Kycklingrullader m bacon

Såg ett program på tv om rullader fast då använde de lövbiff och bacon.
Detta blev min inspiration till dessa kyckling rullader. :)



Tyvär har jag inget recept på detta då jag bara improvicerade ihop något.
Men det jag använde mig av var:
2 kycling filéer
1 pkt bacon
Philadelphia ost
vitlök
parmesan
färsk timjan
peppar och paprika krydda
grädde

potatis



   
Jag tog 2 kyckling filéer och skar dem i tunna skivor. Fick ca 3 skivor på 1 kycklingfilé.
Använd en bra kniv och var försiktiga!

  
Sedan gjorde jag själva röran/fyllningen.
jag tog några matskedar philadelphia ost, hade ner 1 vitlöksklyfta, lite riven parmesanost, pepparmix och paprika krydda.
Sen hackade jag lite färsk timjan hade i och rörde ihop detta.
(Blev otroligt gott!!! ska testa denna "röra" o ha till kex nån kväll)

  
Efter det bredde jag på röran på kyckling skivorna, rullade ihop dem och rullade bacon runtom.
För att få dem att vara ihop rullade stack jag bara ner en tandpetare.

   
När alla var ihoprullade stekte jag upp dem i smör samtidigt som jag kokade upp potatis.
Jag såg till att rulladerna fick en fin stekyta sedan hällde jag på grädde.
Jag använde riktigt fet grädde för då slipper man ofta ha i redning, det reder sig själv och man får en kanonfin gräddsås!
Lås sedan stå och puttra ca 20 min, detta för att kycklingen INTE ska vara rå innuti.
Tycker du att såsen blir för tjock under denna tid, häll på lite mera grädde eller en liten skvätt mjölk och rör om.
Smaka av såsen, tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.



När rulladerna är klara strö lite färsk timjan ovanpå innan du serverar så ser det trevligt ut samt blir kaon gott.


Maten klar att avnjutas! :)
Jag gjorde även en snabbinlaggd gurka till detta och en lätt sallad.



Riktigt gott blev det! :)
Vill man inte ha bacon kan man självklart hoppa över det! :)
/ Häxan

Saffransmuffins

Saffran är så underbart gott och man kan verkligen använda det till mycket! :)
Jag valde denna gång att göra saffransmuffins.
Det finns en mängd olika recept där ute men jag valde att hitta på ett eget! :)




Detta behövs för ca 20 muffins

100g smör
2 ägg
3dl socker
1 påse saffran
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

   
Ta fram en kastrull och smält smöret, ställ sedan åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker poröst (jag valde att använda en vanlig visp men det går säkert bra m en elvisp också)
Tillsätt saffran och rör om.

   
Ha sedan ner  vaniljsocker och bakpulver, vips runt och ha sedan i mjäl ock mjölk.
Rör runt så du får en tjock smet. Ha sedan i smöret och rör runt så du får en tjock slät smet.

  
Placera ut formar på en plåt (ca 20 st)och fyll dem ca 1/4 det får inte vara för mycket smet i formarna eftersom de kommer jäsa lite, risken är då att de rinner över.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 200 grader.



Klara att avnjutas! :D




Godast var att äta dem samma dag.
Det blev som en små krispig yta, men dagen efter vad de bara mjuka men ändå goda. :)
Men jag gillade att det blev som en små krispig yta så första dagen var helt klart bäst att mumsa i sig dessa :D

/ Häxan

Ps, jag fotar allt till min blogg själv undertiden som jag bakar/lagar mat så ibland hinner jag inte fota alla moment men försöker hinna med så mycket som möjligt :)

Saffranspannacotta

En tjej hörde av sig till mig på facebook och frågade om jag inte kunde lägga ut saffranspannacotta i min matblogg.
Har jag ju redan gjort tänkte jag men si det hade jag minsan INTE gjort! :D
Det var vitchokladmousse  m saffran som jag gjorde förra året o la ut. :D
Så jag hoppade nästa genast ut i köket med kameran i högsta hugg för att skapa en saffranspannacotta.
Detta är alltså mitt egna recept men jag är övertygad om att det finns en del recept på detta där ute. :)
Nu delar jag i allafall med mig av mitt.

