Ugnsbakade rödbetor m äppel och gräslöksröra

För ett tag sedan hittade jag ett jätte intressant recept på ugnsbakade rödbetor i en mat tidning.
De enda gångerna jag ätit rödbetor är inlagda rödbetor som man köper i affären för att ha till tex pytt i panna.

Men jag kände att jag ville prova på något nytt och detta recept lät väldigt spännande!

Detta behövs:
Jag gjorde som receptet sa, tvättade rödbetorna noga. det behövs verkligen att tvätta dem noga för de är alldeles jordiga/sandiga och man vill ju inte ha sådant kvar på dem för då känns det som om man tuggar på grus!
Smält sedan smöret och pensla rödbetorna.


Sätt sedan in rödbetorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.

Undertiden som rödbetorna stod i ugnen passade jag på attgöra röran till dem.
Jag började m att finhacka gräslöken.




Klyfta äpplena, skala dem och skär bort stjärnhuset.
Finriv sedan och pressa i citron saften och rör sedan om.



Häll kesellan i en skål, häll på grädden riv sedan färsk pepparot och ha i.


Ha sedan i peppar, salt och honung och rör om.
Ha sedan i gräslöken och de rivna äpplena. Rör om igen o ställ i i kylskåpet tills att rödbetorna är klara.


Servera rödbetorna med röran. :)
Det blev faktiskt riktigt gott. Dock tyckte jag att det blev lite mäktigt.
Jag skulle välja att servera denna som en förätt och då 1 rödbeta per person.
Men det är bara vad jag tycker så därför lägger jag denna som en vegetarisk rätt. :)

/ Häxan

Äppelmarmelad

Jag och min man fick massor med fina ällpen från hans syster.
Jag blev överlycklig och satte genast igång att fundera vad jag skulle göra av dessa.

En del ällen skalade jag och skivade, la i påsar och frös in.
Bra i vinter att ha till olika bakverk. :)

Men så hittade jag detta underbara recept på äppelmarmelad som jag kände att jag bara måste prova!



Detta behövs:

1 kg äpplen
750 g strösocker ( ca 8½ dl)
2 kanel stänger
10 nejlikor
6 kardemumma kapslar
saft från 1 citron

Rena glas burkar!!!
Tvätta äpplena, skär dem i klyftor, skär bort stjärnhus och väg så du får ca 1 kg äpplen.
När du fått 1 kg skär då äpplena i bitar.
(om du inte vill ha så mycket äppelbitar i din marmelad skär små bitar)


Ha ner äppelbitarna i en kastrull, pressa ur saften från 1 citron och häll i saften.


Ha sedan i kryddor och socker och låt detta börja koka upp.



Koka marmeladen i ca 20 min och rör om lite då och då.
till slut får den en lite marmeladig koncistens.
(det doftade verkligen underbart när man kokade detta!)



Undertiden som marmeladen kokar passa på att värm glasburkarna i ugnen.
De ska ca 5-10 min på 100 grader.
Ställ dem på ett galler längst ner i ugnen.
Jätte viktigt att glasburkarna är varma!

Om du häller ner varm marmelad/sylt i kalla glasburkar kan de explodera!
Därör är de viktigt att du värmer dem!
Ha på dig grytantar när du sen tar ut burkarna så du inte bränner dig.

Häll sedan försiktigt ner marmeladen i burkarna.
Kanelstängerna tog jag bort men lät de övriga kryddorna vara kvar.
Skruva sedan på locken ordentligt.
Jag brukar hålla i burkarna med en handuk eller grytvante och skruva på locket ordentligt. :)


Låt sedan marmeladen få stå och svalna i sina burkar.
Sätt sedan in dem i kylskåpet.

Jag smakade så klart lite av den varma marmeladen innan jag hällde upp den i burkar.....
Den var UNDERBART god!!!
Dock fick jag lite julkänsla tack vare kryddorna :D
Så jag kommer nog spara de till julen..... kanske ;D Den var så himla god!!! :D

/ Häxan

Häxans kyckling i jordnötssås

För en tid sedan blev jag jätte sugen på kyckling i jordnötssås!
Jag har aldrig lagat detta tidigare och viste inte riktigt hur jag skulle göra så jag improviserade helt enkelt.

Eftersom jag varit ute i köket och lekt har jag inget riktigt recept på detta.
Jag får helt enkelt försöka förklara hur jag gick tillväga.

