Varm tonfiskröra m kantareller

Igår viste jag inte riktigt vad jag skulle ha för lunchmat.
Vi hade inte handlat så hemma var det nästan tomt.
Jag beslöt mig ndå för att förska trolla ihop något av det vi hade hemma och fick ihop en god liten rätt.



Det här fick hittade jag hemma:

Jasminris
Majs
Tonfik i olja
Färska kantareller
Purjolök
Morötter

  

Jag började med att koka upp riset.
Jag kokade inte så mycket tog 1 dl ris o 2 dl vatten. (brukar använda det som standard mått på jasminris)

   

Undertiden som riset puttrade på svag värme under lock tog jag och sköljde av och rensade kantarellerna.
Sen skar jag dem i bitar och tvättade purjolöken och skar den i bitar.

   

Moroten ville jag ha i små fyrkanter så jag tog en moror som var någerlunda jämntjock, tvättade den och skar bort kanterna så jag fick en fyrkantig form på moroten.
Här är anledningen till varför jag vill ha en ganska jämntjock morot, är den jämn skär man inte bort så mycket.
Jag gillar nämligen inte slöseri.

   

Sedan skar jag upp morötterna i jämn tjocka stavar för att sedan kunna skära ner dem i jämn stora tärningar.

   

Jag la ihop morötterna med purjolöken undertiden som jag stekte upp kantarellerna med lite smör.
När kantarellerna var steka hällde jag bara över morötterna och purjolöken och fräste upp lite lätt.

   

Jag la ner det färdigkokta riset i min matlåda, hälde över de smörstekta kantrellerna och frönsakerna.
Sen hade jag i ungefär ½ liten burk majs och rörde ihop allt.



Nu var ju detta min matlåda så jag väntade mede att ha på tonfisken.
Jag ville ju värma detta lite lätt i micron men inte värma tonfisken för jag är inte så förtjust i varm tonfisk.



Så på kvällen när det var dags för mat värmde jag upp min matlåda lite lätt i micron och hade sist på tonfisken och rörde om.
Snabbt gott och enkelt! :D

Ska man ingte ha detta som matlåda utan som lunch eller middag är det ju självklart att man bara häller på tonfisken direkt när man blandat ihop ris och grönsaker. :)



Nu hade jag inga kryddor alls till detta, inte ens salt men det blev riktigt gott!!!
/ Häxan

ps: Kom ihåg att jag fotar allt själv till min blogg.
Ibland kan vissa moment saknas men det är inte alltid jag hinner fota eftersom jag lagar maten samtidigt. :)



Stekt fläsk m kokt potatis och löksås

Stekt fläsk med kokt potatis och riktig hemmagjort löksås tycker jag är underbart gott!
Jag hittar gärna på egna små rätter men jag gillar även gammal hederlig husmanskost! :)

Detta är även väldigt lätt att göra o tar faktiskt inte så lång tid.

Den underbart goda löksåsen har jag hittat på nätet när jag googlade på löksåser.




Detta behövs:

Fläsk att steka (jag brukar köpa färdig skivad faktiskt)
Potatis
1 Lök
1 dl Grädde
2 dlMjölk
socker
1 ½ msk Mjöl
1 ½ msk Smör
Salt
Peppar

   

Jag börjar med att tvätta potatisen och lägga den i en kastrull.
denna gång skulle jag laga mycket mat åt mig och man så jag hade en stor förpackning med fläsk = längre stektid så jag började steka upp fläsket när potatisen började koka.
När jag steker fläsk har jag intealls i mycket smör bara pyttelite eftersom fläsket i sig är välldigt fett.
Sen steker jag på ganska låg värme (3-4 an på spisen av 6 möjliga) Steker man påför hög värme stänker det väldigt mycket samt att det lätt bränner fast, så jag steker gärna på låg värme men att det steker lite längre så man ändå får en fin stekyta.

   

Undertiden som fläsket steker passar jag på att förbereda löksåsen genom att skala och skära upp löken i tunna strimlor.
När allt fläsk nästan är färdigstekt sätter jag igång med såsen.
Värm mjölk och grädde i en kastrull, när den börjar små koka dra av den från plattan o ställ åt sidan.

