Wienerstänger

Små kakor är verkligen underbart!
De flesta gillar småkakor och gärna olika sorter.
Kakor håller sig i flera månader bara man förvarar dem på rätt sätt.
Jag lägger alltid mina kakor i burk med lock som verkligen sluter om och förvarar i skafferiet.
Alltid trevligt att kunna plocka fram lite kakor när man får över folk på fika.
Har man kakor hemma gör det ju inget heller om vänner bara ringer på dörren, då har man alltid något att bjuda på! :)

Dessa kakor är min mans favorit.
Säger jag att jag ska baka kakor säger han genast att han vill ha dessa! :D

Som vanligt plocka jag fram alt som jag behöver när jag ska baka och plockar undan det allt eftersom jag använt det, på så sätt har man mera koll och slipper glömma något.
Något som inte står klart o tydligt i eceptet är att smöret ska vara rumstempererat!
Smöret ska vara rumstempererat!
Det kan ju ta ett tag om man bara sätter fram smöret men om du mäter upp den mängd smör dub ska ha, skär den i mindre bitar och lägger på ett fat blir den ju mjukare fortare! :)
När smöret sedan är mjukt ha ner den i en bunke och rör ihop med sockret så det blir som en kräm.
Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
När du rört ner äggen i smeten tillsätt då hjorthornssalt och mjöl och rör ihop.
Jag rör ihop så mycket jag kan sedan tar jag fram en bit smör papper och själper ut degen på den för att arbeta ihop till en smidig deg.
Till dessa kakor brukar jag sedan alltid få tillsätta lite extra mjöl för annars e degen super kladig!
Degen själper jag upp ganska centrerat (mitt på) bakpappret för att kunna vika upp kanterna och trycka till.
Så här får man göra några gånger, degen blir fastare och fastare och tillslut till en smidig deg.
Det sista arbetar jag ihop för hand.
Nu brukar jag få tillsätta lite bjöl för annars brukar degen klibba fast sig på mina händer.
när degen slutat klibbafast plattar jag till den och skär den i 4 ungefär lika stora bitar.
Jag rullar sedan degen till bollar så jag kan rulla ut längder på ca 40 cm.
Lägg sedan på bakplåtspapper på plåt och längderna på.
Ta 2 längder på varje plåt.
Gör sedan en fördjupning mitt på varje längd.
I receptet står det att man ska ha 3-4 msk fast sylt... det tycker jag är väldigt snålt!
Jag vet inte hur mycket sylt jag använder men det är betydligt mer än så!
Här använder jag faktiskt bob hallonsylt, förpackningen tycker jag är oerhört praktisk då det är som en pip framtill.
Bara klämma ut sylten så mycket/lite som man önskar.
Tänk dock på att inte ta allt förmycket för då kommer sylten att rinna över!
När du fyllt längderna med sylt grädda dem mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Undertiden som kakorna gräddas brukar jag passa på att förbereda kristyren.
Till detta behövs florsocker o några droppar vatten.
När längderna gräddats klart är det dags att skära dem i snittar.
Eftersom det är en masa sylt har det en tendens att bli lite kladdigt så jag brukar även ta en bit papper så jag kan torka av kniven på efter jag skurit loss en kaka.
Snittarna skall skäras när längden är varm!
Häll sedan på kristyren och låt svalna.
När kakorna svalnat lägg dem sedan i en burk med lock som verkligen sluter om.
Lägg gärna lite smörpapper/bakplåtspapper mellan kakorna om du travar dem på varandra.
Sen är det bara att plocka fram o mumsa! :D

Härligt goda kakor! :D
/ Häxan
Ps: Jag fotar allt själv till min blogg samtidigt som jag bakar/ lagar mat.


Chokladhavresnittar

Provat ett recept som jag hittat i en gammal veckotidning.
Dock hade jag inte sparat hela receptet! :D
Men det gick bra ändå! :)
Som vanligt plockar jag fram allt jag behöver och plockar undan allt eftersom jag använt det jag behöver.
På så sätt har man koll och man slipper missa något ;)



Man skulle blanda degen i en matberedare men det tyckte inte jag funkade så bra... :)
Jag valde tillslut att blanda ihop degen för hand!
Så jag la ut smörpapper så degen var samlad där o vek ihop kanterna o tryckte till, tillslut fick jag en smidig deg som jag kunde abvända mig av.


