Häxans tomatröra
Detta behövs
Soltorkade tomater i olja
Några matskedar philadelphia ost
1 msk olivolja
(en stavmixer)
Nu gjorde jag denna röra bara till mig och bara ½ baguette.
Ska man bara göra lite räcker det att man tar ca 4-5 soltorkade tomater och ca 2-3 matskedar philadelphia ost.
Klicka ner osten i en bägare och rör om lite så den mjuknar, skär tomaterna i små bitar.
Lägg sedan tomaterna i bunken m osten o tillsätt olivolja.
Kör sedan m en stavmixer.
Man kan behöva ta en tesked o lossa på massan lite då den ibland fasnar i stav mixern sen är det bara att mixa på igen tills man är nöjd :)
Fyll sedan en baguette m röran, eller ha den på små snittar eller till bakad potatis. :D
Jag valde att ha röran i en baguette och så toppade jag med några oliver :D
Mackan längstbort är med kyclingröra och den närmast är m denna tomat röra.
Super gott! :D
/Häxan
Häxans kycklingröra
Det är ju såååå underbart gott och man kan ju ha dem till så mycket!
Man kan fylla mackor med olka röror, ha dem på småsnittar när man serverar smått tiltugg eller varför inte ha dem till bakad potatis?
Denna gång blir det dock en macka för min del men som sagt denna röra passar jätte bra till snittar eller bakad potatis. :)
Detta behövs:
1 kycklingfile
creme fraiche
1 morot
1 liten bit purjolök
½ liten paprika
½ rödlök
(svarta oliver)
Peppar
salt
1 tskdijonsenap
½ tsk röd currypasta
½ tsk sambalolek
1 vitlöksklyfta
(baguette om du ska göra mackor)
Börja med att grilla kycklingfilen i ungnen på 200 grader i ca 25-30 min.
Tvätta under tiden grönsakerna och skär upp dem i små fina bitar.
När kycklingen är klar, låt den svalna lite skär sedan upp den i små fyrkantiga bitar också.
Min man och jag köper ibland färdiga baguetter som vi förvarar i frysen.
Lätt o smidigt kan man ta fram när man behöver o så får ma nybakt bröd :D
Rör ihop cremefrache och kyckling bitarna, ha seda i 1 tsk dijonsenap, ½tsk av röd currypasta och sambal
Rör sedan i hop detta och ha 1 en klyfta vitlök.
Ha sedan i grönsakerna och rör om.
Min man gillar inte oliver så jag tar gram en x-tra skål som jag tar lite av röran i så jag kan blanda i oliverna till mig för jag vill ha oliver! :)
Krydda sedan med svartpeppar och lite salt rör om igen! :)
Här har jag mina oliver till min röra :)
Sen är det bara att förbereda mackorna.
re på lite smör, ha i lite sallad sen är det bara att klicka i fyllningen. :)
Min mans mackor dekorerade jag med småtomater och cornicons eftersom han gillar det välldigt mycket :)
Till mig själv blev det enkelt. :)
Hade velat toppa m lite persilja men det var slut hemma. :)
Denna röra passar som sagt även utmärkt till bakad potatis eller småsnittar. :)
/Häxan
Alkoholfritt nyår
Alkoholfria drycker börjar bli allt mer poppulärt och det kommer massor med nya sorter hela tiden vilket jag tycker är jätte bra! :)
Det finns ju de som är gravida, de som kör bil, de so inte vill dricka alkohol mm
Så det är jätte bra att det finns alkoholfria alternativ så även denna skara kan vara med och "festa"
Men sen kommer frågan... vilka är goda?
Vad ska man sattsa på?
Självklat är ju det en smaksak.
Bubbel "hör ju till" nyår och där finns det faktiskt några olika sorter.
Detta alkoholfria mousserande vin är dock en av mina och min mans favoriter. :)
Välldigt fräsht, lätt drucket och passat utmärks att dricka som det är men även till mat och efterätter.
