädde (färgade m grön och blå karamell/hushålls färg
Strössel
Gröna godis grodor
Blå/gröna cocktailbär/ körsbär



Kondencerad mjölk kokar man 2-4 timmar men mer om denna mjölk o hur man tillagar den hittar ni bland: Efterätter/Desserter "kolasås på kondenceradmjölk"

   

Tårbotten som jag köpte var i 3 delar vilket var perfekt.
På botten delen hällde jag ut kolasåsen sen på med mitten delen o på den hade jag på hallonsylt o sedan på med locket.

   

jag brukar i normala fall ha i lite socker eller vaniljsocker när jag vispar grädde men eftersom kolasåsen är ganska söt o även hallonsylten valde jag att bara ha i lite karamell/hushållsfärg i grädden.
Vispa den fluffiug och täck hela tårtan m grädde. (ta hjölp av en slickepott)
Strö sedan lite strössel ovanpå.



Gröna cocktailbär tycker jag är underbart kul att använda på en tårta! :D
Folk blir så förvånade. :D
Gröna cocktailbär finns bland baksakerna både på ica och på coop.







Efterrätter/Desserter
Efterrätter/Desserter

Alkoholfri öl

Som jag skrivit ut många gånger så dricker jag och min man inte alkohol.
Idagens läge finns det tack o lov många bra alkoholfria alternativ.
Alla vill ju inte dricka och en del kan ju inte dricka för de är tex gravida, går på medicin eller kanske rentutav är allergiska.
Jag o mn man fick chansen att prova denna alkoholfria öl.



Min man tyckte inte om denna öl.
Varför vet jag inte, han sa bara: Nej, detta var inget för mig!
Jag o andra sidan hade lite svårt att bestämma mig...





Ölen var välldigt grummlig!!! Så blev det verkligen massor med skum som välldigt gärna ville stanna kvar!
Smaken var välldigt brödig i smaken och ganska besk, men eftersmaken var ganska söt.
Jag tror denna öl skulle vara god till lite saltare rätter och till sill.
Jag är beredd att prova denna öl igen men just till inlaggd sill.

Häxans Morotsbiffar

Jag har alltid varit intresserad av vegetarisk mat.
Jag provade nästan ett år att äta bara vegetariskt men tyvär så passade detta inte mig då jag inte mådde bra av det.
Jag är en person som behöver bred variation på maten.

Men jag tycker vegetarisk mat är underbat gott!
Så några gånger i veckan försöker jag äta vegetariskt.

Dessa morotsbiffar hittade jag på 2005-2006.
Tänkte det kunde vara gott med mototsbiffar, googlade på nätet o hittade INGENTING!

Så då fick jag helt enkelt hitta på ett eget recept! :D



Detta behövs för ca 10-12 småbiffar:

4 dl finrivna morötter
ca½ dl ganska finhackad purjolök
1 ägg
1msk mjöl
1 msk ströbröd
Aromat, pepparmix, (salt)

Smör att steka i

   

Tvätta skala och finriv morötterna, häll i en bunke.
Tillsätt 1 ägg samt ganska finhackad purjolök och rör om ordentligt.

  

Tillsätt kryddorna, mjöl och ströbröd.
Kryddorna har jag inget mått på då jag tycker man får krydda efter egen smak.
Aromat har jag dock i ganska mycket o den e ju lite salt... så oftast behöver man inte ha i så mycket salt.
Rör om ordentligt.
Tillaga detta på engång. Står de förlänge blir det jätte vattningt!

   

Ta fram en stekpanna, låt den bli varm o ha sedan ner smöret.
Rivna morötter är inte alls som färs så håll biffarna små så de inte går sönder!
Jag brukar ta en matsked och klicka ut i stekpannan, platta till lite förstiktigt samt dutta in kanterna lite.