Så skulle man dela degen i 3 lika stora delar (på ett ungefär)
Så ska man rulla ut varje bit till en lång remsa (ca 40 cm lång)
Dok ville den gå sönder för mig flera hånger när jag försökte rulla ut den.
Vet inte om ni kommer ha samma problem men den var lätt att "laga/sätta ihop igen" och fortsätta rulla.
Jag har ju som sagt inte hela receptet men jag placerade längderna på samma plåt och plattade till den pytte lite.
Sen så gräddade jag dem mitt i ugnen på 150 grader i ca 25-30 min.
När de är färdig gräddade skär de i snittar innan de svalnar!
Låt kakorna sedan svalna
När kakorna svalnat är det dags att smälta chokladen som ska ringlas över kakorna.
Detta gör man genom att smälta chokladen i ett "vattenbad"
Ta  fram en kastrull, häll upp ganska mycket vatten, sätt på en djup skål och värm upp vattnet.
Vattnet ska INTE koka men det ska bli varmt.
Hacka chokladen och lägg ner i skålen.
Låt chokladen sakta smälta, rör om då och då så att du seratt chokladen blir helt flytande.
När den är helt flytande kan du ringla den över kakorna.
Låt sedan stelna.
Vill du att chokladen ska stelna fortare placera kakorna i kylskåpet.


Så var kakorna till slut klara att mumsa i sig! :D
(jag förvarar sedan kakorna i en plastburk i kylskåper så att inte chokladen blir mjuk o kladdig.)
Dessa blev verkligen kanon goda!!! :D <3

/Häxan

(Ps: jag fottar allt själv till min blogg)

Lax m kantarellsås och koktpotatis

jag hittade på en ny maträtt här igen.
Jag viste inte riktigt vad jag skulle hitta på så jag improviserade lite! :)
Detta använde jag mig av:
Potatis
creme fraiche smaksatt m vitlök och parmesan
Kantareller
persilja
broccoli
lax
peppar
salt
smör
olivolja
Börja med att koka upp potatisen för den tar längst tid.
Rensa kantarellerna om du inte redan gjort  det.
Skölj broccolin och bryt, skär den i bitar.
Ta fram en kastrull o fyll m vatten så du kan koka broccolin.


Låt broccolin koka upp m lite salt i ca 5 min.
Stek kantarellerna i smör och salta lite.
Ha i cremefraichen i en kastrull, värm upp och ha sedan i de stekta kantarellerna.
Rör om och ha i lite hackad persilja.
Rör om igen och smaka av, tillsätt eventuellt lite salt.


Nu dags för laxbiten. Tro lite svart peppar på den och lite salt stek upp på medelvärme i olivolja ca 2-3 min på varje sida.
Lägg sedan upp på fat och hugg in.
Enkelt, snabbt och gott! :D
(Ps: jag fotar allt själv till min matblogg undertiden som jag lagar maten.
Det gör att jag ibland inte hinner med att fota alla moment men jag gör så gott jag kan) :)

/Häxan

Omelett med kantareller och fetaost

Slängde ihop en omelett med kantareller och fetaost.
Det är så underbart med  omeletter för man kan ha i nästan vad man vill! :)


Detta behövs för 1 person
1 ägg
ca 1/4 dl mjölk
Kantareller
Fetaost
vitpeppar
flingsalt
smör att steka i.
Eftersom jag varit ute i skogen och plockat mina kantareller fick jag så klart börja med att rensa dem.
Sen stekte jag upp dem i smör och hade på lite fling salt.
Under tiden som kantarellerna steks passar jag på att vispa ihop ägg ich mjölk samt ha i lite vitpeppar.
Ställ stekpannan m de stekta kantarellerna åt sidan o ta fram en ny stekpanna.
Låte den bli varm o ha i en klick smör.
ha sedan i omelettsmeten.
Ta en visp och ror om lite lätt.