Man kan även piffa upp den om man känner för det.
Se: fläder dröm (Härlig alkoholfri drink som passar jätte bra som fördrink)
/Häxan
Förförisk lime (alkoholfri drink)
Jag dricker ju inte alkohol (finns ett inlägg redan om detta underkategorin alkoholfritt för er som vill läsa varför)
En gång i tiden gjorde jag dock det.
Då var en av mina favorit drinkar mojito.
Nu dricker jag som sagt inte alkohol längre men jag ville ändå på nått sätt skapa denna goda drink som alkoholfri.
Lyckades inte riktigt men det var då "förförisk lime" skapades istället som jag har valt att döpa den till. :)
Detta behövs till denna drink: (1 drink)
½-1 Lime
1tsk socker
1 msk flädersaft
alkoholfritt bubbel
krossad is
Jag börjar med att skära limen i klyftor och lägga ner dem i glaset de ska serveras i.
Så har jag på 1 tsk socker som strös över limen.
Ta sedan fram en mortel och krossa limen i glaset men försiktigt så glaset inte spricker.
har du ingen iskross hemma (som vi) går det jätte bra att ta en ren handuk som du lägger isbitar i.
Vik och snörra runt handuken so att isbitarna verkligen är i handuken och stannar kvar där!
Ta sedan fram en kött bankare eller en hammare men jag tycker köttbankarna är bra då de har en bredare yta att banka med.
Sen är det bara att slå på! ;D
Så har man krossa is!
Ta en matsked för att ta loss isen (den kan fasna lite i handuken)och häll sedan isen över limen.
Häll seda på 1 msk av flädersaften och fyll sedan på med bubbel så högt som du vill ha det.
Härlig fräsh drink som passar vid de flesta tillfällen. :)
Denna ska jag o min man ha på nyårsafton. :)
(så snyggare slutbild på denna drink kommer efter nyårsafton men här har ni drinken i alafall) :D
/häxan
Nytt i gräddhyllan!
Smaksatt vispgrädde!!! :D
Det hamnade såklat i varukorgen! :D
När vi kom hem testade vi chokladgrädden på kvällen
Vi hade en burk med persiko skivor i sirap hemma så den kom bra till användning :)
Jag viste ju inte hur grädden skulle smaka så jag hade inte i något socker eller vaniljsocker när jag vispade upp grädden.
kan säga nu i efterhand att lite lite vaniljsocker hade faktiskt varit bra att ha i (kanske ½-1 tsk)
Sen brukar jag öppna burken o ch hälla ut spadet persikorna ligger i, sen dekorer jag bara lite som jag känner :)
Nästa gång ska jag som sagt bara ha i lite vaniljsocker, det tyckte jag var det enda som saknades annar var den helt okey denna grädde!
Vi kommer garanterat köpa denna grädde igen! :)
Jag kan redan se till sommaren massor med goda tårtor. :D
Nu ska det bara bli spännande at prova grädden m jordgubb... för det har vi inte gjort ännu! :)
/Häxan
Inlaggd sill
När jag var liten och vi hälsade på farmor o farfar hade de ofta köppt en egen burk till mig m vanlig inlaggd sill eftersom de visste att jag var galen i det! :D
Jag e fortfarande galen i sill men numera köper jag sällan inlaggd sill utan jag lägger in själv. :)
Min man är tyvär fisk och skaldjurs allergiker så sillen får jag behålla för mig själv..
Jag gör en kombination av vanlig inlaggd sill och löksill då dessa är mina absoluta favoriter :)
Detta behövas:
2 burkar inläggningssill
2 dl ättika
4 dl socker
4 dl vatten
Morötter, rödlök och hel kryddpeppar.
(man kan även ha i lagerblad och hela kryddnejlikor för en "juligare" smak)
Glasburkar.
(jag gillat ju att återvinna så jag brukar ta tillvara på tex majonäsburkar.