Detta använde jag mig av i allafall:
4 kycklingfiléer
scharlotten lökar
vitlök
Tandori krydda
Green curry
jordnötssmör
purjolök
paprika
sweet chili
Creme fraiche
skölj av filéerna lite och skär den i bitar/ strimlor.
Skala scharlotten lökarna och finhacka dem. (Jag tog 3 stycken här)
Skala vitlöken, krossa den med ett knivblad
(dvs ta en kniv som är bred, placera knivens platta breda sida över vitlöken och tryck till med handen så vitlöks klyftorna blir platta, det blir då lättare att finhacka dem men akta så du inte skär dig på knivbladet!)
Finhacka sedan vitlöken också.
Tror jag tog 2 el 3 vitlöks klyftor här.
Ta fram en wokpanna, häll i lite olja.
Jag tog olivolja och lite rapsolja.
När oljan börjar bli varm i pannan hade jag ner den finhackade vitlöken och scharlottenlöken.
Fräste upp lite lätt i ca 1 min sedan hade jag ner kycklingen.
Stek kycklingen tills att den fått en jämn färg.
Efter det hade jag i kryddor:


Green curry hade jag i ca 1/4 av påsen och tandori hade jag i ca ½ påsen


Ha i kryddorna och rör om ordentligt.
Ha sedan i creme frachen och rör om tills den blivit som en sås. (Jag hade en stor burk)
Ha därefter i jordnötssmör. (jag tog i 3 rejäla klickar, någotstörre än golfbollar kan man säga)

Låt de sedan smäla i under omrörning.
Ha sedan i sweet chilisås, jag hade i ganska mycket sås men det kan man ju smaka av o känna efter själv hur mycket man vill ha i.
Ha sist i hackad purjolök och hackad paprika.
Rör om och servera med ris.
Inte det snyggaste uppläget denna gång men sjukt gott blev det i allafall! :)
Vill man piffa upp det innan serveringen kan man ju alltid strö på lite pesilja så ser upplägget genast trevligare ut ;)

Ps: jag fottar allt till min blogg själv.
Ibland hinner jag inte fota alla moment när jag lagar maten (har ju bara 2 händer) ;)
Men jag försöker hinna med och fota så mycket som möjligt.

/ Häxan

Rårörda lingon

Rårörda lingon är verkligen underbart gott!
Nu finns det massor med lingon ute i skogen så jag passar på att bege mig ut för att göra lingonsylt/rårödra lingon
Men även frysa in lingon till olika bakverk.

Rårörda lingon är jätte lätt att göra och jag tycker det är bättre tt göra det själv än att köpa dyrt i affären som dessutom är fulla m e- ämnen o annat skit.



Till rårödra lingon behöver du bara lingon och strösocker samt varma glasburkar.

Viktigt att rensa bären först innan man använder dem, plocka bort små kvistar, blad gräs mm
Skölj sedan av dem o lägg i en kastrull.
Fyll på med socker så att bären nästan täcks och sätt sedan på värmen.
Rör om så att socker smälter och mosa bären lite lätt.
Låt koka upp på svag värme.



Viktigt att burkarna är rena och varma!
Bästa sättet att värma burkarna är att sätta ugnen på 100 grader.
Ställ burkarna på ett galler längst ner i ugnen 5-10 min.
Varför är det så viktigt med varma burkar?
Jo, om du häller jätte varm sylt i kalla burkar kan de explodera, därför bör burkarna vara varma.
Du behöver inte vara rädd för att burkarna ska gå sönder i ugnen, 100 grader är inte så hög temperatur, burkarna klarar sig bra och blir lagom varma att hälla sylt i.

Glöm inte att skumma av.
(Skumma av menas med att när socker och lingon kokar kommer det som ett skum vid kanterna, Ta en matsked och ta försiktigt bort skummet som kommer, det är massor med skit i det som du inte vill ha i din sylt)
Ta sedan upp burkarna från ugnen men ha på dig en grytvante så du inte bränner dig!
Häll edan försiktigt den varma sylten i burkarna och sätt på lock.
Här brukar jag hålla i burken med en grytvante och skruva på locket med en handuk så man kan skruva åt det ordentligt.
Låt sedan sylten få stå och svalna.
(jag använder mig av gamla burkar som tex majonäs, inlaggd gurka osv se som sagt bara till att burkar och lock är ordentligt diskade om du gör samma sak)

Ps, jag fotar allt själv till min matblogg.
Försöker fota alla moment men ibland hinner jag inte lagamaten/ baka o fota samtidigt. :)
/Häxan

Lätt blåbärssylt/ Marmelad

Blåbärssylt är något som jag verkligen gillaroch jag gillar även om det är lätt att göra.
Mina vänner gillar verkligen mina marmelader och sylter och brukar fråga vad min hemlighet är för at få dem så goda.
Mitt svar brukar bli: Hålla det så enkelt som möjligt! :)

Här kommer nu det "hemliga blåbärsreceptet" ;D



Det du behöver är färska blåbär och syltsocker samt rena varma glasburkar.



