Skinksås

Den 24 mars (2012) var jag o min man ute o åkte en sväng.
Jag hittade då 2 gamla kokböcker i en antikbutik.

Den ena boken var från 1977.



Jag o min man bestämde oss idag för att jag skulle laga en av rätterna från denna bok så det blev en skinksås. :)



Här är receptet:



Jag måste dock säga redan nu att om detta ska räcka till 4 pers så måste man göra dubbelt annars blir det vääääääldigt små portioner!
Vi valde dessutom att ha pasta till denna sås, något som inte står med i receptet.

   

Skär skinkan i bitar/tärningar.

   

Skala och finhacka den gula löken och fräs den med smöret så den blir gyllen brun.
Ha sedan i skinkan.

   

I receptet står det att man ska dofta i mjölet, med detta menar dem att man ska sikta i mjölet.
För er som inte vet vad detta är: ta fram en liten sil, håll den över pannan o mät upp mjölet.
Skaka sedan silen försiktigt över pannan så mjölet sakta faller ner i pannan.
På detta sätt undviker man lättare klumpar i såsen.
Rör sedan om ordentligt.
Ha i mjölken lite i taget o rör om o ha sedan i grädden.

   

När du hällt i grädden rör om ordentligt och låt puttra 3-5 minuter så att såsen tjocknar.
Smaksätt med lite salt, vitpeppar o finhackad persilja.



Jag o min man valde att äta pasta till detta.






Så var det klart att avnjutas.
Denna rätt var god, riktigt lätt att göra o gick riktigt snabbt!
Jag kan även tänka mig att ha i lite parika i denna rätt så det ska jag rtesta nästa gång.

Ps: jag fotar allt till min blogg själv under tiden som jag lagar maten, detta gör att jag inte alltid hinner med att fota alla moment men gör så gott jag kan. :)

/ Häxan

Gamla kokböcker

Jag har börjat få upp intresset mer o mer för gamla kokböcker.
Jag tycker gamla kokböcker innehåller så många intressanta recept.

De tar oftast längre tid att laga maten men jag lägger gärna denna tid om jag får riktig mat som smakar gott.
Det finns så många goda rätter som jag minns jag åt som barn... men..... jag vet fatiskt inte hur man tillagar dem!

Idag fick jag faktiskt tag på 2 gamla kokböcker.
Den ena är från 1945! :D







Jag tycker det är lite coolt, en elektrisk spis som för oss idag är en självklarhet och inte är något märkvärdigt alls var en nymodighet 1945..... det är faktiskt inte alls så länge sedan ju! :D

Den andra boken jag hittade var en kokbok från 1977 (mitt födelse år!) :D
Riktigt kul bok där jag verkligen hittade många intressanta recept och även recept jag inte alls hört talas om tidigare.





Jag o min man har verkligen suttit o blädrat igenom denna bok nu ikväll o det finns även massor med rätter där som han vill att jag ska laga :D
Jag är såååå glad!
Detta är verkligen roligt!

Jag skulle gärna vilja få tag på mera gamla kokböcker o gärna äldre än 1945. :)
Någon som har riktigt gamla kokböcker som de känner att de inte behöver o som de vill skänka bort eller sälja billigt?

Jag skulle bli överlycklig om jag fick tag på lite mer gamla kokböcker. :)

Våfflor utan ägg med annorlunda tillbehör.

Här kommer nu ett recept jag satt i hop själv på våfflor utan ägg.
Anledningen till detta är att jag på lite olika sidor jag är med i länkade till receptet på chokladvåfflor som jag bloggat om tidigare.

på en sida fick jag då frågan:
-Men vad gör man om man inte kan äta ägg?

Jag fick mig då en funderare och tog det som en utmaning o skapade därför detta recept. :)



Detta behövs för 8-10 våfflor.

4 dl mjölk
1 msk bakpulver
2 dl vetemjöl
75 g smör.

(nu har jag inte testat att göra dessa som choklad våfflor men jag kan tänka mig 1 tsk vanilj socker o ca 2 msk kakao)

  


Häll mjölk i en bunke, tillsätt bakpulver, Vispa upp lite lätt med en vanlig visp (ingen elvisp)
Tillsätt mjölet o vispa till en jämn smet.

  

Smäl smöret i en kastrull och häll i smeten.
Vispa så du får en tjock fin slät smet.


 

Så är det bara att grädda i våffeljärn.

De flesta är vana att äta våfflor med sylt och grädde.
Jag känner att jag är lite trött på det så jag valde denna gång att göra lite "matigare" våfflor
Jag åt mina våfflor med perrarrotsgrädde och parmaskinka



Sen testade jag även att göra en variant med gravadlax, creme fraiche, avocado, stenbitsrom och rödlök. :)



Man kan verkligen ha precis det man känner för. :)
Låt fantasin flöda.
/ Häxan


RSS 2.0