Detta behövs för 4 port
3 dl gädde
1/4 dl strösocker
½ vaniljstång
1 påse saffran
1½ gelatinblad


Mät upp grädde och socker i en kastrull.
Ta ½ vaniljstång och skär upp den.



Innuti vaniljstången finns det som en brunsvart massa, skrapa ur massan och ha ner den med grädden och sockret ha även ner delarna från den halva vaniljstången.



Ha sedan ner saffran och låt detta koka upp. rör om då och då.



När det börjar koka, ta då av kastrullen från plattan, sätt på ett lock och låt detta stå och dra i 30 min



Undertiden som det sstår och drar ta fram en skål, fyll den med kallt vatten och lägg ner 1½ gelatinblad i vattnet.



Efter 30 min, ta av locket, ta upp gelatinbladen från vattnet o ch krama ut lite lätt och lägg sedan i dem i kastrullen.
Vispa runt lite tills att du känner att det löst upp sig.



Ta fram en kanna och en sil, sätt silen på kannan och häll på vätskan.
På detta sätt får du bort stora bitar.
Ta sedan bort silen och häll upp vätskan i små skålar eller dekorativa småglas.
Ställ sedan in pannacottan i kylskåper och låt stå minst 3 timmar så den får stelna ordentligt innan du serverar



Dekorera eventuellt med lite bär.





Underbart gott! :)
Perfekt nu inför advent och julen. :)

/Häxan
ps: jag fotar allt till min blogg själv samtidigt som jag lagar/bakar. :)

Vaniljdrömmar

Dessa underbara små kakor! :)
Småkakor är nästan alltid det mest uppskattade när man bjuder på fika. :)

Jag brukar ju alltid plocka fram allt jag behöver när jag ska baka och laga mat så jag har koll på sakerna.
Jag gjorde det även denna gång men glömde fota :D
Så vi hoppar direkt på receptet!

Detta behövs:
Gör så här:


Rör i hop det rumstempererade smöret med sockret så det blir vitt och poröst.
Det ska röras i hop och man ska absolut INTE använda elvisp!
Ha sedan i lite olja i taget och rör till en slät smet.



Ha sedan ner resten av ingredienserna och arbeta till en deg.



När degen är klar brukar jag dela upp den i 4 bitar, rulla ut den i längder och sedan skära i mindre bitar.
Rulla sedan lite bollaktigt, lägg bakplåtspapper på en plåt och placera ut kakbollarna.



Grädda sedan mitt i ugnen på 150 grader ca 20 min



Låt kakorna ligga o svalana sen.





Härliga underbara spröda vaniljdrömmar :)
När kakorna svalnat lägg dem i en burk med tätt lock så de håller sig :)
/Häxan
Ps jag fotar allt själv till min blogg undertiden som jag lagar maten/ bakar kakor så ibland hinner jag inte med att fota alla moment men försöker hinna med så mycket som möjligt :)

Schackrutor

Delar nu med mig ett vanligt recept på schackrutor men som vanligt kan jag ju inte låta bli saker o ting så jag har piffat upp dessa småkakor lite :)
Detta behövs:

Så behövs även lite karamell/Hushållsfärg! ;D
Hacka ihop smör, socker och mjöl så att du får en slät deg.
Nu ska man dela degen mitt itu men eftersom jag ska leka med lite färger  gör jag den en biten större.
Den mindre biten blandar jag i kakao för att få en brun deg.
Man får arbeta in kakaon ett tag så den blir ordentligt inblandad.
Den stora degklumpen sen blandar jag in vanilj i.
Vaniljen tycker jag går in lättare i degen.
Sedna delar jag upp den i 4 bitar.
1 bit vill jag ha neutral men de andra 3 delarna färgar jag. :)
Plasthandskar är en rekomendation vid färgningen! ;)
Gör en grop i degen och häll i några droppar färg, bland försiktigt ihop degen så inte färgen skvätter runt!
När alla bitar är färgade som ska färgas kan man sätta igång o göra småkakorna :D
Rulla ut degklumparna till jämntjocka långa stänger och skär ner i små bitar/stumpar
Bygg sedan ihop dina kakor med färgerna du önskar.
Tryck till lite lätt och lägg sedna kakan på en plåt.
Jag valde att göra några färgade och även några traditionella schackrutor.
Grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader ca 10 min.
Färgglada och traditionella shcackrutor!
De färgglada kan ju vara bra på barnkalas eller varför inte till jul :)
Klara att avnjutas! :)
Bästa sättet att förvara kakorna sedan är att lägga dem i en burk med tätt lock.
Kakor kan om man förvarar dem rätt hålla sig alldeles utmärkt i 3-4 månader.