Rör om ganska mycket med vispen men inte hela tiden.
Men rör om tills att det stelnar/tjockar till sig mer o mer.
Ta en stekspade o kolla så omeletten inte sitter fast, häll sedan på kantarellerna och smula på fetaost.
Ta sedan stekspaden och tryck ner lite lätt svamp och feta ost.
När omeletten stelnat lite mer är det dags att vända på omeletten o steka andra sidan.
detta gör man lättast att sätta en tallrik över stekpanna och snabbt vända så stekpannan hamnar upponer.
Låt sedan omeletten glida ner tillbaka i stekpannan.
Feta osten smälter lite så ha koll på omeletten så den inte fastnar.
låt den bara steka lite lätt, den blir klar ganska fort.


Lägg den sedan på fat, smule evetuellt på lite x-tra feta ost, strö på lite persilja jag hade även på svart peppar på fatets kanter för att göra det lite mera dekorativt.
Så var det klart att servera! :)
/Häxan
(Ps: Jag fotar allt själv till min blogg!
Jag fotar samtidigt som jag lagar maten så ibland hinner jag inte med att fota alla moment.
Men jag försöker hinna med så gott jag kan.) :D

Egen gjorda pommes m hemma gjord aioli

Jag gillar verkligen pommes men har dragit mig lite för att göra egna då jag tyckte det verkade svårt.
Men nu har jag testat några gånger och det är inte alls svårt!
Det du behöver är :

1 fritös
olja att frittera i
stora potatisar
fingsalt.
Tvätta potatisen och skär bort kanter så att du får raka sidor och en mera rektangelform.
Sör sedan potatisen i skivor, en tjocklek på ca 0,5-1 cm.
skär sedan så att du får potatisen som avlånga stänger och lägg potatisen i kallt vatten.
Sätt igång fritösen, den ska stå på ca 165 grader.
Lägg fram en ren handuk och häll bort vattnet från potatisen.
lägg potatisen på den rena handuken och lägg en ny ren hanuk över.
Tryck till lite lätt så potatisen torkas lite.
När fritösen nått rätt värme ha i potatisen och förfrittera i 10 min.
ta sedan upp den och låt den svalna lite.
Undertiden som den svalnar passar jag på att göra aioli samt höja temperaturen på fritösen!
Fritösens värme ska nu upp till ca 195 grader.
Aioli:
2-3 msk majonäs
1 msk dijon senap
några droppar citron saft
1-2 vitlöksklyftor
(paprika krydda)
Blanda ihop majonäs och dijon senap, ha i några droppar citronsaft och lite paprika krydda blanda sedan ihop allt.
Pressa sedan i vitlöken och rör om ordentligt.
Häll over aiolin i en ny kopp så det inte ser så kladdigt ut, ser ju snyggare ut när man serverar ;)
Lägg den lilla skålen tex i en lite större skål.

Nu tillbaka till pommesen som ska fritteras 1 gång till :)
Kom ihåg att fritösens temp nu ska vara runt 195 grader.
Fritera pommesen i 5-10 min (lite beroende på hur tjocka de är o hur mycket du har i korgen)
Jag fritterade mina runt 7-8 min.
Häll sedan upp i en skål, strö på lite fling salt och kasta runt/blanda lite
Häll sedan över dem till serverings skålen :)
Klart att servera! :)
/ Häxan

(ps: jag fotar allt själv till min blogg.
Eftersom jag lagar maten samtidigt hinner jag ibland inte fota alla moment men försöker i allafall. :)

Kanel/kardemumma keso med banan och äpple

Idag kände jag för em lättare lunch o viste inte vad jag skulle hitta på.
Så ploppade det bara upp i huvudet kanel&kardemumma keso m banan och äpple.

Så jag tänkte... det får jag väll ta o prova. :)
Detta behövs:
1 liten burk naturell keso
Kanel
Kardemumma
1 banan
1 äpple
Häll upp keson i ett fat, rör i kanel och kardemumma efter egen smak (smaka av)
Skär bananen i bitar och strö över.
Skölj av äpplet och skär den i klyftor. 
Skär bort stjärnhuset och skär äpplena i bitar och strö över.
Nu är det bara att mumsa i sig! :D
Enkelt och gott! :D
/Häxan
Ps, jag fotar allt själv till min blogg

Citronflarn

Havreflarn är underbart gott så därför blev jag lite nyfiken när jag hittade receptet på citronflarn.
Kan säga att jag är glad att jag hittat det receptet! :D
Detta behövs:


Smält smöret i en kastrull, blanda socker, havregryn och mjöl i en skål och riv i skal från 1 citron.