   

Jag tog fram en ny lite srörre kastrull där jag smälte smöret o hade ner löken.
Löken ska fräsas med smöret på svag värme bara så att den "svettas" lite, den ska mest bara bli lite mjuk.

   

Sen är det bara att ha i mjölet till redningen och röra om.
Häll sedan ner den varma mjölkblandningen, rör om och smaka av med salt, socker och peppar.

Sen är det bara att hugga in i maten! :D





Stekt fläsk med kokt potatis och hemmagjort löksås. :)
Underbart gott!

Ps: Tänk på att jag fotar allt till min blogg själv.
Ibland är det svårt att hinna med att fota alla moment eftersom jag måste hinna med matlagningen men jag försöker hinna med att fota så mycket jag kan samtidigt som jag lagar maten.

/Häxan

Snabb chokladmousse

Chokladmousse är ju så underbart gott och så otroligt lätt att göra.
Detta recept skilljer sig dock lite från det jag brukar göra samt att den är på mörk choklad så detta var jag ju så klart tvungen att prova på.

Men jag tycker denna chokladmousse går lika snabbt som vilken mouuse som helst. :D



Detta behövs:




   

1) smält chokladen i ett vattenbad.
Ett vattenbad menas med att man fyller upp en kastrull m vatten men inte helt upp, sen lägger man på en skål.
hacka chokladen i bitar för då smälter den snabbare.

  

Häll sedan över den hackade chokladen i skålen. Värm upp vattnet på svag värme (det ska EJ koka)
Låt sedan chokladen smälta sakta, rör om då och då.

   

Jag valde sen att vispa upp grädden först eftersom det tar längre tid. (vispas fluffig)
Detta gör jag undertiden som chokladen sakta smälter.
När chokladen nästan smällt vispar jag upp ägg och socker (fluffigt)

   

När chokladen smält häller jag över den till en stor bunke, därefter har jag i de vispade äggen och sedan den vispade grädden.
Rör sedan om sakta men ordentligt med en slickepott.

  

När moussen är ordentligt omrörd är det bara att ta fram portioneringsskålar och klicka i moussen.
Jag valde att dekorera med färska jordgubbar och små silver kulor och jordgubbskulor.





Jätte lätt och super gott speciellt med en kopp nybryggt kaffe ;)
/ Häxan

Ps: kom ihåg att jag fotar allt själv till min blogg. (förutom de bilderna jag är med i de har min man tagit)
Ibland är det svårt att hinna med att fota alla moment i köket men jag försöker hinna med även att fota samtidigt som jag bakar eller lagar mat. :)

Kyckling nuggets

Jag är inne i en period då jag provar väldigt många nya recept.
Jag tycker det är kul att prova nya saker, nya matidéer för att även på så sätt få inspiration till egna saker.
detta recept är egentligen ett recept på fisk nuggets som jag hittat i en mattidning.

Min man är fisk och skaldjurs allergiker så jag var tvungen att byta ut fisken mot kyckling så han med skulle kunna äta, sen är jag iof väldigt förtjust i kyckling!



Detta behöver du:



Jag böt ju ut fisken till 3 kycklingfiléer.
Så böt jag ut chilipulvret till cajunkrydda, hade även i lite salt.
Sen hoppade jag över sesamfröna.



Nu gjorde jag inga potatis klyftor utan bara nuggets sen fritterade jag potatis skruvar till.

   

Ta fram 3 skålar en för mjöl, en för ägg och en för ströbröd.
Vispa upp ägget lite lätt i sin skål.
Skålen med ströbröd ska även tillsättas kryddor o lite salt.
Tvätta sedan kycklingfileerna och torka av dem lite lätt med papper så de inte är allt för blöta o slemiga.
Skär sedan i bitar.
Jag valde att först skära filen i längder och sedan ett långt snitt tvärsöver då fick jag ut ca 9-10 bitar på 1 kycklingfilé

   

Rula kycklingbitarna i mjölet, doppa sedan lite lätt i äggblandningen o låt rinna av innan du sedan rullar dem i ströbröds/kryddblandningen. Lägg sedan bitarna på ett fat.
Gör så här med alla bitarna.