/ Häxan

Kolakakor

Kolakakor är verkligen underbart gott! Dessa kanor kan jag föräta mig på speciellt när de är nybakta! :D
Här har jag bara kladdat ner receptet på en liten lapp så jag hoppas ni kan läsa mitt kladd.

Detta behövs:
Smöret ska vara rumstempererat!
I receptet som jag skrev av stod det att man skulle vispa rumstempereart smör med socker med en elvisp
så det blev en jämn smet.
Sedan skulle man tillsätta vanilj, bakpulver och sirap och vispa jämt.
efter det skulle mjöl tilsättas och köra tills degen kladdar sig och blir som små klumpar sedan större och tillslut skulle man knåda ihop degen.

Det var  år sedan jag gjorde dessa kakor... och jag har inte fotat alla moment så jag vet inte om jag hållt mig till receptet eller om jag använt vispen i början o sedan gett upp och bara rört ihop alla ingredienser :D
tror dock jag höll mig till receptet...
När du fått en smidig deg dela den i 4 bitar och rulla ut bitarna till ca 40 cm långa längder
Lägg bakplåtspapper på en plåt och 2 längder på varje plåt.
Platta till längderna lite och grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader 18-20 min
När längderna gräddats klart och fortfarande är varma, skär snittar/kakor av dem och låt sedan svalna.


Så är kakorna klara att avnjutas! :D 
/Häxan

Syltkakor

Små kakor är underbara, bjuder man på fika blir det nästan alltid småkakorna som blir mest uppskattade.
Kakor är ju även bra på det sättet att de håller väldigt länge om man förvarar dem rätt.
Dvs i en burk med tätt lock.


Detta behövs:
Hacka samman alla ingredienser till en slät deg.
Jag brukar lägga allt på smörpapper eller bakplåtsppper, då kan jag även vika in kanterna på smörpappret,
vika pappret o pressa i hop allt (Se wienerkakaor)
Tillslut får man en slät och smidig deg.
Skär degen i 4 bitar.
Rulla sedan ut deg bitarna i längder (ca 40 cm lång), skär upp i bmå bitar (ca 1½-2cm) och rulla till runda bollar.
Lägg bakplåts papper på en plåt, lägg på bollarna, platta till lite och gör små gropar i varje kaka
När alla kakor har små fördjupningar kan man fylla med lite fast sylt. Ha inte i för mycket sylt för då kan de rinna över när de gräddas i ugnen sen.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 1o-15 min.
Låt kakorna sedan få svalna. :)


Jag brukar inte kunna låta bli nybakta kakor!
Så gott när de är lite små ljumna med ett glas kall mjölk eller en god kopp kaffe.
Dock lägger jag dem sedan i bukr med lock.
Jag vill inte att kakorna ska klibba fast sig i varandra så om jag behöver trava kakorna på varandra
(vilket jag altid behöver) då lägger jag smörpapper mellan.
Lägg burken på smörpapper, rita av och klipp ut så har du formen så kakornaligger snyggt i burken. :)
/ Häxan
Ps jag fotar allt själv till min blogg undertiden som jag bakar/lagar mat jag hinner därför inte fota alla moment men försöker hinna med så gott det går. :)

Snabbinlagd gurka

Snabbinlagd gurka är något som jag är uppväxt med.
Pappa gjorde det alltid hemma och är alltid något man får när man kommer på besök men även min farmor gjorde detta.

