Greve´kotletter

Att kolla i gamla kokböcker är verkligen kul! :)

Kollade i denna gamla kokbok från 1977 o hittade detta intressanta o goda recept på greve´kotletter.




Detta behövs:





   

Jag valde karre´och att krydda köttet först m salt o peppar o trycka in kryddorna i köttet.
Sen hade vi inga vanliga tomater hemma så jag tog körsbärstomater som jag skar ner i små bitar.

   

Sen så stekte jag upp kötet, så det  blev genom stekt o fick en fin stek yta.
Så drog jag av stekpannan från spisen

   

Så la jag på tomatbitarna och la på ost skivor.
Tyvär så har jag inget lock till min stekpanna men min favvo stekpanna är en gjutgärnspanna med stålhandtag så jag kunde istället slänga in den i ugnen en stund.
Jag valde 225 grader mitt i ugnen o lät den stå inne tills att osten hade smält.



När det var klart toppade jag med lite paprika pulver som i receptet.



Till detta hade vi kokt potatis och sallad som receptet föreslår och det var verkligen underbart gott!
Denna rätt kommer garanterat att lagas igen! :)
Som vanligt.... enkelt snabbt och gott! ;)

Ps jag fotar allt själv till min blogg undertiden som jag lagar till allt, detta gör att jag inte alltid hinner med att fota alla moment. :)
/Häxan

Roliga Tårtor

Igår 7/4-2012 släpte jag lös fantasin i köket för att skapa en kul påsk tårta. :)
Några vet att jag gjorde en rolig tårta i vintras till min man när han fyllde år o nu var det dags tyckte jag att göra en ny rolig tårta.

Hur såg tårtan ut då som jag gjorde till min man i vintras?

Jo, här har ni lite bilder på den :)
Tänkte göra en rolig tårta sen till midsommar.
Sitter redan o planerar :D

Gelegodisar/gelehjärtan

Under februari ramlade jag in på en blogg:
http://madebymaryblogg.blogg.se/2012/february/gelehjartan-med-jordgubbssmak.html o hittade ett helt underbart recept på gelegodisar! :)
Jag vet inte vart denna person fått tag på receptet men jag länkar i allafall dit jag hittade det för er som vill spana in detta.
Jag tyckte det verkade jätte kul och intressant och bestämde mig för att testa detta recept.

Som vanligt fotar jag allt under tillverkningens gång för er som vill ha lite mera vägledning och bilder.



Jag fick ca 3 kartor (iskubsformar i silikon) m godisar

Detta behövs:

2 dl outspädd saft (valfri smak) Jag körde med hallonsaft denna gång)
6 gelatinblad
1,25 dl socker
50 glykos (brukar man hitta i bakhyllan i vanliga mat butiker)

Strösocker att rulla godisarna i

3 iskubsformar i silikon. Viktigt att de är silikonformar s du kan trycka ut godisarna sen! (finns att köpa på tex Ica)
Raps eller matolja
en pensel
godis/köks termometer



Ta fram formarna o pensla dem med en smakfri olja (jag tog matolja)
Ta fram gelatinbladen o lägg dem i en skål m kallt vatten.



När jag läste receptet tänkte jag vad är glykos o vart får man tag på det?!
Jag hade för mig att jag sett det i mataffären o på Ica hittade jag tillslut glykos som stod bland bakprodukterna.



Mät upp glykosen, ska vara 50 g.
Häll i saft och socker i en kastrull o häll i glykosen.
Den är väldigt seg så man får ta hälp av en slickepot att få över allt till kastrullen.



Låt detta koka upp, en termometer är viktig då det ska koka upp till 110 grader.
Dra sedan av den från plattan.
Ta upp gelatin bladen ur vattnet o krama ur vattnet, lägg sedan i bladen i kastrullen.
Rör om ordentligt så de verkligen löses upp!



Häll sedan ut dem i formarna.
Låt de stå o svalna i rumstemperatur. När de blivit rums svalna är det dags att ställa in dem i kylskåpet.
Om du gör dem på morgonen lått de stå i kylskåpet över dagen.
Gör du dem på kvällen låt dem stå i kylen över natten.



När de stått klart i kylen ta fram dem, ta fram en skål o häll i socker.
Tryck ut godisarna o rulla dem i sockret.









när du rullat dem i socker så är de klara.
Lägg dem i en söt trevlig burk, påskägg om du vill ge bort i pressent.
Lägg dem annars i en burk m tätt lock.





Dessa blev kanon goda!
Vad mycket roligare o trevligare att göra egna godisar o bjuda på eller ge bort. :)

Föresten! De blir VÄLDIGT mjuka om man jämför m godisar i butik.
Men dessa är ju verkligen färska! ;)
Så de blir lite hårdare m tiden. :)

Ps: jag gfotar allt till min blogg själv undertiden som jag håller på i köket.
Försöker att hinna med att fota alla moment.

/Häxan


RSS 2.0