Häxans banan dessert

Nu i värmen blir det tyvär inte att jag bloggar så mycket för jag har svårt att äta.
Men jag tänkte jag skulle lägga ut något iallafall.

Denna brukar jag servera som efterätt och är super lätt att göra!



Detta behövs:

Kakor
banan
(blåbär)
vanilj yoghurt

fina glas



Jag brukar använda denna yoghurt, den ger en välldigt mjuk o fin smak.



Det går bra att använda vilka kakor eller vilken frkt man vill egentligen.
Jag tycker även om att ha i tex hemma gjorda kola kakaor med jordgubbar och persika.
Så endast fantasin sätter gränser :)

   

Börja med att ta fram glas.
Smula sönder 1-2 kakor i botten på varje glas.

   

Skala bananen och skär den i bitar.
Lägg några av bitarna ovanpå kak smulorna.

   

Häll sedan på lite vanilj yoghurt.
Ta på en krossad kaka till och sedan lite mera banan bitar och häll på yoghurt igen.



Avsluta med en sista kaka att strö över.
Toppa gärna med blåbär. Annars är det även gott med hallon eller smultron.
(Hade doch inget hemma nu)



Snabbt, gott och lätt precis som man vill ha det i denna värme :)
/Häxan


Finsk Pyttipanna

Denna rätt har jag lärt mig från min mamma för en massa år sedan.
(tror det var den enda rätten hon lagade hemma, annars lagade pappa all mat)

Hon kallar den för finsk pytt i panna.
Om denna rätt är finsk är jag inte säker på men min mamma är i allafall från finland så den borde ju vara finsk eftersom hon kallar den för det. :)

Denna rätt går snabbt att göra, sommartid äter man ju ganska mycket potatis o iblnad blir det ju över, så istället för att slänga potatisarna kan man ju göra denna rätt.
Den är ju ganks billig för övrigt oxå.



Detta behöver man:

Några kokta potatisar
En bit falukorv
gul lök
ägg

aromat, salt och vit och svartpeppar



Skala och hacka löken i bitar skär korv och potais i bitar med.
Jag skär ganska grova bitar för det är så jag fått lära mig.
Tag sedan en stekpanna (gärna gjutgärn) ha i smör och fräs upp allt tillsammans på låg eller medelvärme.





När pytten börjat få fin färg ha då i kryddor och äggen.



Ta en stekspade eller en slev och krossa äggen och rör ihop dem m pytten så de steks väl.
Det är sedan klart att servera. :)



Jag brukar stö lite persilja över och servera med rödbetor.
Även jätte gott att ha på ketchup! :D

/Häxan

Choklad bollar

Choklad bollar är ju så himla gott och så enkelt att göra.
Här hemma har vi nästan alltid choklad bollar i en liten burk m lock i kylskåpet.

Choklad bollar kan man ju göra både stora som små.
Jag tycker ju om att baka massor till bla födelsedagar och då gör jag nästan allt i litet format bara för att man ska kunna orka äta av allt.
Personligen tycker jag om när de är små för jag tycker om att ta 1 eller 2 till kaffet ibland och en liten bit räcker gott o väl för mig :)



Detta behövs för at göra ett gäng choklad bollar:

75-100 g rumstempererat smör. (viktigt att smöret är mjukt)
1½ dl strösocker
1 msk vanilj socker
4 dl havegryn
2 msk kakao
3 msk stark kaffe

Pärlsocker eller kokos att rulla bollarna i.

  

Rör ihop smör socker och vaniljsocker till en slät "kräm".

  

Blanda ner havegryn, kakao och kaffe. Rör om till en jämn "smet"



Ta sedan tex en teskedsom du kan ta upp smet med.
Rulla till små eller stora bollar, rulla i pärlsocker (Eller kokos)
och lägg sedan på en tallrik.



Väljer man kokos kan man dessutom ha lite kul m karamellfärg! :D



 

Häll kokos i en skål( vill du ha fler färgen så en skål för varje färg)
Så häller du några droppar karamell/hushållsfärg över kokosen och rör om :)
Kokosen tar färg och det är bara att sätta igång o rulla bollarna i den färg glada kokosen :D




Sen är det bara att lägga in dem i kylskåpet en liten stund så att de får stelna lite.
(om man nu har tålamod till det ;D )





När de fått stelna till sig kan man sen lägga över dem i en burk o ha i kylskåpet.
Mycket gott med en kopp kaffe till tex eftermiddags fikat :)



/Häxan

RSS 2.0