Snabbinlagd gurka är verkligen något som går snabbt!
Jag har fått receptet av pappa men som vanligt i våran familj finns inget exakt recept så det är på ett ungefär. :D
Detta behövs:
(Gärna en kruka typ höganäs)
1 gurka
3 dl socker
1 dl ättika
vatten
4-5 kvistar persilja
Skär gurkan i tunna skivor, ta gärna en osthyvel till hjälp.
lägg ner dem i "krukan, ha i sockret.
Ha sedan i ättikan, rör om lite.
Ha sedan i vattnet.
Hur mycket vatten ska man ha i?
Här får man faktiskt prova sig fram det beror ju oxå på hur mycket ättika smak man vill ha.
Men jag hade i allafall i ½liter.
Rör om ordentligt så sockret löses upp, smaka av spadet (vätskan)
Tycker du att det är för mycket ättika smak, tillsätt lite mera vatten, rör om o smaka av.
Jag gillar att det smakar lite ättika ;D
Finhacka sedan lite persilja, räcker m 4-5 kvistar.
Ha ner det rör om ordentligt o låt stå i kylskåpet ca 10 min.
Sen är det klart att servera! :D
Enkelt, snabbt och otroligt gott! :)
hur länge gurkan håller sig vet jag faktiskt inte den brukar ta slut på 1-2 dagar :D
Gott att servera till mat men gott att lägga på smörgås också.
/Häxan

Lax m saffranssås och bandpasta

Detta recept är mitt egna recept som jag delar med mig av.
Det går väldigt snabbt att göra (tog ca 15 min) och blev kanon gott!
Receptet är för 1-2 pers
Det jag använde mig av var:
1 bit lax
Champinjoner
Röd lök
Broccolli
Creme fraiche gormet smaksatt m saffram tomat
Bandpasta
Salt och peppar
Ta fram en kastrull o fyll med vatten till pasta och låt koka upp.
Tvätta champinjonerna under tiden och skär dem i bitar, skek dem sedan i smör i en stekpanna.
Ta fram pastan som du ska ha till.
Ta fram en kastrull och ha i den smaksatta creme frachen värm upp på svag värme.
Skölj av broccolin och skär den i små bitar, skala löken och hacka den i bitar.
Ha sedan ner lök, broccolli och champiminjoner i såsen och rör om.
Låt små puttra så det blir varm o ställ sedan åt sidan
Dags att steka laxen. Ha på lite salt och peppar, stek sedan laxen ca 2-2½ min på varje sida.
Lgg upp den färdigkokta pastan i en skål/ fat häll på såsen m grönsaker och lägg sedan på laxen.

Det är nu färdigt! :)
Riktigt gott och går som sagt väldigt snabbt att göra. :)
/Häxan

Ps då jag fotar allt till min blogg själv undertiden som jag lagar maten kan det hända att jag inte hinner fota vissa moment. Men jag försöker hnna med så mycket det går ;)

Makaronilåda

Makaronilåda är något som jag tycker är underbart gott och det är faktiskt väldigt lätt att göra! :)
Detta har jag egentligen inget recept på utan jag slänger bara ihop det.
Men jag ska försökta få till ett recept på ett ungefär:
ca 1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 ägg
3 dl grädde (man kan ha mjölk i stället, jag tog matgrädde för att hamna mitt i mellan)
3 dl riven ost (+ lite till att ha på senare)
Makaroner
salt och peppar
Skala och hacka löken.
Ta fram en kastrull o fyll m vatten o låt koka upp så du kan koka makaronerna.
Ta fram ren stekpanna, värm upp, ha i en klick smör och fräs upp löken.
När löken fått en fin färg ha då i köttfärsen och fräs upp den.
Under tiden som köttfärsen steks vispa i hop ägg och grädde i en bunke ha även i lite salt och peppar.
När makaronerna kokat klart, häll bort vattnet.
Ställ dem åt sidan så länge, gärna i sin sil så kan de rinna av lite extra.
när köttfärsen stekt klart och du kryddat den häll över till en form som tåll ugnsvärme.
Häll sedan över makaronerna och blanda ihop allt.
Riv sedan ost så vida du inte köpt färdigriven.
Häll ner den med de uppvispade ägget o grädden.
Häll sedan allt över färsen och makaronerna.
Sätt in mitt i ugnen på 225 grader  Den ska stå inne ca 30-40 min.
(Jag vill ha mer ost på min så när den stått inne 20 min tar jag ut den o lägger på x-tra ost sen ställer jag in den i ugnen igen)
Så är den klar att avnjutas! :)
Jag brukar göra en sallad till och sen har jag alltid ketchup till min makaronilåda. :)
Enkelt och gott! :)
Funkar bra att frysa så man kan ha den som lunchlåda tex. :)
/ Häxan
(Ps.Jag fotar allt till min blogg själv samtidigt som jag lagar maten)


RSS 2.0