När alla bitarna är rullade, doppade och rullade kan man sätta igång och steka.

   

Häll lite olja i en lämplig panna med lock.
Placera några kyckling bitar i pannan och stek ca 2-3 min på varje sida. (jag hade medelhög värme)
När jag ska vända kyckling bitarna drog jag av stekpannan, öppnade försiktigt m en grytvante ifall det skulle skvätta olja.
Man får vara försiktig så man inte bränner sig! Varm olja gör fruktansvärt ont!!!



Till slut är de klara att servera! :)
Man kan äta dem som de är med någon god sås till eller kanske ha ris, potatis, pommes eller vad man nu känner för. :)



Jag valde att göra en hemma gjord aioli till.
jag hade även en sweet chili sås att doppa bitarna i.
Den gjorde jag genom att blanda: sweet chili sås med mango & annans sweet chili sås.
Tog ca ½ av varje o blandade i en liten kopp.



Detta blev verkligen grymt gott!!!
Min man tyckte också om detta så det här gör vi garanterat flera gånger! :D

Jag kommer även att göra denna pnnering till fisk.
Ska köpa fiskblock, skära i längder så jag kan göra mina egna fiskpinnar! :D

/Häxan

Ugnsbakad färskpotatis med citron/pepparrotssmör

Detta recepr hittade jag i en mattidning för ett tag sedan och tyckte det verkade intressant så det ville jag prova.
Nu har jag provat.... jag är ju inte så där super förtjust i färskpotatis så det gjorde väll att jag kanske inte gillade detta så jätte mycket.

Dock har vi alla olika smak så bara för att jag inte gillade detta betyder det inte att detta var dåligt så därför vill jag ändå dela med mig av detta recept.

Smöret däremot var kanon gott så det kommer jag göra flera gånger till vanlig bakad potatis samt kanske ha till någon köttbit.



Detta behövs:





   

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll upp saltet i en form.
Tvätta potatisen försiktigt och skär små kryss på toppen av varje potatis och placera i formen m krysset uppåt.
Grädda mitt i ugnen 40 min eller tills potatisen blivit mjuk.

   

Undertiden som potatisen är i ugnen kan man göra smöret.
Ta det rumstempererade smöret o lägg i en skål.
Riv skalet från citronerna och riv i den färska pepparroten.
Ha även i lite salt och peppar och rör om så detta blandas väl.
Blir smöret för mjukt kan man sätta in den i kylen en liten stund.


Jag valde att lagatill en köttbit till detta men man väljer ju självklart själv vad man vill ha till om man nu vill ha något till.

Jag tyckte ju som sagt inte potatisen blev så jätte god men så är jag ju inte så superförtjust i färskpotatis, smöret gillade jag verkligen. :)
/ Häxan


Jordgubbssorbe

För en tid sedan hittade jag ett recept i en vecko tidning på mango sorbet.
Receptet var vädigt enkel!
Nu hade jag ingen mango hemma men jordgubbar!

Viste dock inte hur stor mängd jordgubbar man skulle ha.
I receptet stod det 1 mango.
Hur många jordgubbar är 1 mango?

Jag fich helt enkelt chansa o tyckte 200 g jordgubbar kändes bra. :)



Så här är receptet:

1½ dl vatten
1 1/4 dl strösocker
200 g jordgubbar


  

Koka upp vatten och socker så att sockret smälter.
Ställ sedan åt sidan så det får svalna.

   

Tvätta och ta bort de gröna från jordgubbarna.
När vätskan svalnat häll ner jordgubbarna i en mixer och häll på den kalla vätskan.
Kör så den blir en slät vätska.

 

Häll sedan upp detta i en bunde som tål frys.
Frys sedan sorben i 3 timmar innan du serverar.



Skeda sedan upp sorben i små serveringsskålar. :)



Klart att hugga in! :)
Detta blev supergott!!! Riktigt lätt att göra o snabbt gick det oxå, sen sköter det ju sig själv i frysen så man kan göra annat undertiden :D

Vill man piffa upp det hela kan man ju tex toppa med lite färska bär och citronmeliss.

