Pesto/Fetaost fylld kycklingfilé m citronsås

Denna rätt är ett av mina egna små påhitt.
Citron såsen är en av mina specialare som jag nu väljer att dela med mig av.



Detta behövs för 2 portioner

2 kyckling filéer
pesto
fetaost
vitlök
steksnöre för att kunna knyta ihop filéerna

   

skölj av filéerna och placera dem på en skärbräda.
Ta fram en vass kniv och skär upp dem på längden ungefär på mitten men inte rakt igenom.

   

Ta fram en liten skål och klicka i 1-2 rejäla msk pesto.
Bryt av en bit feta ost och smula ner den m peston.

   

Blanda ihop fetaost och pesto.
Ta fram 1-2 vitlöksklyftor, skala och lägg på skärbrädan.
Ta en bred kniv och tryck till klyftan så den blir platt.

   

Hacka vitlöken i små bitar och blanda ut det m pesto/fetaost blandningen.
Självklart kan man pressa i vitlöken men jag tycker att det ger mer och bättre smak när man hackar i den smat att jag liggar att det är små bitar i fyllningen.
Klicka sedan ut röran på den ena halvan av den uppskärda filén.
Ta en sked ocg dra ut så att det lägger sig jämt på halvan.

   

Vik sedan över den "tomma" delen så fyllningen hamnar i mitten.

   

När du vikt ihop filéerna ta då fram steksnöret och kapa av lagom långa länder så att du kan knyta runt filen så att inte allt innehåll rasar ut.
Lägg de sedan i en form och ställ in de mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min.

   

Undertiden som kycklingen är i ugnen kokar jag potatis för jag tycker det är godast till denna rätt.
Men man kan även ha pommes, stekt potatis, ris eller pasta.

Så gör jag även såsen (min egen lilla specialare)
Detta behöver du till min citronsås.

1 förpackning Kelda matlagningsgrädde
Saft från 1 citron
1 skvätt grönsaksfond
2 buljongtärningar av Knorr örtagårdens vitlök/persilja
Maizena redning ljus
(salt)

Pressa ut saften från 1 citron och häll grädden i en kastrull.

   

Ta sedan fram 2 bujlongtärningar och ha ner dem m grädden.
Lått koka upp under omrörning och så att tärningarna smälter.
Ha sedan i citronsaften och ca 1 msk fond.
Rör sedan om ordentligt.

  

Ha sedan i maizena ljus redning.
Jag har inget mått på detta för man får testa sig fram. Beror ju lite på om amn vill ha en tjock eller tunn sås också.
Smaka av och ha eventuellt i lite salt om du tycker det behövs.





Mitt lilla påhitt som jag skapade för ett antal år sedan:

Pesto/fetaost fyllda kyckling filéer med kokt potatis och citronsås. :D



(Jag fotar allt själv till min blogg, de enda fotona jag inte tagit är fotona på mig själv de har min man tagit)

Vit kladdkaka

Stort tack till Tina på jobbet för att hon lägger veckotidningar i fika rummet. :)
Detta recept hittade jag i Allas veckotidning och tyckte det var väldigt intressant!



Men som vanligt har jag svårt att hålla mig till recept så jag böt ju självklart ut några saker och la till. :)
Det jag gjorde var att:

Jag tog vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl.
Jag tog Lindt vita choklad istället för vit blockchoklad
Sedan tog jag rivet skal från ½ lime




    

Man skulle röra ihop ägg och socker dvs INTE vispa.
Dock tog jag en stor visp, mosade sönder äggen lite och så rörde jag runt med vispen till en jämn smet.
Jag tog fram en till skål där jag blandade mjöl och bakpulver och stälde åt sidan.

Så ska man smälta smör och choklad i en skål över ett vattenbad.
(ett vattenbad är när man fyller en kastrull med vatten, hettar upp vattnet så det blir riktigtvarmt men INTE kokar. så placerar man skålen ovanpå kastrullen och låter allt sakta smälta under omrörning.)
Jag skar smöret i små bitar bara för att det lättade skulle smälta.

   

Istället för blockchoklad tog jag lindh vita choklad, hackade den i bitar och hälde bitarna över smörbitarna så de kunde smälta över vattenbadet ihop.
Småbitar gör att det smälter snabbare.