   

Jag brukar steka dessa i en liten stekpanna. (äggstekpanna)
Man får steka ca 45 sek upp till 1 minut på varje sida på medeltemp.
När man ska vända biffarna får man vara försiktig, ha en bra stekspade men ta gärna en sked till hjälp att putta upp på stekspaden, vänd sedan ganska snabbt men försiktigt.



Härligt goda morotsbiffar! :)





Gott till detta är tex Rotlåda och Citronsås. :)
/Häxan


Micro mackor

Micro mackor är som varma mackor, bara det att man gör dem i ugnen istället.
Osten blir dock bara mjuk och "rinnig" i micron men uj så gott det är!!! :D

Detta är dock inget magert så detta rekomenderar jag att äta någon gång ibland eftersom det inte är någon smalmat direkt ;D



Detta behövs

Smörgås
ost skivor (brukar ta Arlas hushållsost)

Eventuellt lite tomat o persilja.
Samt en micro så klart :D

  

Jag hade bakat tekakor häromdagen så jag använde mig av det.
Skar upp den på mitten o la lite tomatskivor samt persilja på den ena mackan o toppade m lite örtsalt.
Sen har jag på 2-3 lager ost på båda mackorna. Jag brukar vilja ha mycket ost! :D
(jag ville ha en macka bara med ost och en macka med tomat och ost)

  

Sen är det dags för micron.
Kör mackorna 1-1½ minut på full effekt i micron, då smälter osten o blir så där härligt mjuk o kladdig! :D <3





Goda härliga micro mackor! :D
/ Häxan

Wokad kycklingfile m bambuskott

För en tid sedan hittade jag ett recept i en jätte gammal mat tidning.
Jag testade att göra den på fläskfilé men har nu även provat göra den på kyckling filé.



Detta begövs:

2-3 kyckling filéer
1 hel purjolök
1 msk smör
1 tsk soja
ca 3 dl vatten
salt, peppar
1tsk ingefära
ca 1 tsk potatismjöl

Bambuskott
Vattenkastanjer


   

Skär upp kycklingfilen så att den blir som strimlor.
Tvätta purjolöken och skär den i bitar.
Jag använder mig av en wokpanna. Värm upp pannan lite och klicka i smöret.

   

Så fräste jag upp köttet, sen hade jag i hälften av purjolöken. (Spara hälften till senare)
Rör om och låt de få färg.

  

När kött och purjolök fått fräsa upp ha i sojan och vatten.
Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
Låt puttra ca 15 min utan lock.
(nu brukar jag passa på att koka jasminris)

   

Ha sedan i bambuskotten och vattenkastanjerna, rör om ordentligt

   

Ha sedan i potatismjölet. använd gärna en sil så slipper du klumpar i maten.
Rör om ordentligt och låt puttra nån minut.
Potatis mjölet gör så att det tjocknar lite.

  

Ha sedan i det sista av purjolöken.
Rör om igen :)
Låt det bara puttra nån minut.
Purjolöken ska bara bli lite varm så att krispigheten finns kvar.






Så var det bara att hugga in ;D
Smaklig måltid! /Häxan





Lime/vanilj pannacotta

Jag hittade i en tidning på jobbet ett mycket intressant recept på lime pannacotta!
Jag är välldigt förtjust i lime och citron så lime pannacotta tyckte jag lät oerhört intressant!
jag tyckte detta var kanon gott!
Gjorde dock dubbelsatts. Står att man ska ha i en hel vanlijsstång men jag hade i en hel till dubbelsats.
Jag ville ha fram lime smaken o inte så mycket vaniljsmak.



Här är själva receptet:








Ta fram en kastrull ha ner grädde och socker.
ta fram vaniljstången och skär upp den hela vägen i mitten.
Inne i stången finns en brunsvart massa, detta är vaniljfröer som ska användas.



Skrapa ur fröerna (den brunsvarta massan) så den hamnar med grädden, lägg även ner stängerna efter att du skrapat ur dem.
Rör om och låt sedan koka upp.