Se bara till att burkarna är riktigt rena! Brukar bli 2 majonäs burkar sill) :D
Jag brukar använda mig av Abbas inläggningssill. Vad jag vet så behöver man inte vattna ur den.
Det står inget om det på burken o inte på Abbas hemsida heller.
jag brukar dock lägga filéerna i en skål m vatten ca 3-4 timmar ändå.
(Att vattna ur sillen brukar man göra på främst saltsill som ska läggas in. Detta för att sillen ska bli ätbar)
Kolla upp när du köper inläggningssillsill vad det är för sill och kolla upp hur länge fillerna behöver vattnas ut eller om du bara behöver skölja av dem lite.
(Jag brukar använda Abba sill och det funkar jätte bra att bara lägga dem i vatten några timmar.)
Måtta upp sockret o häll i en kastrull.
Måtta sedan upp ättika och vatten o höll i kastrullen.
ha även i kryddpeppar. (jag brukar köpa 1 påse o har i ungefär halva men det bestämmer man ju själv.)
Låt sedan detta koka upp, så att sockret smälter.
Undertiden som blandningen kokar upp passar jag på att skala och hacka löken i bitar samt skala morötterna störa dem i skivor/bitar.
När blandningen kokar upp drar jag av den från spisen och lägger ner ca hälften av löken o morötterna i kastrullen.
Spara den andra hälften.
Låt sedan detta svalna lite.
När vätskan svalnat ta då fram burkarna och sillen.
Det är nu de sparade grönsakerna kommer till användning.
Jag brukar börja med att lägga lite lök och morötter i botten på burkarna.
Sen tar jag en sked o lägger i lite av kryddpepparn i burkarna.
Ta upp fiiéerna ut vattnet, lägg dem på en skärbräda och tät i bitar. (Bitarna ska vara ca 1½-2 cm breda.
Gör man smalare blir de ofta så "disktras aktiga" man behåller tuggmottåndet bättre m tjockare bitar.
Lägg sedan sill bitarna i burkarna. Ha över lite mera lök o morötter (om du har kvar)
Lägg sedan i mera sill bitar o häll sedan i sill spadet i burkarna.
Jag tog denna gång fram 3 glas burkar. det hadde gott o väl räckt m 2 (majonäs) glasburkar.
Som ni ser finns här gott om ytrymme i glasburkarna så jag hade lätt kunnat pressa i allt i bda burkarna i stället för att ha 3 burkar.
Nu är det bara att sätta på locket o ställa in burkarna i kylen.
Låt de stå där 2-3 dygn för bästa resultat. :)
/Häxan
Rödbetssallad m äpple och kanel!
Jag hittade då denna rödbetsssallad m äpple och kanel! :D
naturligtvis blev jag nyfiken och min man som vanligt skeptisk, men i varukorgen hamnade den.
När jag kom hem var jag ju tvungen att testa den och den var kanon god att ha på macka m köttbullar! :)
Många tror ju att jag gör allt själv men även jag tycker det är skönt att köpa färdigt ibland så julbröd och rödbetssallad köper vi.
Så här gör jag en lätt julmacka:
Jag tar fram julbröd, bordssmör, sallad, rödbetssallad och köttbullar.
Ta fram några mackor, bred på smör, lägg på lite sallad och klicka sedan på rödbetssalladen.
Sen är det bara att toppa med hela eller halva köttbullar beroende på köttbullarnas storlek. :)
Rödbetssalladen m äpple och kanel var verkligen underbart god och passar verkligen att ha på macka :D
/Häxan
Kålrotslåda (Rotlåda)
Rotlåda och morotslåda är något man hittar på de finska julborden. (jag gillar dock inte morotslåda)
Jag är ju halvfinne så för mig är rotlådan ett måste på julbordet! :)
Nu är det inte min pappa som är finsk utan min mamma och det var min mammas moster som gav pappa ett recept först.