   

Låt smör och choklad när det sakta smälter.
Jag passade på att smöra och bröa en form med löstagbara kanter undertiden.
Se till att allt smälter så det inte är några klumpar, det ska verkligen vara en flytande vätska.

   

Häll smör/choklad blandningen i ägg/socker smeten
(Jag kunde inte ta någon bild på detta då jag satte på mig grytvantarpå båda händerna för att kunna ta skålen. Skålen blir ju väldigt varm i ett vattenbad!)

Rör sedan om så att allt blandas väl, häll därefter i mjölblandningen i smeten och rör om försiktigt men bestämt med den grova vispen.
Man ska röra om, inte vispa.
Kakan torkar lätt om man vispar den därför ska den röras ihop.
Tvätta sedan limen innan du river i skalet.

   

Riv skalet från ½ lime och rör in i smeten.
Häll smeten i den smorda bröade formen och grädda nedert i ugnen på 200 grader i 20-25 min
I receptet står det att man ska täcka kakan med folie på slutet av gräddningen så den inte får för mycket färg.

 

Jag behövde lägga folie över kakan redan efter 15 min.
Totalt gräddade jag kakan 22 min eftersom jag gillar när det är riktigt kladdigt.
Jag skakade lite lätt på formen som receptet säger och den såg riktigt lös ut när jag tog ut den från ugnen.
Jag lät den stå och svalna en stund.



Jag skar upp kakan i bitar och placerade på ett fat vilket inte var det lättaste då den var riktigt kladdig innuti.
Sen tog jag en sil och hade flor socker i den så jag kunde lägga en lätt pudrad yta på kakan och dekorera den med jordgubbar.



Kladdkakan var väldigt god men ganska söt i smaken så gillar man inte att det är för sött rekomenderar jag att man serverar den med mycket frukt så det drar ner det söta.
Min man tyckte även att det skulle vara gott med vanilj glass till och det tror även jag skulle vara riktigt gott!

Vitkladdkaka med jordgubbar och vaniljglass! Perfekt sommarkaka!!! :D

(Alla bilder i min matblogg är det jag själv som fotar, förutom de bilder på mig för de är de min man som fotat)

/Häxan


 



Ost och skink paj

Detta recept har jag fått från min vän Milla.
Tack snälla Milla för detta kanon recept!!!



Detta behöver du till pajen:

100 gram rums empererat smör
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vatten


Fyllningen:

150g rökt skinka
3 ägg
3 dl grädde
4 dl riven västerbottenost
salt, paprika krydda och peppar



Jag brukar alltid köpa skinka på bit och skära upp den själv så jag får så små eller stora bitar jag själv vill ha.
Väg upp skinkan och skär den i strimlor/bitar.
Jag brukar lägga upp allt på fat/ i skålar för att ha allt förberett på så sätt har man koll apå allt och det undelättar både i matlagningen samt bakningen.



Ha i mjöl och rumstempererat smör.
ta en gaffel och mosa ihop detta till en grynig massa.



Ha sedan i vatten och arbeta ihop till en smidig deg.
låt gärna degen vila i kylskåp 20-30 min innan du tummar ut degen i en form.



Klä kanterna med folie och förgrädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-12 min.



Nu dags att vispa ihop ägg och grädde.
ha sedan i den rivna osten samt kryddor och rör om.



När pajbotten blivit gräddad ta då ut den ur ugnen och ta bort foliet.
Häll ner skinkbitarna och häll på vätskan.



Grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Låt sedan pajen svalna lite.



Servera gärna med en god sallad.
Gott är det även att ha lite svart vinbärsgelé till.



En mycket god paj! :)
/Häxan




Häxans kyckling m tomatsås

Här kommer nu ett av mina egna små påhitt igen. :)
Ugnsgrillad kycklingfilé med pasta och tomatsås. :)



Detta behövs för 2-4 port

2-4 kyckling filéer (1 filé per person)
salt och peppar

Sås:
1 tetra krossade tomater
1-2 gula lökar
vitlöksklyftor (jag brukar ha i ganska mycket)
1 msk tomatpure
salt, peppar och olivolja

valfri pasta

   

Tvätta av kyckling filéerna och lägg dem i en form.
Som kryddor använder jag flingsalt och pepparmix som jag strör ovanpå.
Sätt sedan in mitt i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

 

Undertiden som kycklingen står i ugnen passar jag på att göra tomatsåsen samt koka pasta.

