Stuvade makaroner

Stuvade makaroner tycker jag är underbart gott.
Det är gott att äta som det är (tycker i allafall jag) Men kan lätt kombineras med en rad olika saker.
Tex Morotsbiffar, korvar, fläsk mm

Stuvade makaroner är inte alls svårt att göra och tar inte så farligt lång tid heller egentligen.



Detta behövs:


Receptet är på ett ungefär. Jag tycker ju inte om att använda mig av recept utan brukar köra på en höft.
Det är vanliga makaroner jag använder (INGA snabb makaroner!!!)

(Ibland använder jag mig av en del det grädde då tar jag ca 7 dl mjölk och 3½ dl grädde.)



   

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
När smöret smält tillsätt ca ½ av mjölken. (om du vill ha i grädde ha i grädden nu med lite mjölk)
Ha i salt och låt koka upp.
När det börjat små koka tillsätt makaronerna, sänk värmen och rör om.
Makaronerna ska koka på mycket svag värme utan lock i ca 15-25 min.
Tillsätt resten av mjölken skvättvis under koktiden och rör om då och då.

   

När makaronerna nästan kokak klart gör jag redningen.
Detta gör att det kommer tjokna till och bli mera klibbigt.
Här kör jag också på måfå men jag brukar ta ca ½dl-1 dl mjölk samt 1-2 msk vetemjöl.
Börja med  ½ dl mjölk och 1 stor msk vetemjöl.
Lägg i en liten burk m lock och skaka om kraftigt!

   

Häll sedan ner redningen m makaronerna och rör om.
Du kommer nu se hur det börjar tjockna under omrörningen.
Är du inte nöjd med tjockleken kan du nu göra en till redning och ha i växelvis.
blir det för tjockt, tillsätt bara lite mjölk och rör om.

  

När du fått den tjocklek du vill ha är det dags att ha i kryddorna.
Smaka av så du får som du vill ha det o tillsätt salt om det behövs.
Rör om och de stuvade makaronerna är klara. :)

Ät som de är om du känner för det eller kombinera med något gott :D



Perfekt att ha som matlåda också :)
/Häxan

Omelett med grönsaker, krasse och fetaost

Omelett tycker jag är fantastiskt gott.
Omelett kan man verkligen variera o ha i en hel del gott.
denn gång gjorde jag en omelett med pujo och rödlök som jag sedan toppade med krossade linfrön, smörgåskrasse och feta ost.



Detta behövs till 1 portion.

1 ägg
ca ½ dl mjölk
Rödlök
purjolök
salt
peppar
smör att steka i

   

Skär upp grönsakerna i små bitar o lägg åt sidan.
ta fram en skål och vispa upp ägget, tills ätt mjölken, salt och vitpeppar rör om och ha sedan i grönsakerna.

   

Ta fram en stekpanna och låt den bli varm. (eftersom detta är för 1 pers tog jag en äggstekpanna)
När pannan e varm ha i smöret, låt det smälta och ha sedan i äggmassan.
ta en visp o vispa runt lite lätt i pannan så omelleten kan stelna mer o mer.



När omeletten börjar stelna till tar jag en stek spade o lyfter kanten lite försiktigt för att se om den fått en fin stekyta undertill.

    

När undersidan börjat få färg ta då fram en tallrik lägg den över stekpannan och vänd snabbt så att omeletten hamnar på talltiken.
Lägg sedan övet omeletten igen i stekpannan så att stekytan hamnar uppåt så du kan steka den andra sidan.

   

Jag tycker omelett är perfekt till matlåda. Dock så gjorde jag 2 små omeletter till min matlåda.
Jag toppade sedan med krossade linfrön, fetaost och smörgåskrasse :)



Jätte gott att ha lite knäcke bröd till med tex kryddost.



Härligt god omelett med rödlök och purjo.
Toppat med krossade linfrön, fetaost och smörgåskrasse.

/Häxan

Lax med ris och smörstekta grönsaker.

Stod i köket igår och slängde ihop en ny rätt som blev väldigt god. :)
Så nu delar jag med mig av den.



Detta behövs:

Ris
1 bit lax
Majs
½ rödlök
en bit purjolök
salt, peppar
(riven mozzarella)

   

Koka upp ris om du inte har det färdigt. (vi hade ätit ris till amten dagen innan så jag tog tillvara på det)
Tvätta av purjon och skär upp i bitar även rödlöken.

   

Ta fram en stekpanna, ha i en bra klick smör.
Fräs först upp rödlöken och purjolöken lite lätt.  (ca 30 sek-1 minut)
Ha sedan i majsen o lite salt.
Rör om ordentligt och ställ åt sidan.



Jag valde att smaksätta laxen med flingsalt och pepparmix.

   

Krydda laxens ena sida med salt och peppar.
Hetta upp en liten stekpanna och har i lite oliv olja.
Stek laxen ca 1-1½ minut på varje sida.

   

När laxen är stekt lägg den på ett fat o låt "vila lite" undertiden blanda ihop de smörstekta grönsakerna med riset.
När laxen svalnat lite, ha sönder den i bitar.

  

Blanda ihop laxen med grönsakerna och riset, ha eventuellt på lite mozarella och rör om.
Smaka av o se om det är tillräckligt saltat eller om du behöver tillsätta lite salt.
Toppa sedan eventuellt med lite persilja.



Så är det klart att avnjutas! :D
Snabbt, enkelt och gott!
/Häxan
 

RSS 2.0