Det var pappa som skötte all matlagning hemma och han har gjort om receptet så därför är detta pappas recept!
Denna rotlåda måste provas!
Pappa fick efter detta göra all rotlåda fortsättningsvis! :D
Rotlåda är något man gör i omgångar.
Så var beredda på att det tar lite tid.
Omgång 1 börjar man gärna på kvällen o tar omgång 2 på morgonsidan/förmiddagen
När jag flyttade hemmifrån satte pappa sig ner och skrev detta recept till mig:
Nu är jag den enda som äter rotlåda här hemma eftersom min man inte är så förtjust i det.
Så jag har halverat receptet samt att jag använder småformar. :)
4 medelstora kålrötter
5 gula lökar
2 ½ dl grädde
2 ägg
1½-2 dl ljus sirap
Muscot
salt
ströbröd
folieformar att ha rotlådan i.
DAG 1: ( på kvällen)
tvätta och skala kålrötterna. Jag använder INTE någon skalare när jag ska skala dessa.
Använd en bra kniv istället och skär bort skalet.
När detta är gjort, skär först i centimeter tjocka skivor...
Sär sedan kålrötterna i centimeter stora tärningar och lägg i en STOR kastrull.
Lägg alla bitarna i kastrullen och fyll på med vatten. låt koka tills de blivit mjuka.
Ställ sedan kastrullen åt sidan m locket på och låt stå över natten.
Dag 2: (på morgonen/förmiddagen)
Ta fram de saker du behöver för att underlätta det hela
Dags att hälla av vattnet men spara ca 1 liter av vattnet i en bägare.
Sen är det bara att sätta igång och mosa alla bitarna. :D
Se till att alla bitarna verkligen blir mosade. så mosa på och mosa ordentligt! :)
Skala och hacka löken i bitar, fräs upp den med smör eller margarin (jag använder smör)
Fräs tills löken börjar få en fin färg.
När löken fått fin färg häll då på lite av vattnet så löken får sjuda/puttra runt i lite.
Rör om då o då så att vattnet kokas in i löken o ger en fin smak.
Ibland är det klurigt i köket att laga mta, flytta på saker OCH samtidigt fota allt man gör! :)
Jag e ju högerhänt... höger handen är ju oftast upptagen m en kamera så jag får sköta matlagningen m vänster. :D
När löken stekt klart o vattnet försvunnit från pannan häll då över löken till de mosade kålrötterna.
Rör om ordentligt ha seda i grädden och rör om ordentligt igen.
Ha sedan i sirap, ägg, salt och muscot.
Rör om ordentligt och väm upp detta på svag värme.
Smaka av salt och muscot under uppvärminingen.
Om du tycker att rotlådan är för fast kan du ev hälla på lite mera av vattnet.
(själv gillar jag att den är lite fastare)
Om jag gör den lilla satsen rotlåda brukar det gå åt ca 1/4 av muskot kryddan (räknat på en ny burk)
Gör jag full sats går ca ½ åt.
När du fått till smaken med salt och muscot, plasera då ut formarna och klicka i/häll i rotlådan i formarna.
När du laggt ut rotlådan i alla formar strö då över ströbröd.
Ta sedan en gaffel eller en sked och gör mönster så det blir en fin räfflad yta.
Som ni ser har ja bara på ett tunt lager m ströbröd, men ändå så att det täcker.
Häll ströbröd över alla rotlådorna och gör sedan mönster.
Finast mönster i rotlådan tycker jag man får med en sked.
Men denna gång använde jag en gaffel :)
Sätt sedan på locken och placera i frysen fram tills att de ska lagas till i ugnen.
Jag brukar ge några rotlådor i pressent till vänner som julklapp då några av mina/våra vänner älskar rotlåda! :)
Så här skriver jag ibland på locken om jag ger bort en rotlåda.