  

Ta fram en kastrull och häll i olivolja så ett jätte tunt lager täcker botten.
Skala och skär löken i grova bitar och ha i kastrullen.
Låt detta fräsa under omrörning i ca 2 minuter.
Löken ska INTE få brun färg utan bara bli lite mjuk.

  

Ha sedan i pressad vitlök. 
Jag skriver inte ut något mått på vitlöken eftersom alla gillar vitlök olika mycket.
Jag älskar vitlök så jag brukar ha i 3-4 stora klyftor som jag pressar i och rör om.

   

Ha sedan i krossade tomater, tomat pure samt salt och svartpeppar.
Rör om ordentligt och krydda efter egen smak.



Ugnsgrillad kycklingfilé med tomatsås och pasta.
Perfekt som matlåda om man skulle känna för det.

Denna tomat sås är även jätte god att äta bara med pasta eller med olika tillbehör.
tillbehörsalternativ hittar ni under kategorin vegetariskt. 

/Häxan


 

Apelsin kladdkaka med hallongrädde

Detta recept har jag hittat på nätet och är det bästa kladdkaka receptet som jag testat än så länge!
Sjuuuuuuukt god kladdkaka.
Orginal receptet var utan apelsin, så apelsinen är något jag själv laggt till samt hallongrädden.

Kombinationen av apelsin och hallon samt choklad är verkligen underbar! :)
Så därför delar jag nu med mig ett kanon recept på kladdkaka.

Vill man inte ha i apelsin kan man hoppa över det.
Denna kladdkaka är kanon god utan apelsin också!!! :D



Detta behövs:





  

Ta en form med löstagbar kant, smöra den och bröa den.

   

Smält smöret i en kastrull och ställ sedan åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i kakao, vanilöjsocker och salt och rör om försiktigt.

   

När du blandat allt försiktigt ha sedan i mjölet och rör om lite försiktigt igen, ha sist i det smälta smöret och rör om.

   

Om du vill ha apelsin smak så riv i skal från ½ apelsin och rör om.
Häll sedan upp speten i formen.
Grädda mitt i ugnen på 175 grade 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

   

Undertiden som kakan är i ugnen fixar jag hallongrädden.
Jag gillar ju att använda färska bär men denna gång hittade jag inga färska hallon i butik så det fick bli frysta (fast jag lät dem tina först).
jag häller de upptinade hallonen i en bunke och eftersom de är frysta kan man behöva en del socker för att söta upp dem så det inte blir surt.
Så mosar jag ihop allt med en sked.

   

Häll sedan på vispgrädden och vispa upp grädden och hallona till en fluffig hallon grädde.
När kakan sedan är klar och svalnat lite servera då med grädden :)





Underbart gott!!! :)

Smoothie m banan, hallon och blåbär

Smoothie är något som jag verkligen gillar och jag tycker det är en bra start på dagen att dricka en smoothie men det är även gott att ta det mitt på dagen som en fika.
sommartid är det underbart att dricka en kall smoothie :)



Detta behövs för 2-4 större glas

1 banan
1 dl hallon
1 dl blåbär
5 dl vanilj yoghurt

   

Så här gör jag.
Jag mäter upp bären sen kör jag med stavmixern för att få de fint mosade.
(sommar tid vill jag ha min smoothie extra kall så då frysen jag bären lite, men då använder jag ingen stavmixer alls)

   

Bryt sedan ner banan i småbitar och lägg den i mixern.
Häll över de fin mixade bär blandningen och häll på vanilj yoghurten.
Mixa sedan allt till en slät dryck.
Häll upp i en kanna.
Och servera den så snabbt som möjligt.
Smoothie är inget som ska stå länge i kylen utan bör serveras på en gång.



Om man vill kan man dekorera glaset lite med att sätt på en liten fruktskiva. :)
Snabbt, enkelt, nyttigt och gott! :)
/Häxan

RSS 2.0