När grädden kokat upp ställ den åt sidan och låt få dra under lock i ca 30 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.



Pressa ut saften från limen och  häll i den varma vätskan när den fått stå sina 30 min.



Ta sedan upp gelatin bladen från vattnet, krama ur dem lite o lägg sedan i den varma vätskan.
Rör om så att de löses upp ordentligt.
Tag därefter sedan fram en kanna och en sil, samt lägg upp skålar eller små fina glas som pannacottan ska serveras ur.



Häll upp den varma vätskan i kannan genom silen så vaniljstången inte följer med i kannan.
Häll sedan upp i glasen/ skålarna och ställ in i kylen.
Låt stå minst 3 timmar innan servering.



Klara att avnjutas! :D
Man kan dekorera med lite frukt eller bär om man känner för det :)





Ps: Jag fottar allt till min blogg själv under tiden som jag bakar/lagar maten.
Det kan på så sätt göra att jag inte alltid hinner med att fota alla moment. :)
/Häxan

Häxans ValentinSemlor

Nu har jag varit i köket o lekt igen! :D
Mitt nya påhitt är Valentin semlor eller färgade semlor.

Ni som följer min matblogg har ju märkt att jag är välldigt förjust i karamell/hushållsfärg just nu.....
så håll i hatten nu har häxan lekt lite igen! :D <3





Jag följde först receptet som finns bak på mjölpåsen fast jag tog vetemjöl special istället för de gör bullarna lite fluffigare.

  

Smula ner gästen i bunken och strö över saltet.
min kära farmor lärde mig nämligen att stör man saltet över jästen sätter den i gång och börjar smälta vilket förenklar bakningen lite :)

När du ser att jästen börjar smälta smält då smöret och tillsätt sedan mjölken.
Det ska ju vara fingervarmt (37 grader) jag måste dock använda mig av en köks termometer då min kropstemperatur ligger under.
Men en kökstermometer är alltid bra att ha :)

Häll sedan vätskan över jästen och rör om så allt löses upp.

   

Ha sedan i socker och kardemumma ochröd karamell/hushållsfärg. 
(självklart kan man byta ut den röda färgen till någon annan färg, jag har tex hafft i grönt)
Av med ringar och tvätta händerna innan ni bakar!

   

Rör om ordentligt
Tillsätt sedan mjöl lite i taget och arbeta in.



Låt sedan jäsa under duk i 30 minuter.

   

När degen fått jäsa i 30 min dela då upp den i små bitar o rulla till små bollar.
Låt sedan jäsa under duk yttligare 30 min.

   

När bullarna jäst pensla dem med lite uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen på 250 grader 5-10 min.
Låt de sedan svalna.

   

Här har jag glömt o fota lite.
Men riv ner mandelmassa i en skål och tillsätt lite mjölk. Rör om ordentligt med en sked så att du får en jämn fin smet, ta lite mjölk i taget för annars blir mandelmassan för rinnig.

Vispa upp grädden och häll den i en sprittspåse. (finns att köpa på bla ica)

Skär av toppen på bullarna och klicka på mandelmassa smeten.
Sprittsa sedan på grädden.
Jag valde att skära till locken som små hjärtan och placerade dem sedan på toppen.





Häll sedan florsocker i en sil och skaka lite lätt över semlorna.





Så är de klara att avnjutas! :D



Så här blev de gröna mini semlorna jag gjorde :D
/Häxan.

(alla fotona är det jag själv om tagit)







Häxans rödamuffins

Jag fick för mig att göra röda muffins men jag ville ändå ha lite smka på dem.
Så jag satte mig ner o studerade recept o fixade ihop ett. :)



Detta behövs till ca 20-25 strora muffins:

175g smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
ca 1½ msk röd karamell/hushållsfärg

   

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. (man kan vipsa m en elvisp men till dessa muffins föredrar jag en vanlig visp.
Häll sedan ner smöret och vispa igen så det blir en jämn fin smet.
Ha sedan i  mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör om lite till.

