Rårörda lingon
Rårörda lingon är verkligen underbart gott!
Nu finns det massor med lingon ute i skogen så jag passar på att bege mig ut för att göra lingonsylt/rårödra lingon
Nu finns det massor med lingon ute i skogen så jag passar på att bege mig ut för att göra lingonsylt/rårödra lingon
Men även frysa in lingon till olika bakverk.
Rårörda lingon är jätte lätt att göra och jag tycker det är bättre tt göra det själv än att köpa dyrt i affären som dessutom är fulla m e- ämnen o annat skit.
Till rårödra lingon behöver du bara lingon och strösocker samt varma glasburkar.
Till rårödra lingon behöver du bara lingon och strösocker samt varma glasburkar.
Viktigt att rensa bären först innan man använder dem, plocka bort små kvistar, blad gräs mm
Skölj sedan av dem o lägg i en kastrull.
Fyll på med socker så att bären nästan täcks och sätt sedan på värmen.
Rör om så att socker smälter och mosa bären lite lätt.
Låt koka upp på svag värme.
Skölj sedan av dem o lägg i en kastrull.
Fyll på med socker så att bären nästan täcks och sätt sedan på värmen.
Rör om så att socker smälter och mosa bären lite lätt.
Låt koka upp på svag värme.
Viktigt att burkarna är rena och varma!
Bästa sättet att värma burkarna är att sätta ugnen på 100 grader.
Ställ burkarna på ett galler längst ner i ugnen 5-10 min.
Varför är det så viktigt med varma burkar?
Jo, om du häller jätte varm sylt i kalla burkar kan de explodera, därför bör burkarna vara varma.
Du behöver inte vara rädd för att burkarna ska gå sönder i ugnen, 100 grader är inte så hög temperatur, burkarna klarar sig bra och blir lagom varma att hälla sylt i.
Bästa sättet att värma burkarna är att sätta ugnen på 100 grader.
Ställ burkarna på ett galler längst ner i ugnen 5-10 min.
Varför är det så viktigt med varma burkar?
Jo, om du häller jätte varm sylt i kalla burkar kan de explodera, därför bör burkarna vara varma.
Du behöver inte vara rädd för att burkarna ska gå sönder i ugnen, 100 grader är inte så hög temperatur, burkarna klarar sig bra och blir lagom varma att hälla sylt i.
Glöm inte att skumma av.
(Skumma av menas med att när socker och lingon kokar kommer det som ett skum vid kanterna, Ta en matsked och ta försiktigt bort skummet som kommer, det är massor med skit i det som du inte vill ha i din sylt)
(Skumma av menas med att när socker och lingon kokar kommer det som ett skum vid kanterna, Ta en matsked och ta försiktigt bort skummet som kommer, det är massor med skit i det som du inte vill ha i din sylt)
Ta sedan upp burkarna från ugnen men ha på dig en grytvante så du inte bränner dig!
Häll edan försiktigt den varma sylten i burkarna och sätt på lock.
Här brukar jag hålla i burken med en grytvante och skruva på locket med en handuk så man kan skruva åt det ordentligt.
Häll edan försiktigt den varma sylten i burkarna och sätt på lock.
Här brukar jag hålla i burken med en grytvante och skruva på locket med en handuk så man kan skruva åt det ordentligt.
Låt sedan sylten få stå och svalna.
(jag använder mig av gamla burkar som tex majonäs, inlaggd gurka osv se som sagt bara till att burkar och lock är ordentligt diskade om du gör samma sak)
Ps, jag fotar allt själv till min matblogg.
Försöker fota alla moment men ibland hinner jag inte lagamaten/ baka o fota samtidigt. :)
(jag använder mig av gamla burkar som tex majonäs, inlaggd gurka osv se som sagt bara till att burkar och lock är ordentligt diskade om du gör samma sak)
Ps, jag fotar allt själv till min matblogg.
Försöker fota alla moment men ibland hinner jag inte lagamaten/ baka o fota samtidigt. :)
/Häxan
Kommentarer
Trackback