Häxans fläskfilé & limegryta

Jag gillar ju att stå i köket o leka fram nya rätter.
Något som jag verkligen tycker om är citron och lime.

Lime använder jag dock inte så mycket men nu lyckdes jag få i hop en gryta med lime i :D


När jag gör grytor använder jag mig alltid av en gjutjärnsgryta.
Tycker man får mycket bättre smak i dessa.



Nu har jag inte riktigt exakta mått till grytan då jag kör på känsla.
Men detta behövs till grytan:

1 fläskfile
vitlök
1 tomat
3 lime
5dl creme fraiche
Sambalolek
Dijon senap
tomat pure
morötter
rörlök
purjo
persilja
lime peppar och salt

   
Skär upp fläskfilé i små bitar och lägg i en skål så länge.
Skala vitlöken, krossa den med knivens platta sida och finhacka den.
(går självklart bra att pressa i oxå men det blir en finare smak att hacka den)

   
Hetta upp grytan och ha i en rejäl klick smör.
Fräs upp den hackade vitlöken och ha sedan i fläskfilé bitarna.
fräs upp detta så den får en jämn fin brun färg.


Jag kryddar sedan med limepeppar och salt.

   
Tvätta sedan tomaten och skär ner den i grova bitar/tärningar och häll i grytan.
Rör om lite gran så det blandas.

   
När du rört om tomater o kött sätt då på locker och låt puttra ca 20-30 min. Rör om lite då o då.
Undertiden kan du tvätta grönsakerna o skära dem i bitar o lägga i en skål så länge.

När det puttrar klart klicka då i tomat pure (som ni ser tar jag en rejäl matsked)
Och ha även en rejäl tesked av sambal.
Rör sedan om, ha på locker o låt den fortätta puttra.

   

Pressa ur saften ur de 3 limen och häll i grytan, ha även i creme fraichen och rör om.
Ha sedan i en rejäl tesked dijonsenap och rör om.
Ta sedan fram skålen med grönsakerna.

  
Ha sedan i grönsakerna i grytan.
Här bestämmer du själv hur länge de ska puttra, det beror ju på hur du vill ha grönsakerna.
Jag vill ha mina grönsaker krispiga så jag låter de bara puttra några minuter så att grönsakerna blir varma men behåller sin krispighet.
Ha sedan i klippt eller hackad persilja.
Smaka av o se om du villha/behöver mer salt eller lime peppar.
(jag hade i ganska mycket lime peppar då jag verkligen gillar lime smaken)



Till grytan serverade jag ris. :)



Smaklig måltid :)
/Häxan


Häxans Laxröra

Jag gillar verkligen olika röror!
Jag tycker röror är helt fantastiska. lätta att göra och perfekta att lägga på en smörgås o ha som mellanmål eller fika.
Här  kommer nu en laxröra som jag hittat på och som går jätte snabbt att göra.
Denna röra går utmärkt att ha till bakad potatis eller till småsnittar.



Detta behövs:
ca 2½ dl creme fraiche
1 röd lök
1-2 tsk dijon senap
Gravadlax
dill


Ta fram en skål och ha ner creme fraichen.
klicka i dijon senap, finhacka löken och ha i den med och rör sedan om.


Jag tog ett litet paket m gravad lax så där låg 3 skivor vilket jag tycker är jätte bra för denna röra.
Skär laxen i bitar och ha i. Rör om ordentligt.
Klipp eller hacka sedan dillen och ha i röran.
Smaka av. Man kan nu tillsätta mera dijon senap om man vill ha det lite starkare.


När du är nöjd med röran ställ in den en liten stund i kylen (20-30 min) så röran får stelna lite annars blir den lätt rinnig.
Gott som sagt sen att ha till macka, bara ta tex en baguette,skär upp den och bre på lite smör, ha eventuellt i lite sallad o fyll sedan på med röra.
(jag brukar sedan toppa m lite dill)

Nu är det bara att hugga in! :)
/Häxan

Marinerad grillad kyckling

Jag gillar verkligen grillat men så här års då jag och min man bor i lägenhet är det ugnen som gäller.
Jag brukar göra mina marinader själv och här kommer en som jag mest använder till kyckling.


Detta behövs till denna marinad:
1 dl olivolja
1 dl matolja
½ dl vitvinsvinäger
1msk soja
3-4 vitlöks kryddor
flingsalt
Favorit kryddor
( mina är diablo, citruskrydda, cajunkrydda, paprikakrydda och lite salt
Observera att jag använder cajunkrydda och INTE cayenne!
Cajun krydda är nämligen en kryddblandning det är inte cayenne)



Kycklingen skär jag upp i 4 delar.
Hurvida jag skär upp kycklingen "rätt" vet jag inte men jag halverar den först men en vass kniv.
Sen vid benet går det som ett veck som jag skär efter.