På baksidan av påsen står det hur man ska gå tillväga samt måtten. :)
Super enkelt och bra!
Vill man ha sylt/marmelad så 1 kg frukt/bär och 1 kg socker
Vill man ha lättsockrad sylt/ marmelad 2 kg frukt/bär o 1 kg socker.

Jag brukar ta 1 kg frukt/bär och 1 kilo socker.
Det gör iof att det blir mera marmelad aktigt än sylt aktigt. :)
Jag går ut i skogen och plockar mina blåbär.
Viktigt att rensa blåbären innan man använder dem, dvs ta bort blad osv.
Sedan sköljer jag av dem.

Viktigt att burkarna är rena och varma!
Bästa sättet att värma burkarna är att sätta ugnen på 100 grader.
Ställ burkarna på ett galler längst ner i ugnen 5-10 min.
Varför är det så viktigt med varma burkar?
Jo, om du häller jätte varm sylt i kalla burkar kan de explodera, därför bör burkarna vara varma.
Du behöver inte vara rädd för att burkarna ska gå sönder i ugnen, 100 grader är inte så hög temperatur, burkarna klarar sig bra och blir lagom varma att hälla sylt i.

Häll blåbären i en kastrull med socker och låt koka upp enligt anvisad tid på förpackningen.
Glöm inte att skumma av.
(Skumma av menas med att när socker och blåbär kokar kommer det som ett skum vid kanterna, Ta en matsked och ta försiktigt bort skummet som kommer, det är massor med skit i det som du inte vill ha i din sylt)

Ta sedan upp burkarna från ugnen men ha på dig en grytvante så du inte bränner dig!
Häll edan försiktigt den varma sylten/marmeladen i burkarna och sätt på lock.
Här brukar jag hålla i burken med en grytvante och skruva på locket med en handuk så man kan skruva åt det ordentligt.



Låt sedan sylten/marmeladen få stå och svalna.
(jag använder mig av gamla burkar som tex majonäs, inlaggd gurka osv se som sagt bara till att burkar och lock är ordentligt diskade om du gör samma sak)

Ps, jag fotar allt själv till min matblogg.
Försöker fota alla moment men ibland hinner jag inte lagamaten/ baka o fota samtidigt. :)
/ Häxan

God choklad

För ett tag sedan var jag och min amn till affären.
Jag var väldigt godis sugen och hittade då dessa 2 choklader


Riktigt goda båda två!
Men som många choklader är dessa som man bara ska ta någon bit av och njuta av, absolut inte frossa i sig.

Om jag måste välja en av dessa så blir min favorit den första.
Jag var faktiskt mest skeptisk mot denna men det var en oerhört bra kombination m mörk choklad och citron.
Riktigt riktigt gott!!!

Marabous Orient m dadlar och pistage var god men som många av dessa tycker jag att det lätt blir väldigt sött!
Men jag äter gärna mörk choklad så då kan man ju lätt tycka att ljus choklad blir väldigt söt. :)

Köttfärsbiffar med glaceradlök, pot och sås



en morgon när jag kollade på tv 4 nyhetsmorgon var det en kock som gjorde dessa underbara köttfärsbiffar med glacerad lök och kokt potatis.

Såsen här är min egna sås som jag själv hittat på.



Detta behövs för köttfärsbiffar och glacerad lök:







Lägg färsen i en bunke. (Jag använder nötfärs)
I receptet skulle man riva i skalad lök men jag väljer att finhacka den då jag gillar att det är lite lökbitar.
Rör ihop färs, ägg och lök. (jag använder bara 1 lök till färsen, den andra löken ska glaceras)

Tillsätt sedan grädde,kallt vatten och fond och rör ihop tills det tjocknar.