Ha sedan i det smälta smöret, mjölk och sirap, rör om ordentligt!
Lägg bakplåtspapper på plåtar och klicka ut massan ungefär så stora som 5 kronorsmynt.
Tänk på att ha avstånd mellan klickarna, de flyter ut i ugnen. 
Grädda mitt i ugnen på 200 grader 5-7 minuter.
Receptet säger vakta noga och det får man verkligen göra!
Håll koll på kakorna så de inte bränns!!!


De blev riktigt goda!!! :)
Dessa kakor var väldigt lätta att göra så dt kommer det bli mycket av i framtiden! :D

/Häxan

Blomkålsmos


Något som jag alltid varit nyfiken på är blomkålsmos.
jag hittade en recept som jag tyckte verkade bra men min man var och är väldigt skepisk mot detta! :D
Blev att jag provade receptet när jag var själv hemma! :)

Detta behövs:



Dela blomkålen i mindre bitar och koka upp så de blir mjukt, häll bort allt vatten och lägg bitarna i en skål.


Ha i creme fraishe och basilika m blomkålen och mixa m en mixerstav.
Smaka av med salt och peppar.


Detta blev underbart gott!!!
Den är kanongod att äta som den är, men jag valde även att ha bacon till.
Denna mos passar til precis vad man vill!

/häxan

Tomatsoppa m pepparrotskräm


För en tid sedan hittade jag detta jätte intressanta recept.
Min man är inte speciellt förtjust i tomat soppa så receptet har fått ligga i väntan på att jag skk kunna prova det själv.
Nu har jag haft tid att ensam kunna prova detta underbara recept! :)
Detta behövs:



Då är det bara att sätta igång! :D
Jag kommer även att göra ostgrattinerade vitlöks/perilje bröd till denna soppa.

Ta fram en större kastrull, koka upp vatten, krossade tomater och chilisås.
Ta fram en mindre kastrull ha i olja, skala och finhacka lök och vitlök och fräs upp mjuk upp med oljan 3-5 min.
Den ska inte få så mycket färg utan mera bara bli mjuk.

Undertiden som löken fräser ha ner buljongen i tomatsoppan så den hinner lösas upp lite.
När löken sedan fräst klart ha ner löken i tomatsoppan och rör om.
Låt koka ca 5 min.
Krydda m salt och peppar.


Jag valde även att göra ostgratinerad vitlöks/persilje bröd till.
Ta några skivor bröd och lägg på bakplåtspapper på en plåt och sedan skivorna.
Ta fram en skål häll i lite olivolja, pressa i några klyftor vitlök och hacka persilja.
rör om och pensla sedan på brödskivorna.
Ha sedan på några skivor ost och grädda mitt i ugnen på 225 grader tills osten smält.


När allt är klart häll upp soppan i skålar, pressa i lite pepparrotsvisp och strö över hackad persilja.
Servera m brödet.


Detta recept var riktigt enkelt, gick väldigt snabbt och var verkligen kanon gott!!! :D
/ Häxan

Kokta majskolvar

Hösten är här! :)
På hösten när jag och min man besöker marknader brukar jag passa på att köpa förska majskolvar för att sedan koka i salt och äta med smör.
Det är ju såååååå underbart gott!!! :)
Det är även otroligt lätt att göra och går oerhört snabbt!



Detta behövs:

Färska skalade majskolvar
Fling salt
Vatten att koka majsen i.
Smör


Ta fram en stor kastrull, fyll den m vatten och ha i en näve flingsalt.
Låt vattnet koka upp och ha i majskolvarna.
Låt de koka ca 6-7 min om de är mindre om de är större låt de koka 7-8 min.


När de kokat sin tid är det bara att trycka i små majspiggar eller vad man ska kalla de för. :)


Sen är det bara att klicka ut lite smör på tallriken, rulla majskolven i smöret o mumsa i sig! :D
Underbart gott!!! :D
/Häxan

RSS 2.0