Då står ju allt klart o tydligt hur man ska gå tillväga för sista tillagningsbiten :)
Jag har ju rotlådan på julbordet och tycker den är godast med julskingka eller köttbullar.
Men rotlådan behöver man ju nödvändigtvis INTE äta julmat i hop med.
Jag äter även rotlådan med stekt fläsk, falukorv, kyckling... ja man kan äta rotlåda till mycket.
God ibland att bara äta som den är faktiskt. :)
Häxans Julköttbullar
Det blir ganska många köttbullar, men man sätter ju gärna i sig en hel del av dem under julen :D
Detta behövs:
Ca 2 kilo nötfärs
4-5 gula lökar
2 dl ströbröd
5 dl grädde
8 ägg
Salt
Pepparmix
malen kryddpppar
malen nejlika
ingefära
Aromat
Häll upp ströbrödet i en bunke och häll på grädden.
Rör om ordentligt så att ströbröd och grädde verkligen blandas och låt sedan svälla i ca 5 min.
Rör om lite lätt när det sväll klart och ha i nötfärsen.
Rör om så att färs och ströbrödsmassan blandas.
Skala och finhacka de gula lökarna och ha i med färsen, ha även i äggen och rör om ordentligt!
Lättast är att använda händerna att röra om så att allt verkligen blandas väl.
Sen dags för kryddorna! :)
Jag har ingen mängd på kryddorna, kryddar efter egen smak vilket jag tycker alla ska göra.
Krydda försiktigt och smaka av lite då o då så du känner att du får bra ballans på kryddorna.
Många gör stekprov, dvs de steker upp lite färs, kanske nån tesked o smakar av .
Jag brukar smaka av färsen rå, tar bara pytte pytte lite färs längst ut på tippen av en tesked.
(Ingen fara att smaka av rå köttfärs många äter ju råbiff)
Rulla sedan färsen till små köttbullar och stek i smör. :)
Härligt goda att ha tex på macka sedan :D
Vit chokladtryffel m passionsfrukt
Glömde dock fota när jag har allt ingredienserna samlade... så vi går direkt på tillverkningen!
Låt smör och grädde koka upp. Hacka chokladen och dra av kastrullen från plattan när smöret smällt i grädden och allt kokat upp, ha i chokladen i den i den varma vätskan och rör om tills att chokladen smällt.
Gröp sedan ut fruktköttet ur 2 passionsfrukter och ha i smeten.
Rör om igen.
Ställ sedan in smeten i kylskåpet några timmat så att den svalnar.
När smeten stelnat så mycket att du kan rulla små kulor, häll då upp kokos i ett fat, ta en tesked och gröp ut lite smet, rulla till en boll och rulla sedan i kokosen.
Placera de små bollarna tex i små knäckformar.
Ställ sedan in i kylskåpet för at svalna lite o stelna till sig :)
/Häxan
Vit chokladtryffel m lime
Jag hittade 2 underbara recept på vitchokladtryffel m lime.
Här är det ena det andra glömde jag fota av.
Jag har aldrig gjort tryfflar själv förut och jag vill inte ha alkohol i mina saker... men det får ju var o en bestämma själv hur man vill ha :D
Jag valde att sätta ihop de båda recepten till 1 recept som såg ut så här:
1 dl grädde
25 g smör
300g vit choklad
rivetskal av 1 lime
1 msk pressad limesaft
Cacao & chilli krydda (eget påhitt)
Jag hade ingen bra alliminumform så jag valde en vanlig glasform och la ner bakplåtspapper.
Låt smör och grädde koka upp i en kastrull.
Hacka chokladen i fina små bitar. När smör o grädde kokat upp och smöret smällt dra av kastrullen från spisen och ha då i ichokladen.
Låt den smälta sakta under omrörning.
När chokladen smält riv då i skalet från limen samt ha i lime saften.
Rör sedan om.
Häll sedan i tryffelsmeten i formen o ställ in i kylskåpet för att svalna några timmar.
Min smet fick stå inne över natten.
