Häxans Tjärsill /Senapssill m tjära

I våras när jag och min man besökte Kungsörsmedeltids marknad var vännen Svarte Sören där.
Svarte sören är tjärkokare.



Vi har tidigare pratat en del matlagning han och jag.
En av sakerna vi pratat om är Tjärsenap och han frågade om jag gjort detta ännu.
Det har jag inte svarade jag och fick då smaka tjärsenap av honom som han gjort.

kort efter detta föddes denna idé Senaps sill med tjära! :D

Så denna underbara svarta vätska kommer från vännen Svarte Sören



Här kommer nu mitt recept! :)
detta recept har jag satt ihop själv! :)



2 burkar inläggningssill
2-3 msk fransk senap
½ dl grov senap
½ dl flytande honung 
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
1 dl dill
Tjära (efter egen smak)



Öppna sillburkarna, häll bort spadet och fyll upp en skål med vatten och låt sillfiléerna ligga där 2-3 timmar.

Jag brukar använda mig av Abbas inläggningssill. Vad jag vet så behöver man inte vattna ur den.
Det står inget om det på burken o inte på Abbas hemsida heller.
jag brukar dock lägga filéerna i en skål m vatten ca 3-4 timmar ändå.

(Att vattna ur sillen brukar man göra på främst saltsill som ska läggas in. Detta för att sillen ska bli ätbar)
Kolla upp när du köper inläggningssillsill vad det är för sill och kolla upp hur länge fillerna behöver vattnas ut eller om du bara behöver skölja av dem lite.

(Jag brukar använda Abba sill och det funkar jätte bra att bara lägga dem i vatten några timmar.)



När sillen har vattnas ur rör då först ihop senap, honung, majonäs, creme frache och dill i en skål.



Så är det dags för Svarte Sören underbara tjära! :)
Jag hällde i lite i taget i röran och rörde om samt smakade av.
jag skriver inte ut något mått på tjäran för jag tycker man får smaka av själv.
Ta då i lite åt gången så det inte blir för mycket smak av tjära.



När senaps/tjärsåsen till sillen är klar ta då upp filéernna och skär dem i bitar.
häll i skålen och blanda väl.
Lägg allt i en glasburk men en plastburk med ett lock som sluten om ordentligt går oxå bra. :)



Lägg sedan sillen i kylen övernatten eller låt gärna dra 1-2 dagar.



Detta blev en ny och god smakupplevelse! :D

Låter detta spännande?
Ni kanske då undrar: Hur får man tag på Tjära?!!!

Jo tjära kan ni köpa av Svarte Sören! :)



Här kan ni kontakta Sören:
http://www.svartesoren.se

Sören kan man även finna på en del medeltidsmarknader då man kan köpa tjära direkt av honom och se hur han gör sin tjära. :)

Sören tipsar för övrigt:

Man kan ha tjära i brännvin och på så sätt få en spännande snaps.
Man kan ha tjära i senap blir en liten rökig smak som är gott med kött.
Man kan använda tjära som glace när man grillar för att få en rökig smak på köttet.

RSS 2.0