/häxan

Jordgubbar m grädde och choklad

Idag blev jag otroligt sugen på jordgubbar och vispad grädde men jag ville piffa upp det lite.
Jag fick till min stora förtjusning se att vi hade choklad i kylskåpet! :D



Så detta använde jag mig av:

3 dl vispad grädde
Jordgubbar
Hackad choklad (vit choklad och apelsin krokant)

 

Eftersom jag gjorde denna efterätt bara till mig och min man tog jag bara lite choklad som jag hackade i bitar.

  

Jag klickade upp lite grädde i små serverings skålar, toppade med den hackade chokladen o la dit lite jordgubbar.



Grymt gott! Speciellt med apelsin chokladen med jordgubbarna och grädden :D
/Häxan

Pastasås med kyckling och Cajunkrydda

Ikväll hittade jag på en ny maträtt.
Jag hade inte så stor lust att laga mat o ville ha något snabbt till mig och min man.

Jag viste bara att jag ville ha kyckling och pasta resten improviserade jag ihop.



Nu har jag kanske inga riktiga mått på detta så jag får skriva på ett ungefär.

2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Cajunkrydda
Stark paprika krydda
3 dl grädde
2 stora mks tomatpuré
salt och peppar
Morötter

Pasta

jag började med att skala och hacka löken, finhacka vitlöken och skära kycklingfilen i småbitar.

   

Jag hade sedan i smör och lite olivolja i en varm gjutjärns stekpanna dör jag fräste upp kycklingbitarna med den hackade vitlöken. Jag hade ganska snabbt ner den gula löken också.
Jag lät detta fräsa tills att det fått en tunn stek yta då hade jag i paprika krydda och Cajunkrydda.
(Observera att det är Cajunkrydda i INTE cajenpeppar)
Rör om ordentligt så att kryddorna blandas väl.

   

Jag hade sedan i grädde och 2 stora matskedar tomatpuré.
Rörde om ordentligt, sen fick jag för mig att ha i morötter också något som jag inte alls tänkt från början.
Men skala och hacka morötterna och låt dem få puttra någon minut bara så de blir varma.
Sedan hade jag i lite svartpeppar och salt.





Till detta kokade jag lite pasta. :)
Snabbt gott och enkelt :D

/Häxan


Skink/mozzarella lasagne

För ett tag sedan stod jag och pratade mat med min arbetskamrat Anette.
Hon berättade då detta super smarriga recept för mig som är kanon enkelt och supergott!
jag var tvungen att skriva ner det på en lapp och sedan testa det.
Så tack så jätte Mycket Anette för detta kanon recept! :)



Detta behövs:

2 tetror krossade tomater m basilika smak (Man kan även ta 1 tetra vanlig o 1 m basilika smak)
1 stor gul lök
1 pkt färska lasagne plattor
mozarella (stor tub)
1-2 pkt strimlad rökt skinka
tomater

   

Häll upp lite olivolja i en varm (inte för varm) kastrull, skala och hacka löken och ha sedan i löken i kastrullen.

  

Häll även i de krossade tomaterna med löken, rör om och låt koka på svag värme i ca 10 min.
Smaksätt med lite salt och peppar.

   
under tiden som det putrrar passar jag på att förbereda det andra som att öppna förpackningar och skära upp tomat och mozzarella.

   

När tomatsåsen puttrat klart ta fram en ugnsäker form.
Häll ett tunt lager m tomat sås i botten, stö över lite skinka och täck med färska lasagne plattor.

  

Kör sedam 1 varv till.
På med tomatsås, stö över lite skinka och täck med lasagneplattor.

   

Ha sedan på ett lager till med tomatsås och strö över lite skinka.
ha sedan på den skivade tomaten.
Ha sist på den skivade mozzarellan.
Låt detta sedan stå mitt i ugnen på 225 grader i ca 20- 25 min så att osten får en svag fin färg.

 

Den är nu klar att avnjutas! :)





Detta var otroligt gott och välldigt enkelt att göra! :)
Det enda som jag kanske inte tyckte om var att de färska tomaterna gjorde denna lasagne lite vattning så nästa gång kommer jag prova att göra detta utan färska tomater. :)

Men det var verkligen kanon gott så denna rätt rekomenderar jag verkligen! :)
/Häxan


 
 

RSS 2.0