Rör i hop tills att det tjocknar och du får edn fast smet.
Ha sedan i kryddorna.
Ta en tesked m pytte lite färs o smaka av.
(Jag brukar smaka av, man äter ju råbiff så varför skulle man då inte kunna smaka av sin köttfärssmet? )



Ha sist i ströbrödet.
Blanda ihop detta väl. Tag sedan färs och rulla till bollar, fukta gärna händerna med kallt vatten så inte färsen klibbar fast så mycket i händerna.
Plata sedan till bollarna.



Jag brukar lägga biffarna på en skärbräda eller på ett fat.
Sedan steker jag dem i smör och passar även på att koka potatis.



Så passar jag även på att göra en sås till.
Detta är som sagt min egna påhittade sås.

   

Jag tar en liten Kelda matgrädde och häller den i en kastrull och låter det bli varmt.
Så har jag i 1 buljongtärning (tar lite olika beroende på vad jag lagar, denna gång blev det ox-buljong)
Så låter jag buljongtärningen sakta smälta under omrörning. Låt inte såsen koka för mycket, då kokar denlätt över eller blir bränd. Så ha ganska låg värme men ändå att den små kokar/ små bubblar
Sen tar jag rosepepparkorn somg jag krossar i en mortel.

   

Sedan harjag i en skvätt fond ca 1 msk (även här varierar beroende på sås, denna gång oxfond)
Så har jag i rosepepparn och rör om.
Efter det har jag i Maizena mörk redning. Det gör att såsen blir tjockare och du behöver inte vara rädd för klumpar i såsen. Den är jätte bra!
Häll i lite åt gången och rör om o se hur såsen tjocknar, häll i lite i taget och rör om tills du är nöjd m tjockleken på såsen.
Smaka av. Nu är det ju både fond och buljong i såsen så den brukar vara lagom salt men vill du ha såsen saltare är det bara att hälla i lite salt.

   

Nu dags för den glacerade löken. 
Skala löken, halvera den och skär varje halva i tunna skivor.
Ta fram en stekpanna, låt den bli varm och ha sedan i smöret.
När smöret smält sänk värmen till medel och ha då i löken och vänd runt den i stekpannan.

   

När lken börjat mjukna tillsätt då en nypa socker  och en skvätt kalvfond och rör om ordentligt så löken blir glacerad.





Sen när allt är klart är det bara att sätta sig ner o njuta av maten :)
Servera gärna en sallad till också.

/Häxan

 


Kaka med färska bär (eller frukt)

Detta recept på denna underbara mjuka kaka fick jag av en arbetskamrat.
Den är verkligen kanon god och känns super lätt att göra eftersom det mest var att röra ihop allt till en smet! :)



Detta behövs:



   

Smöra och bröa först en form (mått ca 24x37 cm)
Smält sedan smören till kakan i en kastrull och låt svalna.
Ha ner äggen i en bunke.

   

Vispa ägg och socker poröst/ fluggigt.
Byt sedan ut vispen mot en slev ha i mjölet och vanilj sockret samt det smälta smöret och rör ihop till en jämn fin smet.
Man får röra ganska kraftigt för annars blir det mjölklumpar i smeten.
Funderar om det kanske är bättre att använda en elvisp till detta! ;)
(smeten blir också väldigt tjock)

   

Häll upp den "tröga" smeten i formen, ta hjälp av en slickepott.
jag hade inga färska bär hemma  men äpplen så jag tänkte det får väll gå bra!
Så jag skar 2 äpplen i klyftor, och tärnade upp dem och stödde över kakan.

 

Jag blandade även ihop lite socker och kanel som jag sedan strödde lite lätt över kakan.
Grädda sedan kakan mitt i ugnen på 175 grader 30-35 min.

Obs! När kakan är klar ser den fortfarande väldigt ljus ut! Jag trodde först att den inte var klar men när jag kollade med en sticka så var den klar.
Så förvänta er inte att det blir så mycket färg på kakan som kakor normalt får när de står i ugnen.



Låt sedan kakan svalna.
När den svalnat kan man skära upp den i lagom stora fyrkanter och servera.



Kakan är nu klar att avnjutas. :)
Nästa gång ska jag prova denna kaka med färska bär.
Kan tänka mig att den är kanon god att göra på tex jordgubbar o strö över lite kardemumma och socker. :)

/Häxan

Ps: Jag fotar allt till min matblogg själv undertiden som jag bakar/ lagar maten
Jag hinner därför inte alltid med att fota alla moment men försöker fota så mycket som möjligt.