Min stryffel smet blev för mjuk för att kunna skära den i stänger/avlånga bitar.
La tom in den några timmar i frysen... Men den blev perfekt att rulla små bollar av! :)
Istället för att rulla tryfflarna florsocker som båda recepten tyckte använde ja mig av denna cacao&chili krydda. :)
Bara pudrade tryfflarna lite lätt efter att ha stoppat i dem i små ischokladformar :)
Sen är det bara att ställa in dem i kylskåpet igen.
De stelnar till sig lite.
Jag la dem sedan i en burk m lock, ska man stapla dem på varandra sedan går det bra att lippa till overheadpapper o ha som en tunn skiva mellan dem.
God pressent att ge bort eller att servera hemma till en god kopp kaffe :)
/Häxan
Saffranssockerkaka
Jag tyckte det var intressant och provade! :)
Detta är en a de godaste sockerkakorna ja ätit i allafall! :)
Så otroligt mjuk och safftig sockerkaka. :)
På senare år har jag även börjat hälla lite kristyr på den för att piffa upp den lite :)
Här är receptet direkt ur min kokbok.. det är som det är så det får ni ta. :D
Börja med att smöra och bröda en form.
(görna med hål i eller en avlång.
vispa upp ägg och socker krafftigt m en elvisp så att det blir riktigt fluffigt.
ha sedan i bakpulver, vaniljsocker och saffran.
Vispa sedan lite till så att allt blandas i smeten.
Smält sedan smöret och när det smält häll i vattnet och låt det koka upp.
när det börjat koka ta då av det och häll i smeten.
ha sedan i mjölet och vispa med elvispen till en jämn smet.
Häll sedan i formen och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 45 min.
När kakan är färdig gräddad ställ den då åt sidan att svalna en stund.
Kakan är nu klar att avnjutas! :)
Ibland väljer jag att servera den så här, men ibland vill jag piffa upp den lite.
Det kan man lätt göar med lite kristyr och nån krydda, silverkulor, granat äpple... ja det finns många alternativ! :)
Jag gillar bäst att göra kristyr och att pudra över lite av kryddan "cacao & chili"
När det gäller kristyren har jag inte direkt några mått...
Jag häller upp lite florsocker i en skål (kanske ca 2-3 dl) Sen tillsätter jag några droppar vatten och rör om, tillsätter några droppar till osv tills jag fått en jämn fin "smet". :)
Om amn vill kan man även hälla i några droppar karamellfärg för att få en färgad kristyr. :)
Man kan hälla kristyren i en spritts o sprittsa ut men på socker kakor tar jag en vanlig matsked o bara häller över kakan så det rinner ner över kanterna.
Sen pudrar jag med kryddan! :)
Härligt underbar god saffranssockerkaka med vit kristyr och cacao & chili krydda.
Kryddan passar perfekt i hop med saffranskryddan och ger en jätte fin balans och smak! :)
/Häxan
Nogat-ischoklad
Det lät såååå himla gott så jag var tvungen att prova det redan dagen efter att jag fått receptet.
Nu har vi hittat stor favoriten här hemma i allafall!
tusen tack Linda för det underbara receptet! :D
100 g kokosfett
100 g finhackad choklad
50 g hackad nougat
Smält kokosfettet på låg värme i ett vattenbad.
(dvs ta en kastrull och fyll den med vatten, lite mer än halva och lägg en skål ovanpå där du har chokladen o fettet. Värm upp vattnet men det ska inte koka! Bara sjuda.
Ta bort den från spisen och tillsätt chokladen och nougaten.
Rör tills allt smält, häll upp den i en kanna och fyll små formar och låt svalna i kylskåpet.
Jag låter dem stå i en form m höga kanter så de står still.
Underbart god nogat-ischoklad!
Smakar nästan som guldnogaten man kan köpa i affären.
Detta blev absolut våran storfavvorit här hemma! :D
/Häxan