   

Häll sedan ner ca 1½ msk röd karamell/hushållsfärg i smeten och rör om.
Ställ ut stora pappersformar på en plåt och fyll upp smeten i ca halva formen.
grädda sedan mitt i ugnen i ca 10-12 min på 225 grader.



Dessa muffins är nu klara att avnjutas men om man vill kan man även göra lite kristyr att ha på.
Kristyr gör man lätt med florsocker o några droppar vatten.
Man kan öven ha i karamell/hushållsfärg i kristyren.



Svart tex tycker jag är välldigt kul :D men det kan vara fint att hålla kristyren vit också.



Vanlig vit kristyr.



Svart kristyr.



Som ni ser kan man variera. Man kan självklart göra andra färger på krustyren toppa med olika sorters srössel. :)
/Häxan

(alla dessa foton är det jag som fotat)

Kokostoppar

Något som jag tycker om är små goda kokostoppar.
Jätte gott att ha i lite riven apelsin eller citron.
Vill man göra dem lite roligare kan man även ha i karamell/hushållsfärg. :D



Detta behövs:




   

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
Ha i ägg och socker i en bunke och vispa upp det så det blir ljust och "fluffigt"
Jag brukar vispa upp det med en elvisp.

   

När du vispat upp socker och ägg ha då ner kokosen och sedna smöret.
Rör om ordentligt Om man vill kan man riva ner lite skal från citron eller apelsin, låt sedan svälla en liten stund.

  

När det fått svälla är det bara att klicka ut massan på bakplåtsklädd plåt.
jag brukar vilja ha några "vanliga" toppar så jag klickar ut det först o sparar lite av massan som jag sedan färgar genom att ha i några droppar kramell/hushållsfärg.
(Man kan göra dem i en massa olika färger)

Sen är det bara att grädda dem i ugnen.
10-12 minuter mitt i ugnen på 175 grader.

Låt de sedna svalna. Lossa dem sedan försiktigt.





Härligt goda små kokostoppar. :)
/Häxan

(alla fotona är det jag själv som tagit)


Kola sås/kräm på kondenserad mjölk

Sötad kondenserad mjölk är jätte god att ha på efterätter, till pannkakor och på glass.
Man kan även använda den till olika bakverk.
Den finns både som sötad och osötad men ska man ha den till bakverk o efterätter bör man ha den sötade.

Smaken är lite svår att beskriva men den påminner lite om mjuk smörkola.

Första gången jag åt detta var för ca 10 år sedan när jag var ihop m en kille från Chile.
Det är han som lärt mig hur man tillagar denna mjölk.

Vart får man tag på den? Jag brukar köpa den på Ica eller coop. Den brukar ofta stå i bakhyllan.

Det tar dock lite tid att tillaga den, den ska koka 2-4 timmar sen ska den kylas.

Ta fram en kastrull o fyll den m vatten. Lägg burken ner och den ska täckas med vatten.
Låt den sedan koka upp.
När det börjat koka kan man sänka den till 4:an- 5:an på spisen.

Se till att burken är täkt med vatten nästan hela tiden.
Jag brukar koka upp vatten i min vattenkokare och hälla på när jag ser att vattnet börjar försvinna.
(på så sätt kokar ju vattnet hela tiden)
Låt den sedan koka 2-4 timmar.
ju längre den kokar ju fastare blir den.


När den kokat önskad tid, häll bort det varma vattnet och spola kallt vatten över.
Låt det spola ca 10-15 min.
Låt den sedan få ligga i kallt vatten 30-40 min
Sen är det bara att öppna den.

Jag lät denna koka nästan 3 timmar.
Den blev då ganska tjock o krämig vilket jag tycker är perfekt till pannkakor.
I normala fall brukar jag låta den koka ca 2 timmar för att få den lite mera såsaktig.

Jätte gott med tex pannkakor. :D
/Häxan

RSS 2.0