Lägg kyckling delarna i en form och börja sedan med marinaden.
Ta fram en skål och häll ner olivolja, matolja och vinäger.
Häll sedan o sojan och rör om med en pensel. (det kommer nu bildar som små "pärlor" av sojan)



Ha sedan i kryddor, ta lite år gången.
Själva kryddmängden kan jag inte säga hur mycket jag tar av för jag bara häller i och smakar av.
Lätt att smaka av genom att röra om ordenligt och doppa ner en sked rakt ner.
Då märker man sen när man smakar av  vad mna tycker amn ska tillsätta mer av.
Pressa även i vitlöken.





Diablo är en jätte god kryddblandning som jag och min man hittade på Malma-marken.
En årlig marknad i Malmköping.
Men kommer man inte iväg på marknader på finns det en hemsida: www.kryddjohan.se




Som ni ser använder jag ganska mycket kryddor så man får en tjockare massa.
Viktigt att smaka av så det smakar bra.
när du är nöjd med marinaden kan du börja pensla på den på kycklingdelarna.
Snåla inte utan pensla på ordentligt!




Täck sedan över allt med plastfolie och låt stå i kylskåpet några timmar så kycklingen får dra åt sig av marinaden.
Jag brukar försöka göra detta på morgonen/ förmiddagen och tillaga kycklingen på kvällen.
När den fått stått o dra några timmar tillaga den då mitt i ugnen på 200-225 grader i ca 45min-1 timme.








Gott att servera till kycklingen är klyftpotatis. (som är jätte lätt att göra själv)
Annars är det även gott med ris, honungsglacerade rotsaker eller pommes :)
/Häxan

Ostgratinerade vitlöksbröd

Något som jag tycker är jätte gott är vitlöksbröd gärna med massa ost på också! :)
Det är gott som snacks, tillbehör till en sallad eller som en förätt.
Här har jag gjort vitlöksbröd med 3 olika osttoppningar.


Detta behövs till att göra vitlöksbröd.
Baguette
vitlök
olivolja
(persilja)
ost


Ta fram ett galler eller en plåt och lägg på folie papper eller bakplåtspapper.
Skär sedan upp baguetten i tunna skivor (ca 1-1½ cm tunna)
Lägg sedan upp skivorna.



Häll sedan upp olivolja i en skål och pensla brödskivorna lite lätt så de får suga åt sig lite av oljan.
Det är sedan dags för vitlöken.



Pressa i några klyftor vitlök i olivolja och rör runt lite. (nu kan du även ha i lite finhackad pesilja)
Ta sedan upp lite olja och pressad vitlök på penseln och stryk på bröden.
Jag brukar ha på ganska mycket vitlök på mina bröd.


Det är nu dags för osten.
Jag tycker det kan vara gott m lite olika sorters ost så denna gång blev det:
Cheddar, pizzaost och Mozzarella
Sätt sedan in detta mitt i ugnen på 200-225 grader tills att osten smällt o fått lite färg.








Jag lägger sedan upp bröden på ett fat, blir ju trevligare att servera då :)
/Häxan

Vanilj pannacotta

Vanilj pannacotta är en av mina absoluta favorit efterätter. :)
Jag tycker även att en pannacotta kan vara välldigt god till en kopp kaffe som en liten fika.
För er som inte vet vad pannacotta är för något är enklaste förklaringen en slags pudding gjord på varmgrädde.
Pannacotta betyder kokt grädde.


Detta behövs för 4-6 portioner
3 dl grädde
½dl socker
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
(färska jordgubbar att dekorera med)


Mät upp sockret o häll det i en kastrull, mät upp grädden och häll i den också.
Rör om ordentligt



Ta sedan fram vaniljstången. (den står bland kryddorna i mataffären)



Det är bara halva stången som ska användas så skär den på mitten så du får halva.
Skär sedan upp vaniljstången så du kommer åt vaniljfröna inne i stången.



Som ni ser ser det ut som en kladdig svart brun massa innuti.
Detta ska skrapas ur.



Skrapa ur fröna/massan ur stången med en kniv men lägg även de "tomma" vaniljstångs skalen i kastrullen sen också.
Låt detta koka upp under omrörning.


Undertiden som det kokar upp kan du fika gelatin bladen.
De är ganska grova blad. Man ska ha 1½ blad, så jag brukar ta saxen och klippa ett blad på mitten.
(det går jätte lätt att klippa i dem)


Ta sedan en skål och häll upp kallt vatten i och lägg i gelatin bladen i vattnet en stund.


När grädden kokar upp ta den av från spisen och sätt på ett lock.
låt den stå och dra i ca 30 min.


När vanilj vätskan fått dra i sina 30 min ta då upp gelatin bladen som nu blivit gele aktiga.
Krama ur den lite lätt så inte allt för mycket vatten följer med och ha sedan i dem i den varma vätskan.


