Nötstänger med nougat

Jag har under flera år inte kunnat äta nötter då jag varit överkänslig.
Har jag ätit nötter har luftrören i halsen svunat upp o jag har fått problem att andas.
Men till min stora glädje verar det som om detta har försvunnit! :D

Så hittade jag detta underbara recept som jag bara var tvungen att prova.
Börja med att rosta nötterna i ugnen så att skalet lossnar
(jag hade mina nötter i ugnen ca 5 min utan att skalet lossnade så jag tog ut dem, lät dem svalna o gnuggade nötterna mellan händerna, då lossnade skalet sen.)
Rör smör och socker poröst och tillsätt sedan 1 ägg i taget.
(Smeten kommer att bli lite små grynig)
Blanda ihop kakao, mjöl och salt i en annan bunke, rör om och sikta sedan det i den gryniga smeten.
(Sikta menas med att man tar en sil som mjölblandningen skakar igenom)
Ha sedan i de rostade nötterna.

Hacka chokladen och blanda ner.
Häll ut smeten i en vikt pappersform ca 24x24 cm
Grädda nedre delen av ugnen på 200 grader ca 12 min.
Låt sedan kakan svalna innan du gör Nougat krämen.
Här har jag glömt fota men nougaten o chokladen ska smältas över ett vattenbad och sedan bres över kakan.
Sätt sedan in kakan i kylen så krämen får stelna
Nu skar jag inte kakan i stänger utan valde att skära fyrkanter itället.
Riktigt god kaka som jag kommer att göra igen! :)
Även riktigt gott att ha vispgrädde och färska jordgubbar till :)
Ps: Jag fotar allt till min blogg själv under tiden sm jag bakar/ Lagar maten.
Detta gör att jag inte alltid hinner att fota alla moment men gör så gott jag kan. :)
/Häxan

Apelsin biskvier

Något som både jag o min man gillar är biskvier.
Jag har länge dragit mig för att göra egna biskvier då jag trodde det skulle vara jätte svårt.
Men de är verkligen lätta att göra, men de tar lite tid. :)

Här kommer nu ett recept på lite mindre biskvier m apelsinsmak som jag hittat i en vecko tidning.

Riv mandel massan o blanda den med äggvitan till en smidig smet.
Klicka ut den på bakplåtspapper, forma sedan blickarna platta o runda med en mjölad hand så de blir ca 2-2½ cm i diameter.
Grädda sedan mitt i ugnen på 10-12 min på 175 grader.
Låt sedan svalna på galler.
Dags att göra krämen.
Rör matfett, äggula, florsocker, vaniljsocker och rivet apelsinskal till en smet.
Bred ut krämen på undersidan av kakorna, gärna så de blir lite toppiga.
Låt sedan svalna i kylen minst 1 timme.
När de fått stå i kylen o smörkrämen stelnat på kakorna kan man börja smälta chokladen.
Hacka chokladen o låt den få smälta sakta över ett vattenbad.
Doppa sedan 1 kaka i taget så toppen blir täkt av mörk choklad.
Gör så här på alla kakor, jag förvarade sedan mina kakor i en plastburk med tätt lock i kylen.


Så är de klara att avnjutas :)
/Häxan
Ps, jag fottar allt själv till min blogg undertiden som jag bakar/lagar maten.

RSS 2.0