Parmachips

Ni som följer min matblogg har ju märkt att jag även börjat med snacks/tilltugg.
Här kommer nu hur man kan göra super goda parmachips!
dessa är verkligen kanon lätta att göra och sååå himla goda!

Receptet hittade jag i en mattidning tillsammas med paresan/ostchipsen som jag bloggat tidigare om.

Det du behöver är Parmaskinka!



Jag viste inte vilken sort parmaskinka jag skulle använda så jag bara köpte något paket.



   

Ta fram en plåt, lägg på bakplåtspapper.
Parmaskivorna var verkligen jätte stora så jag förstår varför man skulle dela på dem.
Skulle tom kunna tänka mig att göra 3 strimlor av en skiva nästa gång.
(Jag använde e sax och klipte skivorna itu)
Lägg sedan på de delade skivorna på plåtn.
Grädda mitt i ugnen på 225 grade jag valde 5 minuter eftersom jag verkligen ville ha dem knapriga.



Efter 5 min när jag tog ut plåten såg bitarna riktigt krispiga o fina ut. :)
De ska sedan svalna.





När de svalnat något är det bara att mumsa i sig :D
De blir ganska salta så här är det nig väldigt gott med öl. (alkoholfritt för min del efterom jag inte dricker alkohol)
Se tips på alkoholfria drycker under alkoholfritt här i min blogg.

/Häxan

Kalops/gryta

För ett tag sedan hittade jag ett intressant recept i en mat tidning på en kalops/ gryta.
Denna rätt var bra för den sköter i princip sig själv så man kan göra andra saker under tiden.
Dock tar den lite tid, men det är den verkligen värd! :)



Detta behövs:



(Jag måste faktiskt erkänna att jag skrattade lite åt 22 kryddpeparkorn!
Jag tänker inte stå och räkna att det är 22 st!!!
Här slänger vi i en näve!)

Gör så här:



  

Så här gjorde jag:
Jag hade ner smör i en gjutjärns stekpanna.
Jag hittade inte högrev i affären så jag köpte grytbitar istället som jag bara skar ner i mindre bitar.
Min stekpanna är väldigt stor så jag kunde steka upp allt kött i 1 omgång. (receptet står ju 2 omgångar)
Jag orkar inte hålla på med en massa tjafft dutt saker så därför stekte jag upp allt på en gång tillsammans m kyddorna så att köttet fick en fin färg!
Så skalade jag löken, det står att man ska klyfta den.... så jag skar upp den i klyftor (vilket gör att den ramlar i bitar) och stekte upp den med köttet som det står i receptet.

  

Lägg över kött och lök i en gryta.
Koka sedan ur stekpannan. (dvs häl i vattnet i stekpannan och låt vattnet koka lite.)
Häll sedan över vattnet i grytan med köttet och löken.

   

Skala och skiva upp (Slanta) morötterna skala och tärna rotsellerin.
OBS! Här hade jag läst fel på receptet! Jag läse bara selleri och tog därför vanlig själkselleri (fungerade bra ändå)

Ha ner selleri och hälften av morötterna med kryddor, salt, vatten och soja.
(jag tycker det blev för mycket vatten! 4-5 dl vatten hade räckt)
Sätt på locket och låt småkoka 1 timme.
häll sedan i resten av morötterna och låt koka yttligare 30 min.
(koka även potatis nu om du vill ha det till grytan)

   

När det kokat klart var det som sagt väldigt mycket vatten kvar och såg inte alls ut som på bilden i receptet.
Jag tog därför en slev och flyttade över allt till en skål så att det mesta av "vattnet blev kvar i grytan.
så finhackade jag persilja och strödde över grytan. (då såg det genast ut som på bilden i receptet)





Grytan är nu klar att avnjutas :)
( Det blev en väldigt god gryta även om jag blev lite osams med receptet) :D
det jag inte gillade m receptet var 22 kryddpepparkorn ha i en näve istället, steka köttet i omgångar för det beror ju på storleken på stekpanna och så var det för mycket vatten!

Men smaken var det i allafall inge fel på! :)
Kommer göra denna gryta igen men med rotselleri som det ska vara o sen på mitt sätt! ;)

Ps jag fotar allt till min blogg själv.
försöker hinna med att fota så mycket som möjligt när jag lagar maten men ibland hinner jag inte fota alla moment.
/häxan



RSS 2.0