Rör om ordentligt så att bladen smälter ordentligt i vätskan.
tag sedan fram en kanna och en sil.
häll över vätskan till kannan men låt den passera genom silen.



Anledningen till varför vätskan ska silas av är för att vaniljstångs skalen och större fröbitar inte ska följa med i pannacottan.
Anledningen till varför jag häller upp i en kanna är att det sedan blir lättare att hälla upp vätskan i skålar, glas... eller vad man nu känner att servera ur.



Ställ sedan in pannacottorna i kylskåpet minst 3 timmar så de får stelna ordentligt.



När de sedan stått sin tid i kylskåpet kan man ta ut och dekorera dem.
Bäst tycker jag att det blir med jordgubbar sen är det ju inte fel att servera alkoholfritt mousserande vin till om man vill ha det lite festligare. :)






Klara att avnjutas! :)
Passar även perfekt att ha till fika. :)

/Häxan

Häxans dessert på jordgubbsgrädde

Arla har kommit ut med smaksatt grädde.
Choklad grädden har jag och min man redan provat, finns även ett inlägg om detta.
Nu blev det jordgubbens tur. :)
Det blev en improviserad dessert denna gång.
Som ni ser så är det lite humor i köket också, det blir så när jag är trött :)
Clementinerna använde jag aldrig till denna efterätt, skalade en och skulle smaka på en klyfta o fy vad surt det var!
Så de fick inte vara med!
Grädden var väldigt tjock och krämig så den behövde jag inte vispa upp så mycket.
På bilden är den helt ovispad.
Jag vispade upp den lite lätt, den var ganska söt så man behöver inte tillsätta något socker!
Jag blev lite besviken för det blev verkligen inte mycket grädde.
Jag klickade ut grädden i serveringsskålar, hade i banan och blåbär.
Sen hittade jag kolakakor i skafferiet som jag bakat till julen så jag tog sönder några kakor i handen o strödde smulorna över.
Sen har jag hittat en ny spännande krydda som jag toppade lite lätt med.
Denna chili&lime krydda tycker jag är jätte god men det gäller att inte ta för mycket för den har även lite salt i sig.
Enkelt och gott! :)
En efterätt som går mycket snabbt att göra och som är en spännande smakupplevelse.
/Häxan

Häxans lax med nudlar och mozzarella

Jag tycker om nudlar ganska mycket men det blir ju väldigt tråkigt att bara äta nudlar.
Sen är det väll inte speciellt näringsrikt att bara äta nudlar så därför brukar jag hitta på små rätter istället och här är en av dem.
Detta behövs:
1 bit lax
1 pkt nudlar
purjolök
morötter
svarta oliver
chili
mozzarella
Salt och lime peppar
Börja med att hacka chilin i små bitar. 
Jag använder inte hela chilin för jag vill inte ha det för starkt.
Ha sedan salt och Lime peppar på laxbiten.
Börja med att hetta upp stekpannan lite, ha i lite olivolja och fräs upp chilin lite lätt.
Ha sedan i lax biten och fräs upp den.
Jag brukar räkna ca 2-2½ minut per sida på medel värme. (men det beror ju på lite hur tjock biten är också)
Koka sedan upp nudlarna i vatten.
Jag brukar ha i väldigt lite vatten när jag kokar upp nudlarna för jag vill inte ha nån vatten sen så jag låter vattnet koka bort.
Men man kan ju även sila bort vattnet sen.
tvätta, skala och skär morötterna och purjon i bitar. Ha sedan ner dem med nudlarna sen.
(då ska nudel vattnet vara borta)
Ha sedan i eventuella nudel kryddor.
Rör om ordentligt och ha i de svarta oliverna.
Ta sedan laxen, ta en sked eller en gaffel o ta sönder den i små bitar.
Ha sedan i bitarna med grönsakerna o och nudlarna och rör om.
Skär mozzarellan i små bitar om du inte har mini mozzarella.
Strö sedan mozzarellan över röran och rör om lite lätt.
Detta är nu klart att avnjutas! :)
/Häxan

Ostgratinerade champinjoner

Detta är utmärkt som förätt eller som snacks och är verkligen hur lätt som helst att göra!
Det enda man behöver är små eller mellan stora champinjoner och sen någon lite starkare ost som tex Västerbotten ost
Skölj av champinjonerna ordentligt.
ta tag i champinjonen så du har den i ett fast grepp o ta tag i foten, vicka den fram o tillbaka så att den lossnar.
Foten kan du sedan slänga eller spara o använda den i matlagning men foten behövs inte till detta i allafall.
Lägg champinjonerna på galler eller plåt m bakplåtspapper under.
Riv sedan osten och fyll champinjonerna ordentligt.
Sätt sedan in champinjonerna mitt i ugnen på 200 grader tills att osten smällt.
Champinjonerna är sedan klara att avnjutas :)
/Häxan

RSS 2.0